Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2017

ΤΟ «ΑΟΡΑΤΟ» ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σε περίεργα μονοπάτια γραφειοκρατίας έχει κολλήσει η ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και δύο χρόνια ενώ έχουν γίνει και οι αποσπάσεις των 12 υπαλλήλων που θα εργαστούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία. 

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες παραχωρήθηκε χώρος για τη στέγαση του γραφείου σε οικίσκους, στον περίβολο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ωστόσο η ίδια η υπηρεσία -αν και παραχώρησε την έκταση- αρνείται να συναινέσει στη σύνδεση των οικίσκων με τη ΔΕΗ.


Όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Τάσος Ιωάννου, για να δοθεί άδεια σύνδεσης με τη ΔΕΗ προϋπόθεση είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας, η οποία φυσικά δεν υπάρχει καθώς πρόκειται για λυόμενους οικίσκους. 
Με τη σειρά του ο Δήμος Ηρακλείου, αν και μέσω της ΔΕΥΑΗ έχει συναινέσει στη σύνδεση των οικίσκων με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, περιμένει πρώτα τη σύνδεση με το ρεύμα για να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. 

Οι ευθύνες πλέον επιστρέφουν στη Βουλή καθώς ο κ. Ιωάννου προτείνει να υπάρξει ειδική τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο ώστε να επιτραπεί η κατ' εξαίρεση ηλεκτροδότηση των Γραφείων Ασύλου και να είναι καλυμμένος και ο ίδιος, ενώ τα χέρια ψηλά σηκώνουν και οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ αφού δεν έχουν λάβει κανένα επίσημο αίτημα για την ηλεκτροδότηση του χώρου. 

Υπενθυμίζεται πως η σύσταση του Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο έχει αποφασιστεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια με την υπ’ αριθ. 1534/24-02-2015 απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Έκτοτε έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων, με στόχο τη στελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, όπως και ο επικεφαλής του γραφείου, επιλέχθηκαν από την αρμόδια κεντρική Υπηρεσία Ασύλου και σήμερα απλώς περιμένουν να πιάσουν δουλειά ενώ στο εσωτερικό των οικίσκων έχει αφεθεί πακεταρισμένος ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί για τις θέσεις αυτές. 
Εν τω μεταξύ, οι ανάγκες που καλείται να καλύψει το γραφείο όλο και μεγαλώνουν. Πρόσφατα εντοπίστηκαν 113 μετανάστες θύματα δουλεμπόρων σε σπηλιές στη νότια Κρήτη. Περίπου 20 από αυτούς παραμένουν κρατούμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και κάποιοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα, αλλά εφόσον δεν έχουν χαρτιά τούς είναι αδύνατον να ταξιδέψουν, συνεπώς παραμένουν κρατούμενοι μέχρι νεωτέρας. 

Το θέμα αναδεικνύουν με ανακοίνωσή τους η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες και Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, μέλη των οποίων επισκέπτονται τους κρατούμενους ενώ μιλούν για «παράνοια» σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται.  

«Άνθρωποι χωρίς χαρτιά δεν είναι εγκληματίες ώστε να βρίσκονται στα κρατητήρια, πόσο μάλλον όταν δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να ενημερωθούν, να ακουστούν και να καταθέσουν αίτηση ασύλου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μάριος Διονέλλης
http://www.efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: