Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ...

Ευθύνες στους γιατρούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΙΚΑ αποδίδει το πόρισμα που συντάχθηκε και έχει φτάσει ήδη στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο με την χορήγηση των ορθοπεδικών υλικών, κυρίως από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και δευτερευόντως από το ΙΚΑ Βόλου.
Τα στοιχεία του πορίσματος που έφερε στο φώς της δημοσιότητας ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ που είχε αποκαλύψει και το σκάνδαλο σταχυολογούνται αυτή την περίοδο από την Διοίκηση του ΙΚΑ που εκτός από την δικαστική οδό που έχει πάρει το θέμα, αναμένεται άμεσα να προχωρήσει και σε πειθαρχικές κυρώσεις όπου κριθεί βάση της διοικητικής έρευνας που επίσης ολοκληρώθηκε.

Ενδεικτικό πάντως της «μαύρης τρύπας» που δημιουργήθηκε στο ΙΚΑ εξαιτίας αυτών των δαπανών είναι το γεγονός ότι συγκριτικά εξετάζοντας τον Απρίλιο του 2009 με τον Απρίλιο του 2008 και το Α τετράμηνο του 2009 με το Α τετράμηνο του 2008, παρατηρείται ότι για μεν τον μήνα Απρίλιο, υπάρχει μείωση των δαπανών κατά 54,73%, για δε όλο το Α τετράμηνο μείωση κατά 32,27%. Ειδικότερα οι δαπάνες σε παροχές σε είδος, σε παροχές σε χρήμα, στην έκτακτη και στην πρόσθετη περίθαλψη το Α τετράμηνο του 2008 ανέρχονται σε 1.250.370,42 €, ενώ για το Α τετράμηνο του 2009 ανέρχονται μόλις σε 846.925,16€.

Οι γιατροί της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ θεράποντες και ελεγκτές, οι υπάλληλοι του Τμήματος Παροχών Ασθένειας, τα εκάστοτε στελέχη σε θέσεις ευθύνης που οριστικοποιούσαν την έκδοση αποφάσεων, οι υπάλληλοι του μητρώου ασφαλισμένων και οι ταμίες, σύμφωνα με τους τρείς ελεγκτές που έκαναν τον έλεγχο, «ελέγχονται» για το γεγονός ότι από όλη αυτή την «κομπίνα» το ΙΚΑ ζημιώθηκε πληρώνοντας 600.000 ευρώ για είδη υψηλού κόστους που όμως δεν κατέληξαν στις περισσότερες περιπτώσεις σε ασθενείς… αφού οι ασφαλισμένοι που φέρεται να τα προμηθεύτηκαν, χαίρουν άκρας υγείας.
Αυτό που προκαλεί εάν μη τι άλλο πολλά ερωτηματικά, είναι το γεγονός ότι όχι μόνο σε μία αλλά και στις 70 και πλέον επίμαχες υποθέσεις που ελέγχθηκαν δεν τηρήθηκαν οι εγκύκλιοι του ΙΚΑ ενώ σε συνδυασμό με την ελαστικότητα πού έδειχναν Διοικητικοί και Υγειονομικοί υπάλληλοι, όπως τονίζεται στο πόρισμα «διευκόλυναν στη διενέργεια παράτυπων πράξεων».
Οι ιατροί θεράποντες και ελεγκτές ανέγραφαν σε ασφαλισμένους είδη πρόσθετης περίθαλψης, χωρίς να εξετάζουν με την απαραίτητη προσοχή την αναγκαιότητα των ειδών αυτών.
Οι υπάλληλοι του τμήματος παροχών ασθενείας και οι εκάστοτε αρμόδιοι οριστικοποίησης, εξέδιδαν αποφάσεις για είδη πρόσθετης περίθαλψης με ελλιπή δικαιολογητικά. Παράλληλα οι υπάλληλοι του μητρώου ασφαλισμένων και η μη σωστή επόπτευση τους, για την έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, βεβαιώσεων ενώ οι Ταμίες του ΙΚΑ εξοφλούσαν αποδείξεις πληρωμής χωρίς στοιχεία ταυτότητας, εξουσιοδοτήσεις, πληρεξούσια, πληρωμή μεγάλων ποσών με μετρητά.

Σε όλες τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν οι ασφαλισμένοι έχουν βεβαιώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το ΙΚΑ για τα είδη που φέρονται να έχουν προμηθευτεί.

Ανυποψίαστοι είχαν αφήσει τα ατομικά ή οικογενειακά τους βιβλιάρια στην επιχείρηση των ορθοπεδικών από όπου διοχετεύονταν τα ορθοπεδικά είδη… με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν προκειμένου να γίνει η δουλειά..

Αξιοποίησαν βιβλιάρια που ήταν ανενεργά διότι οι ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ και εντάχθηκαν σε άλλα ταμεία, αλλοιώνοντας τις ημερομηνίες ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας, έτσι ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί η δαπάνη.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τις επιταγές που είχαν πλαστογραφημένες τις υπογραφές ασφαλισμένων εισέπραττε- σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα- ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κατάστημα ορθοπεδικών υλικών, χωρίς εξουσιοδοτήσεις και χρησιμοποιώντας αρκετές φορές, δύο διαφορετικούς αριθμούς αστυνομικής ταυτότητας, γεγονός που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων κατά τη διάρκεια του ελέγχου.
Εισπράξεις για λογαριασμό ασφαλισμένων είχε κάνει και υπάλληλος του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.
Όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στους ελεγκτές γιατί εισέπραξε συγκεκριμένο ποσό επιταγής που ήταν οπισθογραφημένη από τον επαγγελματία με την επιχείρηση ορθοπεδικών ειδών, ο υπάλληλος απάντησε ότι «πληρώθηκε για βαψίματα (;) » και αποποιήθηκε κάθε άλλης εμπλοκής. Στα αξιοσημείωτα τέλος της έρευνας περιλαμβάνεται η επισήμανση ότι « υπήρξε ασφαλισμένος που επιχείρησε να επιστρέψει ορθοπεδικό γιλέκο γιατί δεν το είχε ζητήσει… από το Τμήμα Παροχών δεν το δέχτηκε».

ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2010

taxydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια: