Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

3 ΑΤΟΜΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ International Baccalaureate

Κακουργηματικού χαρακτήρα είναι, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ενδελεχούς εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, η εμπλοκή δύο καθηγητών ιδιωτικών λυκείων κι ενός εξωσχολικού συνεργάτη τους στο σκάνδαλο των διαρροών των θεμάτων -σε τρία ιδιωτικά λύκεια της Αθήνας- στις εξετάσεις του ΙΒ (International Baccalaureate) για τα έτη 2007-2008 και 2008-2009.
Η εισαγγελική λειτουργός, ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που διήρκεσε περίπου δέκα μήνες, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των δύο καθηγητών και του φερόμενου ως συνεργάτη τους και τους παρέπεμψε για τα περαιτέρω σε ανακριτή για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση, με βάση τον νόμο του 2007 που αφορά την πάταξη της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεγάλης δικογραφίας, η «ταρίφα» για το κάθε... κεφάλι, δηλαδή τον κάθε μαθητή που γινόταν εκ των προτέρων κοινωνός των θεμάτων στις εξετάσεις για το διεθνές απολυτήριο, γνωστό ως International Baccalaureate, ήταν 10.000 ευρώ και παρά την άρνηση των εμπλεκομένων να συνεργαστούν, η έρευνα ανέδειξε ακόμη 18 άτομα. Πρόκειται για μαθητές τριών πρωτοκλασάτων ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας και τους γονείς τους, οι οποίοι είναι πλέον κατηγορούμενοι για ενεργητική διωροδοκία σε βαθμό πλημμελήματος. Παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήσεις στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, από το οποίο έχει οριστεί να δικαστούν τον Ιανουάριο του 2011.
Αντίθετα, οι καθηγητές και ο εξωσχολικός διώκονται σε βαθμό κακουργήματος καθώς το συνολικό χρηματικό ποσόν που αποκόμισαν από τη διαρροή των θεμάτων υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ, οπότε και θα κληθούν σε απολογία από τον ανακριτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνος από τους κατηγορούμενους που παραδέχτηκε την εμπλοκή του είναι ένας μαθητής, καθώς πρόκειται για τον νεαρό που είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω από επιτηρητή να έχει στην τσάντα του τα θέματα απευθείας από τον Οργανισμό (ΙΒΟ) που εδρεύει στη Γενεύη. Ο μαθητής αυτός αναγκάστηκε να κατονομάσει στη συνέχεια και τον άνθρωπο που έναντι αδράς αμοιβής τον είχε εφοδιάσει με τα θέματα.
Από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψε εμπλοκή στην υπόθεση των υπευθύνων των τριών ιδιωτικών σχολείων όπου φέρεται να έγινε διαρροή θεμάτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το φαινόμενο είχε μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά τα «κλειστά στόματα» δεν άφησαν περιθώρια για τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκομένων και σε προγενέστερες εξεταστικές περιόδους, σε διαρροές των θεμάτων για το διεθνές απολυτήριο, που είναι ένας διαδεδομένος διεθνής τίτλος σπουδών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2010


Κατερινα Κατη

Δεν υπάρχουν σχόλια: