Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017

ΚΑΙ Η UBS ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Ο Ελβετικός τραπεζικός κολοσσός, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, θα δικαστεί στη Γαλλία για παράνομες τραπεζικές πρακτικές και απόκρυψη φορολογικής απάτης.

Στο εδώλιο θα βρεθούν και πέντε στελέχη της UBS, μεταξύ και ο Ραούλ Βέϊλ που ήταν μέχρι το 2008, το νούμερο τρία στην ιεραρχία της τράπεζας.

Η Γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για την UBS μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν πρώην εργαζόμενοι της, για ένα διπλό σύστημα λογαριασμών που είχε υιοθετήσει προκειμένου να κρύβει τις κινήσεις κεφαλαίων στην Ελβετία από το 2004 έως το 2012. 


Εργαζόμενοι στην τράπεζα λέγεται ότι προσέγγιζαν  εύπορους Γάλλους πολίτες σε δεξιώσεις, τουρνουά γκολφ ή συναυλίες για να τους πείσουν να «κρύψουν» τα χρήματα τους στην Ελβετία. 

Πέρσι τον Ιούνιο οι Γάλλοι εισαγγελείς πρότειναν η τράπεζα να παραπεμφθεί σε δίκη για «ξέπλυμα χρήματος μέσω διαδικασιών που συνιστούσαν φορολογική απάτη» και τα γαλλικά παραρτήματα να παραπεμφθούν για συνέργεια σε αυτά τα οικονομικά εγκλήματα. 

Η πρόταση έγινε μετά από εξωδικαστικές διαπραγματεύσεις που δεν κατέληξαν πουθενά. 

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές απέτυχαν κυρίως γιατί οι εισαγγελείς και η τράπεζα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει η UBS» είπε μια πηγή στο AFP. 

Η Ελβετική τράπεζα επιμένεις ότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την εμπλοκή της σε ένα τέτοιο σχήμα. Σήμερα δήλωσε ότι απορρίπτει «και τις κατηγορίες και την ουσία των κατηγοριών».

Η δίκη θα προσφέρει στην τράπεζα «την ευκαιρία να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον της» δήλωσε εκπρόσωπος της στο Γαλλικό πρακτορείο, προσθέτοντας πως η UBS ελπίζει να διεξαχθεί «μια δίκαιη δίκη». 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρέδωσαν οι Γερμανικές στις γαλλικές αρχές- ανέφερε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο- οι καταθέσεις από 38.000 Γάλλους υπηκόους στην UBS φθάνουν το συνολικό ποσό των 12 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν είναι όλοι αυτοί οι καταθέτες ύποπτοι για φοροαποφυγή και απάτη. 

Η υπόθεση προκάλεσε σήμερα πτώση της τιμής της μετοχής ης UBS στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης κατά 1,5%. 

http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: