Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017

«Κληρώνει» για το ξεπουλημα του 66% του ΔΕΣΦΑ με την υπογραφη ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγουν οι προσφορές για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Είναι ο δεύτερος διαγωνισμός για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει τώρα το 31% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35%. 

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η πρώτη υποψηφιότητα αναμένεται να έρθει από μια κοινοπραξία υπό τις Fluxys, και Gasunie, δηλαδή την βελγική και ολλανδική εταιρεία διαχείρισης δικτύων.


Η δεύτερη υποψηφιότητα εκτιμάται ότι θα έλθει από την ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύων SNAM, από κοινού πιθανώς με κάποιο fund, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δύναμη του σχήματος.

Η SNAM διαπραγματευόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό με τη Socar την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της προϋπόθεσης που είχε θέσει η DGcomp προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση στην αζερική εταιρεία. 

Κάποιοι αναλυτές, όπως η ιταλική Banca Imi έχει υπολογίσει ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σε 900 εκατ ευρώ, και επομένως αφαιρώντας τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας, το 66% αντιστοιχεί σε 494 περίπου εκατ. ευρώ.

Εκτιμά με άλλα λόγια ότι το τίμημα θα κινηθεί υψηλότερα από τα 400 εκατ ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη SOCAR κατά τον πρώτο διαγωνισμό. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: