Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

ΤΡΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 35 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με κλείσιμο απειλείται το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη.
Επρεπε να έχει 35 γιατρούς και μένει με τρεις, μετά τη λήξη της απόσπασης του ενός από τους δύο γενικούς γιατρούς. Από την έναρξη της λειτουργίας του, τον Μάρτιο του 2009, το ΚΥΑΤ Ευόσμου λειτουργούσε με «δανεικό» προσωπικό, που προερχόταν από άλλα Κέντρα Υγείας του Νομού Θεσσαλονίκης. Τα κενά, που επρόκειτο να καλυφθούν με προσλήψεις και προκήρυξη θέσεων, όχι μόνο παρέμειναν αλλά αυξήθηκαν. Σήμερα λήγει η απόσπαση ακόμη ενό γιατρού, επιμελητή Α' γενικής ιατρικής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας, «μετά την άρνηση του υπουργείου Υγείας να εγκρίνει την παράταση της απόσπασης του γιατρού», ο οποίος καλείται να επιστρέψει στην οργανική του θέση, στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου.

Ετσι, η πρότυπη μονάδα, που υποτίθεται ότι σήμανε την αρχή για την ίδρυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα, κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Το ΚΥΑΤ Ευόσμου απομένει έτσι με τρεις γιατρούς, εκ των οποίων ένας γενικός γιατρός, μία παιδίατρος και μία οδοντίατρος, ενώ ακόμη μία γιατρός βρίσκεται σε άδεια τοκετού. Με αυτούς τους γιατρούς το ΚΥΑΤ Ευόσμου καλείται να καλύψει τις ανάγκες όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης, ο πληθυσμός της οποίας τα τελευταία χρόνια αυξάνει συνεχώς. Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των τεσσάρων δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης (Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Μενεμένη και Ελευθέριο Κορδελιό) ξεπερνά τους 150.000 κατοίκους, ενώ στο ΚΥΑΤ Ευόσμου υπολογίζεται ότι προσέρχονται καθημερινά, κατά μέσο όρο 150 ενήλικοι και 30-40 παιδιά.
Την ίδια στιγμή, μόνιμο προσωπικό δεν υπάρχει. Μέχρι και η διευθύντρια του ΚΥΑΤ Ευόσμου είναι κι αυτή αποσπασμένη από το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων. Το ΚΥΑΤ Ευόσμου διαθέτει ακόμη 32 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι επίσης αποσπασμένοι ή έχουν μετακινηθεί από άλλα νοσοκομεία.


ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: