Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ...

Αυξημένη έως 50%, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι φέτος η κίνηση στο «Δρομοκαΐτειο».
Το δεύτερο μεγαλύτερο ψυχιατρείο της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, με μειωμένο προσωπικό και κλειστές μονάδες. Από τις 1.400 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι καλυμμένες μόλις οι 400!
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων, καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να στηρίξει το νοσηλευτικό ίδρυμα, στο οποίο επικρατούν «μεσαιωνικές συνθήκες νοσηλείας».
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι στους τέσσερις μήνες του 2010, οι επισκέψεις στην εφημερία του «Δρομοκαΐτειου» αυξήθηκαν κατά 50% και οι εισαγωγές ασθενών κατά 30%. Το 2008, είχαν νοσηλευτεί στο «Δρομοκαΐτειο» 800 ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί είχαν παραπεμφθεί με εισαγγελική εντολή. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έφτασε πέρυσι τους 1.200, από τους οποίους το 60% είχαν εισαγγελική εντολή για εγκλεισμό.
Η ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών -σημειώνουν- θα αυξηθεί περαιτέρω εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μία μόλις νοσηλεύτρια καλύπτει τμήματα με 40 ασθενείς με άνοια, οι οποίοι χρειάζονται ατομική περιποίηση.

Το νοσοκομείο δεν έχει, επίσης, τη δυνατότητα να στελεχώσει τους ξενώνες, οι οποίοι ενδέχεται να κλείσουν. Αγορασμένος ξενώνας παραμένει κλειστός, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ υπηρετεί ένας γιατρός για τρία νοσηλευτικά τμήματα και δύο τραυματιοφορείς για την εξυπηρέτηση των 580 ασθενών του νοσοκομείου.
Τριτοκοσμικές είναι και οι συνθήκες των νοσηλευόμενων ασθενών. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει μικροβιολογική, ακτινολογική και παθολογική κάλυψη, ούτε καν στις εφημερίες. Οι ασθενείς που εισάγονται, νοσηλεύονται σε ράντζα, παρότι συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα.
Στα τμήματα βραχείας νοσηλείας φιλοξενούνται 30 διεγερτικοί ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται με χειροπέδες, συνοδεία αστυνομικών. Το κονδύλι για τις υπερωρίες των υπαλλήλων αορίστου χρόνου είναι μειωμένο κατά 80% σε σχέση με πέρυσι και αναστέλλεται το κυκλικό ωράριο για τους υπαλλήλους.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι την ώρα που το «Δρομοκαΐτειο» αντιμετωπίζει τις ελλείψεις αυτές, προσελήφθη χωρίς προκήρυξη υποδιοικήτρια με μισθό 5.000 ευρώ. Για τα νοσοκομεία κάτω των 400 κλινών, ωστόσο, δεν προβλέπεται θέση αναπληρωτή διοικητή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: