Πέμπτη, Μαρτίου 09, 2017

ΑΓΚΥΡΑ: Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για το καθεστώς των αποστρατικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο

Αρχικά σημειώνεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις Παυλόπουλου ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αναπτύξει τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, εκφράζεται η ανησυχία για δηλώσεις που σύμφωνα με την Άγκυρα καταδεικνύουν σοβαρή έλλειψη γνώσης των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου.


Ακολούθως, γίνεται λόγος για τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων που ορίζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο και επισημαίνεται ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, έχει θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά και καθήκον για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας  να εναντιωθεί στην στρατιωτικοποίηση των νησιών, στην οποία έχει προχωρήσει η Ελλάδα 

Επίσης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, οι προκλητικές όμως δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη προς την ΕΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη για το ποια πλευρά κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ενώ η Ελλάδα επιμένει στη σημασία του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο αποφεύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Ανακοινώνεται δε για ακόμη μια φορά προς τη διεθνή κοινή γνώμη ότι, παρά την προκλητική στάση και ρητορική της Ελλάδος, η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη δέσμευσή της απέναντι στις ευθύνες και στα δικαιώματά που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και στην κρατική σοβαρότητα. 

«Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις» απάντησε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αγγελος Αθανασόπουλος 
IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: