Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Μηνύσεις, απειλές και εκφοβισμοί προς κυβερνήσεις κρατών από τις καπνοβιομηχανίες στην Αφρικη

Η Βρετανική Βιομηχανία Καπνού και άλλες πολυεθνικές εταιρείες καπνού έχουν απειλήσει κυβερνήσεις τουλάχιστον οκτώ κρατών της Αφρικής απαιτώντας να αποσύρουν ή να χαλαρώσουν προστατευτικά μέτρα κατά του καπνίσματος που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές στη Δύση αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Guardian.

Η BAT (British American Tobacco), από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιγάρων παγκοσμίως, μάχεται μέσω δικαστηρίων να μπλοκάρει τις κυβερνήσεις της Ουγκάντα και της Κένυα, οι οποίες προσπαθούν να εισάγουν κανονισμούς για να περιορίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Η πολυεθνική ελπίζει να αναπτύξει περαιτέρω την αγορά της στην Αφρική, η οποία έχει έναν μεγάλο πληθυσμό νέων ανθρώπων.


Ο Guardian επικαλείται δικαστικό έγγραφο της Κένυα, όπου οι δικηγόροι της BAT απαιτούν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει στην ολότητά τους μια σειρά αντικαπνιστικών νόμων. Η υπόθεση βρίσκεται στο ανώτατο δικαστήριο καθώς η εταιρεία έχει χάσει τη δίκη σε κανονικό δικαστήριο, αλλά και στο Εφετείο.

Το παρακλάδι της εταιρείας στην Ουγκάντα επισημαίνει σε ένα άλλο έγγραφο ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το κάπνισμα είναι αντισυνταγματικό.

Η BAT αρνείται ότι αντιτίθεται σε όλες τις νομοθεσίες για το κάπνισμα, αλλά επισημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να ζητάει παρέμβαση της δικαιοσύνης εκεί όπου πιστεύει ότι οι κανονισμοί δεν συμβαδίζουν με το νόμο.

Μέσα στον Ιούλιο η BAT αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερο καπνοβιομηχανία στον κόσμο αποκτώντας την αμερικανική εταιρεία Reynolds σε ένα ντιλ 49 δισ. δολαρίων και εκφράζονται φόβοι για το βαθμό στον οποίο θα μπορεί, πλέον, να επιβάλλεται οικονομικά σε υπουργεία Υγείας φτωχών κρατών. 

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ασία και η Αφρική είναι τα νέα «πεδία μάχης» κατά του καπνίσματος εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου.

Παρά τη μείωση του καπνίσματος και τους πιο αυστηρούς ελέγχους σε πλούσιες χώρες, το κάπνισμα σκοτώνει ακόμη περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υπάρχουν φόβοι πως οι τακτικές των μεγάλων εταιρειών θα επιτύχουν στο να «εξάγουν θάνατο και ασθένειες» σε πιο φτωχές χώρες.

Στην Αφρική υπολογίζεται ότι υπάρχουν 77 εκατ. καπνιστές με τους αριθμούς αυτούς να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 40% μέχρι το 2030.

Στην Κένυα η BAT έχει επιτύχει στο να καθυστερήσει κανονισμούς για το κάπνισμα εδώ και δεκαπέντε χρόνια παλεύοντας σε οποιοδήποτε επίπεδο του νομικού συστήματος. Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε μια υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει την επιβολή καπνιστικών ελέγχων μέχρι και μετά τις εκλογές του Αυγούστου. Αρκετοί από τους υποψηφίους έχουν κατηγορηθεί για στενές σχέσεις με την πολυεθνική.

Στην Ουγκάντα η BAT έχει κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης από το Νοέμβριο υποστηρίζοντας ότι ο νόμος για τον έλεγχο του καπνίσματος είναι αντισυνταγματικός. Παλεύει ενάντια σε περιορισμούς που είναι πλέον κοινός τόπος σε πλουσιότερες χώρες, όπως η επέκταση των προειδοποιήσεων σε πακέτα, υποστηρίζοντας ότι περιορίζει το εμπόριό της.

Σχέσεις με πολιτικούς

Η υπόθεση της Κένυα αναμένεται να εκδικαστεί μετά τις εκλογές και θεωρείται ως πολύ κρίσιμη για όλη την ήπειρο. Σε περίπτωση που χάσει η κυβέρνηση, δύσκολα οι υπόλοιπες χώρες θα προχωρήσουν σε μια μακροχρόνια και δαπανηρή διαδικασία κατά της πλούσιας καπνοβιομηχανίας.

Η BAT ελέγχει περίπου το 70% της αγοράς στην Κένυα, ενώ ο ανταγωνιστής της (η εταιρεία Mastermind) συμμετέχει και αυτός στη δικαστική υπόθεση κατά της κυβέρνησης.

Υπάρχουν, ακόμη, ανησυχίες για συνδέσεις μεταξύ της εταιρείας-κολοσσού και πολιτικών. «Υπάρχουν κατηγορίες πως κάποιοι από αυτούς έχουν δωροδοκηθεί στο παρελθόν» λέει ο Τζοέλ Γκιτάλι, επικεφαλής της Κενυατικής Συμμαχίας για τον έλεγχο του Καπνίσματος.

Ο πληροφοριοδότης της BAT, Πολ Χόπκινς, ο οποίος εργαζόταν στην Αφρική για 13 χρόνια, ανέφερε σε μια βρετανική εφημερίδα ότι πλήρωνε δωροδοκίες εκ μέρους της εταιρείας στην Αρχή Εισοδήματος της Κένυα, για να έχει πληροφορίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κατά του ανταγωνιστή της της Mastermind. Ο Χοπκινς, ο οποίος λέει ότι είχε ειδοποιήσει την BAT προτού τον απομακρύνουν, ισχυρίζεται ότι η BAT της Κένυα πλήρωσε δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους σε Μπουρουντί, Ρουάντα και τα νησιά Κομόρος για να υπονομεύσουν κανονισμούς κατά του καπνίσματος.

Ο Γκιτάλι ανησυχεί για το αποτέλεσμα των εκλογών. «Εάν κερδίσει η αντιπολίτευση θα είμαστε στο έλεος των καπνοβιομηχανιών» δηλώνει.

Η Βρετανική καπνοβιομηχανία αρνείται οποιαδήποτε αδικία. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε «Δεν θα ανεχθούμε αθέμιτες πρακτικές πουθενά στον κόσμο και παίρνουμε πολύ στα σοβαρά οποιαδήποτε κατηγορία. Ερευνούμε, μέσω εξωτερικών νομικών συμβούλων, κατηγορίες για κακοδιαχείριση και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές».

Η νέα «Μέκκα»

Κατά την ετήσια σύνοδο της εταιρίας, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Μπάροουζ έκανε λόγο για σημαντική χρονιά, καθώς τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 4%.

Ερωτηθείς για τις νομικές περιπέτειες σημείωσε ότι η βιομηχανία του καπνίσματος πρέπει να ρυθμιστεί, αλλά «θέλουμε κανονισμούς που θα εξυπηρετούν την υγεία και τα ανθρώπινα συμφέροντα, αλλά από καιρό σε καιρό είναι αναγκαίο για εμάς να αναλαμβάνουμε νομική δράση».

Η BAT αρνείται ότι αντιτίθεται σε οποιοδήποτε κανονισμό για το κάπνισμα, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν υπογράψει τη συνθήκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος, καμία δεν έχει εφαρμόσει εξ ολοκλήρου τις απαγορεύσεις που αναφέρονται στη συνθήκη.

Οι καπνοβιομηχανίας στρέφουν το ενδιαφέρον τους τις υποσαχάριες αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι συνεχώς αυξανόμενοι αριθμοί των παιδιών και τον νέων ανθρώπων, αλλά και η αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου δημιουργούν μια τεράστια μελλονική αγορά. 

Άλλες έξι χώρες στο επίκεντρο

Ο Guardian έχει, ακόμη, δει επιστολές, ανάμεσά τους και τρεις από την ΒΑΤ, που εστάλησαν στις κυβερνήσεις της Ουγκάντα, Ναμίμπια, Τογκό, Γκαμπόν, Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία και Μπουρκίνα Φάσο και αποκαλύπτουν τις εκφοβιστικές τακτικές που ακολουθούν οι καπνοβιομηχανίες κατηγορώντας κυβερνήσεις για παραβίαση νόμων και διεθνών συμφωνιών εμπορίου, ενώ απειλούν να προκαλέσουν ζημιές στις οικονομίες τους.

Δημοκρατία του Κονγκό: Επιστολή προς τον πρόεδρο, η οποία εστάλη το 2017 από τον εμπορικό σύλλογο εκ μέρους της καπνοβιομηχανίας. Σε αυτή καταγράφονται 29 διαφωνίες με τους προτεινόμενους κανονισμούς για το κάπνισμα με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζουν το σύνταγμα, τις διεθνείς συμφωνίες και το νόμο.

Μπουρκίνα Φάσο: Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας τον Γενάρη του 2016 από την Imperial Tobacco, η οποία προειδοποιεί ότι οι ρυθμίσεις στα πακέτα των τσιγάρων ενέχουν κινδύνους για την οικονομία. Σε προηγούμενη επιστολή προς τον πρωθυπουργού από τον Εμπορικό Σύλλογο των ΗΠΑ, τον Δεκέμβρη του 2013, προειδοποιεί ότι οι μεγάλες προειδοποιήσεις για την υγεία θα σημάνουν για την Μπουρκίνα Φάσο παραβίαση των υποχρεώσεών της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αιθιοπία: Επιστολή στους υπουργούς Υγείας και Επιστημών, τον Φεβρουάριο του 2015, από την Philip Morris International, με τον ισχυρισμό ότι η απόφαση της κυβέρνησης για να απαγορεύσει σήματα και να προσθέσει συστατικά στις συσκευασίες του καπνού παραβιάζει τους υπάρχοντες νόμους και θα πλήξει τους πωλητές.

Τογκό: Επιστολή προς τον υπουργό Εμπορίου, τον Ιούνιο του 2012, από τη  Philip Morris International. Η εταιρεία εκφράζει την αντίθεσή της στην εισαγωγή της απλής συσκευασίας γιατί «μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του Τογκό και το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Γκαμπόν: Επιστολή από την BAT, η οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι απλές συσκευασίες μειώνουν το κάπνισμα. Η εταιρεία επικαλείται έκθεση της Deloitte από το 2011, η οποία ισχυρίζεται ότι η εισαγωγή θα σημάνει για την Γκαμπόν παραβίαση εμπορικών συμφωνιών και προώθηση του λαθρεμπορίου.

Ναμίμπια: Επιστολή στον υπουργό Υγείας από την BAT, η οποία προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι στο κάπνισμα θα έχουν «τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της Ναμίμπια». 

Μετάφραση: Χρήστος Καλλιμάνης

http://www.efsyn.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: