Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Παρέμβαση της ΑΣΥΚΑΜΟ για απόλυση εργαζομένου από κατάστημα Vicko στην Θεσσαλονίκη

Τη Τρίτη 13 Ιουνίου η Αναρχική Συλλογικότητα Καλλιθέας Μοσχάτου έκανε παρέμβαση σε κατάστημα Vicko στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, για την απόλυση εργαζομένου από κατάστημα της αλυσίδας franchise, την εργοδοτική αυθαιρεσία που υπέστη πριν και την μη καταβολή δεδουλευμένων μηνών μετά την απολυσή του. Περισσότερες πληροφορίες για το εργασιακό περιστατικό στην καταγγελία της Ταξικής πρωτοβουλίας εμποροϋπαλλήλων που παρατίθεται παρακάτω:


"ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ VICKO, ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ο συνάδελφος εργαζόταν από τις αρχές του έτους σε κατάστημα Vicko στην οδό Εγνατία (το οποίο λειτουργεί υπό καθεστώς franchise και με τον ιδιοκτήτη να έχει άλλα 3 καταστήματα). Δούλευε με σπαστό ωράριο με διπλό πόστο ως αποθηκάριος και ως πωλητής και με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 6 μηνών δηλωμένος ως εργατοτεχνίτης, οπότε ο μισθός (θα έπρεπε να) υπολογιζόταν με ημερομίσθια.

Στα τέλη του Μάρτη “έκανε το λάθος” και ζήτησε να πληρώνεται όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή κατά ένα περισσότερο ημερομίσθιο το μήνα. Ο εργοδότης, ο οποίος ως στην τελευταία στιγμή δεν είχε εκφράσει κανένα παράπονο για τον εργαζόμενο, μαζί με τις λογίστριές του ξεκινάει έναν πόλεμο νεύρων στον εργαζόμενο:

Άλλες φορές με ειρωνείες και φωνές, άλλες φορές με την απαίτηση ο εργαζόμενος να παραιτηθεί μετά το Πάσχα (γιατί ως τότε τον είχε ανάγκη), άλλες φορές αποκαλώντας τον χαζό που θα μείνει άνεργος για 25 ευρώ και άλλες φορές λέγοντάς τον αχάριστο αφού τον είχε στην επιχείρηση η οποία είναι σαν οικογένεια και δεν μπορεί να ασχολείται με εργατικά δικαιώματα. Μία μέρα πριν του δώσει το χαρτί της απόλυσης και μπροστά στην αποφασιστικότητα του εργαζόμενου να διεκδικήσει την παραμονή του στη δουλειά και να πληρώνεται τα νόμιμα, έφτασε στο σημείο να τον απειλήσει λέγοντάς του πως θα φροντίσει να μην ξαναβρεί πουθενά δουλειά.

Στο εξώδικο του εργαζομένου που δήλωνε πως επιθυμεί να συνεχίσει να δουλεύει και πως κρίνει άδικη την απόλυση όντας αποτέλεσμα μίας δίκαιης διεκδίκησης, ο εργοδότης ανταπάντησε με εξώδικο, στο οποίο εκτός από απειλές για μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, παρουσίασε μία σειρά από αναληθή γεγονότα (ότι ο εργαζόμενος δεν τηρούσε το ωράριο, δεν πρόσεχε την εμφάνιση του, ότι έχει βρίσει μπροστά σε πελάτες, ότι δεν ήταν καλός στη δουλειά του). Την Παρασκευή 5/5 με καθυστέρηση τριών εβδομάδων η εργοδοσία κατέβαλλε μέρος των δεδουλευμένων (απομένουν οι υπερωρίες) ενώ ο συνάδελφος συνεχίζει να καταγγέλει την απόλυση ως άδικη και διεκδικεί το σύνολο των μισθών ως το τέλος της σύμβασης, δηλαδή ως τις 3 Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Στις μέρες μας, οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέες εργαζόμενες σπάνια μένουν σε μία δουλειά πάνω από έναν χρόνο για να μη δικαιούνται αποζημίωση, ενώ το χρονικό διάστημα που εργάζονται κόβεται απότομα και εκδικητικά κάθε φορά που τολμούν να ζητήσουν ακόμα και τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος. Την ίδια στιγμή στον κλάδο του εμπορίου δίπλα στη συνεχή ανακύκλωση των εργαζομένων επεκτείνονται τα ελαστικά ωράρια εργασίας, οι εργάσιμες Κυριακές, οι λευκές νύχτες, τα βάρβαρα έθιμα τύπου “black friday”, το πετσόκομμα των μισθών, η περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η δουλειά σε πολλά πόστα, οι ατομικές συμφωνίες έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μόνο εμείς και κανένας άλλος στο όνομα μας δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Αρχικά οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε απαραίτητοι για τα αφεντικά και όχι το αντίθετο μιας και εμείς παράγουμε τον πλούτο που αυτοί καρπώνονται και να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε όταν τους αντιμετωπίζουμε συλλογικά και ο ένας δίπλα στον άλλον. Και απέναντι στο δίπολο ανεργία ή δουλειά χωρίς δικαιώματα που τα αφεντικά επιβάλλουν, να απαντήσουμε πως μονόδρομος για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και σε όλους τους κλάδους, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας, είναι η οργάνωση με διαδικασίες βάσης σε σωματεία και σε εργατικές πρωτοβουλίες, είναι ο ακηδεμόνευτος εργατικός αγώνας απέναντι σε κράτος και αφεντικά.

Ταξική οργάνωση λοιπόν, για να βάλουμε μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και να παλέψουμε:

Για αύξηση του μισθού και ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας

Για κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας και των ελαστικών ωραρίων

Για να βάλουμε τέλος στις εκδικητικές απολύσεις και στην εργασιακή επισφάλεια

ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2017

Ταξική πρωτοβουλία εμποροϋπαλλήλων Επικοινωνία: ergazomenoi-emporio@espiv.net"

Το βίντεο της παρέμβασης παρατίθεται στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/gok8MLDGcuE

Δεν υπάρχουν σχόλια: