Σάββατο, Αυγούστου 21, 2010

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΩΝ 25 ΣΤΡΕΜ. ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας την οικοπεδοποίηση του ακινήτου των 25 στρεμμάτων που μπαίνει σφήνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Οι δικαστές έκριναν παράνομο το Π.Δ. του υπουργείου Περιβάλλοντος που ανάβει το πράσινο φως για την οικοδόμηση, και μάλιστα με υψηλό συντελεστή δόμησης, του επίμαxου ακινήτου που βρίσκεται σ' ένα ενιαίο σύνολο τριών οικοδομικών τετραγώνων στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Ηδη από το 1986 με πράξεις τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών είχε αποφασισθεί η απαλλοτρίωση του ακινήτου για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και συγκεκριμένα αθλητικών εγκασταστάσεων και εκκλησίας. Οι ιδιοκτήτες είχαν ζητήσει να αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση αλλά επί πολλά χρόνια τα αρμόδια κρατικά όργανα δεν απαντούσαν στο αίτημά τους, με αποτέλεσμα το 2005 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών να ακυρώσει τη σιωπηρή άρνηση της διοίκησης να άρει τα ρυμοτομικά βάρη. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) και αφού ο Δήμος Αθηνών αρνήθηκε να διατυπώσει την άποψή του, εξέδωσε γνωμοδότηση η οποία υιοθετήθηκε με το Π.Δ. και επιτρέπει την οικοδόμηση.

Ομως, στο πρακτικό επεξεργασίας του Π.Δ., οι δικαστές τονίζουν ότι η επίμαχη γνωμοδότηση δεν συνεκτιμά εάν τυχόν υπάρχουν πολεοδομικές ανάγκες που υπαγορεύουν την επανεπιβολή των επίμαχων ρυμοτομικών βαρών, όπως επίσης δεν διατυπώνει κρίση για τον αν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν οι σχετικές αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η διοίκηση γνώριζε ότι είχε εγγραφεί για τον σκοπό αυτό σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηνών για το 2008 ύψους 3,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα μέλη του Ε τμήματος σημειώνουν ότι δεν συνεκτιμήθηκε από τη διοίκηση έγγραφο της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών (29.6.2009), η οποία εν όψει της γειτνίασης των επίμαχων ακινήτων με κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο θεώρησε ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί η οικοπεδοποίηση των οικοδομικών αυτών τετραγώνων, επιφάνειας 25 στρεμμάτων. Αυτό έπρεπε να ληφθεί υπόψη όχι μόνο για να κριθεί αν ενδείκνυται ή όχι η αποδέσμευση των ακινήτων αλλά και ως προς τον καθορισμό των όρων δόμησής τους, οι οποίοι με το Π.Δ. ορίζονται στα ίδια υψηλά, κυρίως ως προς το συντελεστή δόμησης, επίπεδα με τα γειτονικά ακίνητα.

Σημειώνεται ότι στα 56 οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν τον χώρο όπου δίδαξε ο Πλάτωνας έχει ανασταλεί για ένα χρόνο η έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Με άλλη απόφασή του το ΣτΕ έκρινε επίσης παράνομο και το Π.Δ. για την άρση απαλλοτρίωσης οικοδομικού τετραγώνου στον Δήμο Αρτέμιδας της Αττικής που είχε χαρακτηρισθεί χώρος στάθμευσης με το σκεπτικό ότι δεν ελήφθη υπ' όψιν ότι το ακίνητο απέχει 500 μ. από τη θάλασσα, βρίσκεται σε δήμο που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και αυτοκινήτων.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: