Τετάρτη, Μαΐου 10, 2017

#BOYCOTT_PIZZAHUT: ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ PIZZA HUT ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

«Μπαργούτι, αν είναι να σπάσεις την απεργία, γιατί όχι με μια πίτσα;» γράφει η διαφήμιση της αλυσίδας εστιατορίων Pizza Hut που δείχνει μονταρισμένα παλιότερα πλάνα του απεργού πείνας Μαρουάν Μπαργούτι να τρώει στο κελί του και η οποία εξόργισε όχι μόνο Παλαιστίνιους αλλά και ολόκληρο το διαδίκτυο που καλεί σε μποϊκοτάζ της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, το ισραηλινού franchise της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων Pizza Hut ανέρτησε στο Facebook μια διαφήμιση στην οποία που χρησιμοποίησε παλιότερες εικόνες του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος κάνει απεργία πείνας από τις 17 Απριλίου. Οι ισραηλινές αρχές μετέδωσαν την Κυριακή δύο βίντεο του Μπαργούτι να τρώει στο κελί του, με τους υποστηρικτές του να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μοντάζ. Η Εθνική Επιτροπή για την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια της Απεργίας επεσήμανε μάλιστα ότι οι εικόνες αυτές του Μπαργούτι είχαν τραβηχτεί το 2004.


Η Pizza Hut Israel χρησιμοποίησε το υλικό αυτά, προσθέτοντας ένα κουτί πίτσας της εταιρείας στο πάτωμα του κελιού του Μπαργούτ  και την λεζάντα «Μπαργούτι, αν είναι να σπάσεις την απεργία, γιατί όχι με μια πίτσα;»!

Όπως ήταν φυσικό, η διαφήμιση προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της διάσημης αλυσίδας. Το γεγονόες προκάλεσε οργή και στα social media.

«Η Pizza Hut γελοιοποιεί την απεργία πείνας κρατούμενων», κατήγγειλε ο ακτιβιστής Αλάα Αμπού Ντίαμπ στο Facebook, χρησιμοποιώντας το hashtag #boycott_pizzahut (μποϊκοτάρετε την Pizza Hut).


Η BDS, η οργάνωση που διεξάγει μια διεθνή εκστρατεία οικονομικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ, ανέφερε σε μήνυμά της προς το AFP ότι υποστηρίζει τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Pizza Hut, «κυρίως στον αραβικό κόσμο». 

Τελικά μετά την κατακραυγή η Pizza Hut όχι μόνο κατέβασε την διαφήμιση αλλά και ζήτησε συγνώμη δημόσια. «Η ενέργεια αυτή ήταν εντελώς ανάρμοστη και δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της εταιρείας μας», τόνισε. «Αν προσεβλήθη κάποιος, λυπούμαστε ειλικρινά», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από 850.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και κρατηθεί σε ισραηλινές φυλακές από το 1967, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές --860 σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ή 1.500 σύμφωνα με τις παλαιστινιακές— κάνουν απεργία πείνας από τις 17 Απριλίου με αίτημα να μπορούν να δέχονται επισκέψεις από τις οικογένειές τους και από γιατρούς, αλλά και για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Aljazeera 

ΠΡΕΖΑ TV 
10-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: