Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΑΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, τάσσεται εκ νέου η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ενώ η αντιπολίτευση διατυπώνει επιφυλάξεις και ζητά μέχρι και την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας ζητά επίσπευση της καταβολής της βοήθειας προς την Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ο ίδιος, πως η ελληνική κρίση δεν έχει μεγάλες επιπτώσεις στο αυστριακό τραπεζικό σύστημα.
Της σχεδιαζόμενης βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, υπεραμύνθηκε, σε δηλώσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πυροσβεστικής στην ευρωζώνη και θα πρέπει να γίνει το παν για να αποφύγουμε ένα φαινόμενο-ντόμινο, παρόμοιο με εκείνο στην υπόθεση Lehman Brothers".

Σύμφωνα με τον κ. Πρελ (ο οποίος είναι αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος), η Αυστρία έχει κάνει όλες τις νομικές προετοιμασίες για τη συγκεκριμένη βοήθεια προς την Ελλάδα, για την οποία έχει αρχικά προβλεφθεί ένα όριο 858 εκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψει η Βιέννη στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου των 45 δισεκατομμυρίων για τη φετινή χρονιά, ενώ εάν το ύψος της καταβολής αυξηθεί, θα αυξηθεί και η αυστριακή συνεισφορά μέχρι και στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε δηλώσεις του, έπειτα από ειδική συνάντησή του με διοικητές και στελέχη αυστριακών τραπεζών για την κρίση στην Ελλάδα, ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ζήτησε να υπάρξει επίσπευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως υπάρχει πίεση χρόνου και πως όσο συντομότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα μπορούν να καταπολεμηθούν "κερδοσκοπικές εξελίξεις", κάτι που, όπως τόνισε, ανταποκρίνεται στο ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το αυστριακό συμφέρον.
Ο κ. Νοβότνι ανέφερε πως δεν βλέπει μεγάλες επιπτώσεις για τις αυστριακές τράπεζες από την κρίση στην Ελλάδα, καθώς είναι σχετικά μικρή η εκεί δραστηριοποίησή τους και δεν υπερβαίνει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, και εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, δεν είναι έντονη η παρουσία ελληνικών τραπεζών στον ανατολικοευρωπαϊκό χώρο και ως εκ τούτου δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος της σταθερότητας εξαιτίας της ελληνικής κρίσης.

Από την πλευρά της αυστριακής αντιπολίτευσης, τα δύο ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης, το μεγαλύτερο, το Κόμμα των Ελευθέρων και το μικρότερο, Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, τοποθετούνται κατά της καταβολής βοήθειας-δανείου από μέρους της Αυστρίας και ζητούν αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης, μετά τους Ελευθέρους, το Κόμμα των Πρασίνων εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τον εάν υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και εάν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε καταβολή βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής.
Το ίδιο πάντως υποστηρίζει κατ΄αρχήν, μια δράση "ευρωπαϊκής πυροσβεστικής" και θεωρεί πως τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που προτίθεται να καταβάλει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, δεν απειλούν την υπόσταση της Αυστρίας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν το μεσημέρι πως ο "νόμος σταθεροποίησης πληρωμών", που αποτελεί τη νομική βάση για την αυστριακή βοήθεια προς την Ελλάδα, είχε ψηφιστεί με την κυβερνητική πλειοψηφία το 2009, ως τμήμα του νόμου περί συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ενόψει των τότε οικονομικών προβλημάτων στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ίδιοι τόνιζαν, πως, σε αντίθεση με την κατάσταση στη Γερμανία ή τη Γαλλία, δεν είναι απαραίτητη στην Αυστρία μία επιπλέον απόφαση της αυστριακής Βουλής.

Ο συγκεκριμένος νόμος εξουσιοδοτεί τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον καγκελάριο, να διαθέσει μέχρι και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ως κεφάλαιο και επιπλέον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ως τόκους για την αποτροπή ή την εξυγίανση, ανισορροπιών σε ισοζύγια πληρωμών. Για μία επιμέρους χώρα, το ύψος προβλέπεται έως και δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η καταβολή βοήθειας επιτρέπεται να γίνει προς χώρες με τις οποίες η Αυστρία διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις.
Για να μπορέσει να εξεταστεί, κατά πόσο ο νόμος αυτός επαρκεί ως νομικό πλαίσιο για την καταβολή της αυστριακής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, ζήτησε σήμερα την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της αυστριακής Βουλής μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά άγνωστο παρέμενε εάν τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν το αίτημα.

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: