Σάββατο, Ιουλίου 15, 2017

Γαλλια: Παρελάσεις και αυξήσεις στρατιωτικών δαπανών

Διαβεβαιώσεις ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της χώρας θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά για να φτάσει τελικά σύντομα να αντιστοιχεί το 2% του ΑΕΠ έδωσε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια περίοδο που ο γαλλικός ιμπεριαλισμός κλιμακώνει τους σχεδιασμούς του στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή αλλά και η Αφρική.
Πριν από τις ανακοινώσεις Μακρόν είχαν προηγηθεί σχόλιά του σε σχέση με δηλώσεις του Γάλλου επιτελάρχη που αντέδρασε στο ενδεχόμενο οι σχεδιαζόμενες περικοπές δημόσιων δαπανών να επηρεάσουν και το υπουργείο Αμυνας. «Θεωρώ ότι δεν είναι αξιοπρεπές να κάνεις ορισμένες συζητήσεις δημοσίως», φέρεται να είπε ο Μακρόν εκφράζοντας ενόχληση.

Στο μεταξύ, χτες, έγιναν στο Παρίσι με κάθε μεγαλοπρέπεια οι ετήσιες εκδηλώσεις για την επέτειο από την άλωση της Βαστίλλης. Στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που έφτασε προχτές στη Γαλλία και είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Μακρόν στάθηκε και στις σχέσεις Γαλλίας - ΗΠΑ, με αφορμή και την επέτειο από την είσοδο των ΗΠΑ στον 'Α Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέροντας πως «τίποτα δεν θα χωρίσει ποτέ» τη Γαλλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρας μας, συνέχισε, βρήκε στην Ιστορία της «σίγουρους συμμάχους, φίλους που έσπευσαν να μας βοηθήσουν» και οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανήκουν σ' αυτούς, γι' αυτό τίποτε δεν θα μας χωρίσει ποτέ», ενώ καταλήγοντας υποστήριξε ότι «η παρουσία σήμερα δίπλα μου του κ. Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του είναι η ένδειξη μιας φιλίας που διατρέχει τον χρόνο».
Η προχτεσινή συνάντηση Τραμπ - Μακρόν εστίασε σε πλευρές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», με το Παρίσι να προτάσσει την ανάγκη χρηματοδότησης νέων «πρωτοβουλιών» ειδικά για την ασφάλεια στην υποσαχάρια «Ζώνη του Σαχέλ». Οι δύο πλευρές διαμήνυσαν τη συμφωνία τους σε ζητήματα που αφορούν την Ασφάλεια, ωστόσο οι αντιθέσεις παραμένουν και μάλιστα είναι βαθιές.
Στο μεταξύ, μετά τις εκδηλώσεις στο Παρίσι, ο Μακρόν πήγε στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας όπου είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της περσινής πολύνεκρης επίθεσης στην παραλιακή λεωφόρο «ντεζ Ανγκλέ» της πόλης. Πέρυσι στις 14 Ιούλη το βράδυ, ένα φορτηγό - ψυγείο είχε ορμήσει σε πλήθος συγκεντρωμένων για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 200. Την ευθύνη είχε αναλάβει το «Ισλαμικό Κράτος».
 http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: