Πέμπτη, Μαΐου 04, 2017

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΑΚΡΟΝ-ΛΕΠΕΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΙΚΗΤΗ

Με πρωτοφανή ένταση ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την Κυριακή, τη Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η πολιτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε σε συζήτηση του «ό,τι νάναι», ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου, με αψιμαχίες, παρεμβολές και παλινωδίες, παρά τις προσπάθειες των δύο δημοσιογράφων που συντόνιζαν να επιβάλλουν σχετική τάξη.


Πριν από την τηλεμαχία η Μαρίν Λεπέν είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους ότι «θα το κάνει μια χαψιά, το βρέφος Ολάντ», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον Εμανουέλ Μακρόν.

Γρήγορα όμως το «βρέφος Ολάντ» απέδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί κυρίαρχος της κατάστασης, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια και την Ευρώπη.

Εμμονή και στόχος της Μαρίν Λεπέν καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να «φορτώνει» τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «κύριε υπουργέ», ενώ ο Μακρόν είχε παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

«Σταμάτα τις ανοησίες»

Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Μαρίν Λεπέν άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της.

Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Ολάντ, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της, ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες».

Ο Μακρόν χρησιμοποίησε περισσότερες από δέκα φορές τη λέξη «ανοησίες» για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η συζήτηση κατέληξε σε πραγματικό κομφούζιο, με τη Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα», προκαλώντας σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά ως νόμισμα αναφοράς.

Η Λεπέν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι ήταν εφησυχασμένος για τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, με τον Μακρόν να απαντά ότι η προσέγγιση της ακροδεξιάς υποψηφίου είναι απλοϊκή.

«Δεν έχετε κανένα σχέδιο (για την ασφάλεια), αλλά είστε επιεικής με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό», δήλωσε η Λεπέν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι δεν είναι αποφασιστικός στο θέμα της ασφάλειας.

Ουδέποτε οι Γάλλοι βίωσαν κάτι παρόμοιο

Ο Μακρόν απάντησε ότι η τρομοκρατία θα είναι προτεραιότητά του, εάν εκλεγεί την Κυριακή και κατηγόρησε τη Λεπέν ότι δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις. «Αυτό που προτείνετε είναι γιατροσόφι» δήλωσε, αναφερόμενος στις προτάσεις της για κλείσιμο των συνόρων.

«Λέτε ψέματα», είπε ο Μακρόν όταν η Λεπέν ισχυρίστηκε ότι είχε δεσμούς με αμφιλεγόμενους μουσουλμάνους ριζοσπάστες. Την κατηγόρησε επίσης ότι σπείρει «εμφύλιο πόλεμο».

Ουδέποτε άλλοτε οι Γάλλοι δεν βίωσαν παρόμοια τηλεμαχία -ο σαρκασμός, η αλαζονεία, η ανακρίβεια και η σύγχυση ήταν τα κύρια γνωρίσματα της συζήτησης, γύρω από δύο προτάσεις για τη Γαλλία εκ διαμέτρου αντίθετες.

Η τηλεμαχία κράτησε λίγο παραπάνω από δύο ώρες και σίγουρα δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους πολίτες που την παρακολούθησαν, και οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των αναποφάσιστων του εκλογικού σώματος.

Τι έδειξε η πρώτη έρευνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή τέως υπουργό Οικονομικών πιο πειστικό από την Λεπέν.

Τα 2/3 των ατόμων που ψήφισαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.  in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: