Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ Η ΙΣΠΑΝΙΑ...

Η ισπανική καθολική επισκοπή υπερασπίστηκε σήμερα το δικαίωμα των γυναικών να φοράνε ισλαμική μαντήλα εν μέσω πολεμικής για την εξαίρεση από τα μαθήματα μίας νεαρής μουσουλμάνας γι' αυτό το λόγο.
Οι άνθρωποι "έχουν το δικαίωμα να εκδηλώνουν την θρησκεία και την πίστη τους", εφόσον δεν διαταράσσουν τη δημόσια τάξη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ισπανικής Επισκοπικής Διάσκεψης Χουάν Αντόνιο Μαρτίνεθ Καμίνο.
Ο Μαρτίνεθ Καμίνο επικαλέστηκε το άρθρο 16.1 του ισπανικού Συντάγματος που αναφέρει ότι "οι άνθρωποι και οι θεσμοί έχουν το δικαίωμα να εκδηλώνουν την πίστη τους στο πλαίσιο του σεβασμού της δημόσιας τάξης".
Αυτό το άρθρο εφαρμόζεται επίσης και στο ζήτημα της ύπαρξη σταυρών στις σχολικές αίθουσες, ένα θέμα που έχει προκαλέσει διαμάχη στην Ισπανία, σύμφωνα με τον Μαρτίνεθ Καμίνο.
Στο τέλος του 2009 η χώρα έκανε το πρώτο βήμα προς την κατάργηση των σταυρών στις σχολικές αίθουσες με την επικύρωση μίας πρωτοβουλίας του κοινοβουλίου που ζητούσε από την κυβέρνηση να ζητήσει την επέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα.
Μία ισπανίδα μαθήτρια λυκείου μαροκινής καταγωγής εξαιρέθηκε από τα μαθήματα του σχολείου της, σε ένα προάστιο της Μαδρίτης, επειδή φορούσε ισλαμική μαντήλα.
Ο εσωτερικός κανονισμός του συγκεκριμένου σχολείου απαγορεύει στους μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα φορώντας καπέλο, κασκέτο ή οτιδήποτε άλλο στο κεφάλι τους. Αυτή η εξαίρεση προκάλεσε το θυμό των μουσουλμανικών συλλόγων που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο, ενώ οι τοπικές αρχές πρότειναν να μεταφερθεί η μαθήτρια σε άλλο σχολείο, στο οποίο δεν θα ισχύουν αυτού του είδους οι κανονισμοί.

ΠΡΕΖΑ TV
23-4-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kala eisai sovaros??ti titlos einai aytos??yper ths mpourgas h ispania...egine kanena dimopsifisma kai den pira xampari??

vlaxopodas είπε...

yper tis bourgas i katholiki ekklisia tha itan o sostos titlos...den me ksafniazei ayto..katholikoi kai mousoulmanoi tin idia aytarxiki kai pouritaniki nootropia exoyn..