Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2010

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

Για την απόφαση της μείωσης των φοιτητικών χορηγιών, στα πλαίσια των οικονομικών μέτρων που θα πάρει η Κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης, μας μίλησε η Χριστιάνα Τσαγγάρη, δημοσιογράφος, από την Κύπρο, στην νέα εκπομπή του Ράδιο Χρόνος 87,5 fm, "Σε πρωϊνό χρόνο". Η αντίδραση των φοιτητικών οργανώσεων ήταν αναμενόμενη.
"Η Κυπριακή κυβέρνηση προκάλεσε τις αντιδράσεις των φοιτητικών οργανώσεων αφού προτείνει την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στην παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας. Αυτό σημαίνει ότι αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από την βουλή, κάθε φοιτητής θα λαμβάνει στο εξής την χορηγία με βάση τα εισοδήματα της οικογένειας του επομένως κάποιοι φοιτητές ή δεν θα παίρνουν καθόλου βοήθεια ή θα μειωθεί το ποσό.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλοι οι Κύπριοι φοιτητές, είτε σπουδάζουν στην Κύπρο είτε σε εκπαιδευτήρια της Ελλάδος, είτε στο εξωτερικό, από το 1999 λαμβάνουν φοιτητική χορηγία γύρω στα 1700 ευρώ και 2500 ευρώ όταν προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες. Να τονίσουμε ότι η πρόταση αυτή της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο των οικονομικών μέτρων που προτείνει, για εξυγίανση του δημοσιονομικού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επομένως εδώ ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από τους φοιτητές, τα κόμματα στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπέρ τους, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την υιοθέτηση αυτού του μέτρου θα πετύχει την κοινωνική δικαιοσύνη και ότι θα παίρνουν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη το βοήθημα.

Θα επηρεαστεί μεγάλη μερίδα φοιτητών και το μέτρο αυτό θα πλήξει κυρίως τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις που στην πλειοψηφία των Κυπρίων προέρχονται από την μεσαία τάξη.
Να πούμε ότι στις 25 Μάιου οι φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, ήταν η πρώτη αντίδραση τους, έχουν καταθέσει υπόμνημα στην Κυβέρνηση, στην διαδήλωση ακούστηκαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα» και «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Μετά τις πρώτες αντιδράσεις άνοιξε ο διάλογος μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και των φοιτητών, οι φοιτητικές οργανώσεις θα αξιολογήσουν τις προτάσεις του υπουργείου και θα έχουν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό για να ξεκαθαρίσουν το όλο θέμα. Βέβαια τώρα διανύουμε εξεταστική περίοδο και το θέμα ίσως παραμείνει στάσιμο, για οτιδήποτε θα ενημερώσουμε τους φοιτητές μας γιατί ας μην ξεχνάμε οι νέοι είναι μια ευάλωτη ομάδα και χρειάζονται ενίσχυση και όχι μέτρα που δεν βοηθούν την νεολαία».

ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2010


http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: