Παρασκευή, Απριλίου 07, 2017

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Έντονη, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στο πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της βάσης από την οποία -σύμφωνα με το Πεντάγωνο- έγινε η επίθεση με χημικά.  Η Μόσχα μίλησε για επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους και ζήτησε, όπως και η Βολιβία νωρίτερα, σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία άσκησε βέτο στην καταδίκη -δύο 24ωρα νωρίτερα- της επίθεσης με τα χημικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η επίθεση έγινε με εντολή της Δαμασκού.

Το Κρεμλίνο σημειώνει επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιτεθεί με πυραύλους Τόμαχοκ, αποτελεί πλήγμα στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.


Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε την επίθεση ως προσχηματική, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή δεν θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να εξηγήσει γιατί πραγματοποίησε τα πλήγματα και παραλλήλισε την επίθεση με εκείνη του 2003, όταν οι ΗΠΑ μιλούσαν για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ για να ρίξουν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Για επικίνδυνη εξέλιξη μιλά η Τεχεράνη, καταδικάζοντας παράλληλα και τη χρήση χημικών, χωρίς πάντως να κατηγορεί ευθέως για αυτά τον Άσαντ.

Το Ιράν εκτιμά ότι τέτοιους είδους ενέργειες απλά ενισχύουν τους τζιχαντιστές και κάνουν ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Συριακό.

Σε άλλο μήκος κύματος η Δύση, που έτσι κι αλλιώς δείχνει τον Άσαντ για τα χημικά. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό έκανε λόγο για «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς». Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη φρίκη με τα χημικά.

Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους σταθερότερους συμμάχους του Λευκού Οίκου, εξέφρασε την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στήριξη και από τη Βρετανία, η οποία επίσης χαρακτήρισε το χτύπημα ως τη δέουσα απάντηση στα χημικά που το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε.

Η Γερμανία, η οποία διά στόματος Μέρκελ χαρακτήρισε έγκλημα τη μη καταδίκη της επίθεσης με χημικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτήρισε «κατανοητό» το χτύπημα με Τόμαχοκ. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε πάντως σε πολιτική λύση.

Στο πλευρό του Τραμπ το Ισραήλ και η Τουρκία. Ο Ερντογάν είχε υπογραμμίσει ότι θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε τυχόν χτύπημα κατά του Άσαντ και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα του αντιδρά στη στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
. in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: