Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Κόντρα στη Βουλή για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Η συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό έφερε στην επιφάνεια θέμα διαφορετικών «γραμμών» εντός της κυβέρνησης όσον αφορά το άλλο μεγάλο εθνικό θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει τη διαφοροποίηση Καμμένου από την διακηρυγμένη θέση του ΥΠΕΞ από το 2007 περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μάλιστα, η ΝΔ έθεσε θέμα δεδηλωμένης όσον αφορά την θεμελιώδη διάσταση εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Άμυνας με πηγές του κόμματος να σχολιάζουν ότι αν φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναμένει πρώτα να δει αν διαθέτει την πλειοψηφία των 153 βουλευτών. 



Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα με έμφαση καλώντας τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν η θέση του ΥΠΕΞ για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αντιπροσωπεύει όχι την κυβέρνηση αλλά την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ τόνισε ότι η θέση του κ. Καμμένου προκαλεί μείζον θέμα, ακόμη και θέμα δεδηλωμένης, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές θέσεις σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι ο ίδιος συντάσσεται με την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το 1992 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία δεν θα περιλαμβανόταν ο όρος «Μακεδονία» στην όποια ονομασία των Σκοπίων.

Για τον κ. Μητσοτάκη πάντως «αναδεικνύεται μια βασική διαφορά μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων», ενώ τέθηκε ευθέως το θέμα πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να διαθέτει «έναν υπουργό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειρίστηκε τις συνομιλίες για το Κυπριακό θα διαχειριστεί και το ονοματολογικό. Όπως εξήγησε μετά και την αλλαγή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, επίκεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων. 

«Όταν έρθει η ώρα να πάρει η κυβέρνηση κρίσιμες αποφάσεις, μέλημά μας θα είναι μια ευρεία σύμπτωση που θα αφορά όλες τις πτέρυγες της Βουλής». Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς επικαλούμενος την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό είπε ότι αποφάσισε να μην την πειράξει, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, «διότι θα θεωρείτο ότι έχουμε μια άλλη γραμμή» και δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε εν ησυχία το ζήτημα των Σκοπίων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», ενώ έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες με τον διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα προσκομίσει τις προτάσεις του.

«Πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς» είπε στον κ. Μητσοτάκη από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας υπενθυμίζοντας ότι όταν ο Αντ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ τότε του φώναζαν «νάτος- νάτος ο προδότης», καθώς και ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είχε διαφορετική θέση για το σχέδιο Ανάν. «Εμείς θα τα βρούμε. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Λάμπρος Σταυρόπουλος 
IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: