Δευτέρα, Απριλίου 10, 2017

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Οι χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) χαρακτήρισαν σήμερα "δικαιολογημένα" τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά που φέρεται ότι διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Χαν Σεϊχούν."Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων όπλων (σ.σ. χημικών) και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο" αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στο κοινό ανακοινωθέν καταδικάζεται "με τον εντονότερο τρόπο" η αεροπορική επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ της Συρίας. Τονίζεται επίσης ότι "η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ από το 2013 όσο και από το Νταές (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) συνιστούν εγκλήματα πολέμου".
Οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου εκτιμούν ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν "για αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών". Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι "δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στη σύρραξη της Συρίας" και ότι "μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254" του ΟΗΕ θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και "θα επιτρέψει την αποφασιστική ήττα του Νταές και των άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ στη Συρία".
Εκείνος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Συριακό είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθώς την πολιτική της Γαλλίας στο Συριακό έχει αμφισβητήσει η Μαρί Λεπέν. Ο Ολάντ έκανε εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, εκτιμώντας ότι ήταν σημαντικό να υπάρξει μία απάντηση στην επίθεση του καθεστώτος Ασάντ με χημικά και αυτή η απάντηση ήρθε από τις ΗΠΑ. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η κατάσταση ώστε να οδηγηθεί το συριακό καθεστώς σε διαπραγματεύσεις.
Κάλεσε μάλιστα τη Ρωσία "να σκεφτεί ότι δεν καθορίζει τη μοίρα της Συρίας μόνη" και δήλωσε ότι "θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Ευρώπη να αποτελέσει ένα καταλύτη στην πολιτική πραγματικότητα" και πως η Γαλλία πάντα θα απαντά σε ό,τι αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο. "Δε θα ανεχθούμε χρήση χημικών. Θα δράσουμε ενάντια στο ISIS και την τρομοκρατία", κατέληξε.
Ο Ισπανος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, "οικοδεσπότης" της Συνόδου, από την πλευρά του είπε ότι "οι χώρες του Νότου καταλαβαίνουμε ότι η επίθεση των ΗΠΑ είχε ως σκοπό να σταματήσει τα χημικά" και εκτίμησε ότι μόνο η παρέμβαση του ΟΗΕ και ο διάλογος θα βάουν τέλος σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι όλες οι χώρες του Νότου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Συρία και τόνισε ότι πρέπει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή, καθώς μόνο με τη διπλωματία θα δοθεί λύση. http://news247.gr/

Η απαντηση του Μαξιμου

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: