Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Καταδίκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά ζήτησε η εισαγγελέας

Την ενοχή των 12 εκ των συνολικά 16 κατηγορούμενων για την υπόθεση των μιζών από συμβάσεις εξοπλιστικών συστημάτων με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη και τον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών, Ιωάννη Σμπώκο εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου, Αναστασία Δημητριάδου.

Πρόκειται για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από την προμήθεια των υποβρυχίων και των πυραύλων TOR-M1, που εκδικάστηκε σε 2ο βαθμό.



Για τους 4 από τους 16 κατηγορούμενους ζήτησε την απαλλαγή τους λόγω αμφιβολιών.

Με την πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ’ επάγγελμα, όπως και πρωτοδίκως τονίζοντας πως ο πρώην υπουργός «μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποπειράθηκε και πέτυχε να νομιμοποιήσει μίζες που έλαβε από τα TOR-M1 και τις συμβάσεις για τα υποβρύχια».

Ζήτησε επίσης την ενοχή της συζύγου και της κόρης του πρώην υπουργού και βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση, της πρώην του συζύγου, αλλά και του εξαδέλφου του, που συνεργάστηκε με τις αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης, Νίκου Ζήγρα. Αντίστοιχα, ζήτησε ενοχή και για τον άλλοτε διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Σμπώκο.

Αναφερόμενη, μάλιστα στην σύζυγο του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, η εισαγγελέας τόνισε ότι γνώριζε πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματα του συζύγου της και ότι επίσης «απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης της περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της σε εργασίες».

Για τον άλλοτε στενότατο συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, Γιάννη Σμπώκο, η Εισαγγελέας επεσήμανε ότι από την πολύμηνη διαδικασία και τα στοιχεία της δικογραφίας «αποδείχθηκε ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του 'Ακη Τσοχατζόπουλου». Κατά την εκτίμηση της κ. Δημητριάδου ωστόσο , ο κ. Σμπώκος θα πρέπει να καταδικαστεί για τη διακίνηση 10.000.000 ευρώ και όχι 40.000.000, όπως του αποδίδονται κατά την κατηγορία, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι σε αυτόν αναφέρονται οι έγγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού που κατασχέθηκαν και περιλαμβάνονται στα έγγραφα της υπόθεσης.

Επίσης η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατασκευαστή, Αστέριου Οικονομίδη, του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη, της λογίστριας του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, των χρηματιστών, Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη, όπως και της δικηγόρου, Μαρίας-Ταλίτα Τσεκούρα.

Απαλλαγή ζήτησε για τους Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκο Καρατζά, Νίκο Γεωργουλάκη και Γιώργο Κωνσταντάτο, για τους οποίους ανέφερε ότι διατηρεί αμφιβολίες ότι γνώριζαν για την παράνομη προέλευση των χρημάτων τα οποία κλήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις να διαχειριστούν.

Η εισαγγελική λειτουργός, αναφερόμενη στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που πλέον έχει δεσμευτεί από το Δημόσιο, τόνισε ότι η αγοραπωλησία του ήταν εικονική και στόχευε στη συγκάλυψη της αληθινής προέλευσης των χρημάτων.

 Στη δική του αγόρευση, ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, αναφέρθηκε σε «εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου» και στην χρήση του παράνομου χρήματος μέσω των διαδικασιών που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους.

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μας έχετε πρήξει με τις "καταδίκες" και τους "μετανάστες"