Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017

ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΖΑΑΡ - ΚΑΜΙΑ ΠOYTANA ΕΛΠΙΔΑ

Μικροσκοπικό κρατίδιο, μεγάλη δοκιμασία με νικήτρια την Άνγκελα Μέρκελ. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου τερματίζουν, σύμφωνα με τα exit poll, πρώτοι και μάλιστα με ενισχυμένα ποσοστά στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή στο κρατίδιο Ζάαρ -το πρώτο εκλογικό τεστ για τους Σοσιαλδημοκράτες υπό τα ηνία του Μάρτιν Σουλτς και την πρώτη από τις τρεις αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο πριν την μεγάλη μάχη της 24ης Σεπτεμβρίου.



Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη εξασφαλίζοντας τουλάχιστον το 40% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls που έδωσαν στη δημοσιότητα τα δημόσια γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF. 

Ενισχύει μάλιστα τα ποσοστά της, καθώς στις κάλπες του 2012 στο δυτικό κρατίδιο οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 35,2%.

«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» ήταν η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία».

«Οι εκλογές είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ» υπογράμμισε.

Στο κρατίδιο του Ζάαρ συγκυβερνούν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες σε «μεγάλο συνασπισμό», όπως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αν και θετική, η εκλογική έκβαση δεν επιτρέπει ωστόσο στο CDU να κυβερνήσει μόνο. Ούτε και οι Σοσιαλδημοκράτες με την Αριστερά (Die Linke), που συγκεντρώνει 13%, έχουν αρκετές ψήφους για να συγκροτήσουν αριστερό συνασπισμό.

Βάσει του exit poll του ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 41% και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 29,5% σε αντίθεση με 30,% στις εκλογές του 2012.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία αποσπά σύμφωνα με το ίδιο exit poll ποσοστό 6%. Οι Πράσινοι απέτυχαν να περάσουν το όριο εισόδου του 5% για να εκπροσωπηθούν στην τοπική βουλή.

Το exit poll του ZDF (Δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο) δίνει σε CDU 40,0%, SPD) 30,0%, Η Αριστερά (Die Linke) 13,0%, Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5%, Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5 %, Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0%.

Ευαγγελία Μπίφη  

in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: