Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 09, 2010

ΦΑΡΜΑΚΑ: ΚΑΘΕ 6 ΩΡΕΣ ΝΕΑ ΤΙΜΗ!

Χάος στην αγορά του φαρμάκου. Μόνο τέσσερα στα δέκα φάρμακα των συνταγών που έχουν οι πολίτες, υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε ημέρες και η κατάσταση θα παραμείνει άνω-κάτω και για το επόμενο δεκαήμερο, εκτιμούν οι φαρμακοποιοί. Αιτία; Το αλαλούμ με τις τιμές και η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.

Από τη μια πλευρά, οι εταιρείες καθυστερούν να βγάλουν προϊόντα στο εμπόριο, επικαλούμενες συνεχείς αλλαγές τιμών, από την άλλη, προσπαθούν να αποφύγουν το παράλληλο εμπόριο. Τι είναι αυτό; Είναι αυτό που κάνει την Bayer να βάζει πλαφόν στις... ασπιρίνες. Η εταιρεία χορηγεί μέχρι δέκα κουτιά ανά φαρμακείο, επειδή η τιμή στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλή, 66 λεπτά, ενώ στη Γερμανία είναι 2,35 ευρώ. Αρα συμφέρει σε κάποιον έμπορο να επανεξάγει «ελληνικές» ασπιρίνες στη Γερμανία, και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στη Bayer.

Τριακόσια κρίσιμα φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Φάρμακα όπως εκείνα που χρειάζονται οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση, προκειμένου να κρατήσει ο οργανισμός τους το μόσχευμα.

Φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον, τον καρκίνο, την καρδιά δεν είναι προσβάσιμα στους πολίτες. Δυσεύρετα παιδικά εμβόλια και ινσουλίνες, τις τιμές των οποίων «άγγιξε» το υπουργείο τον Ιούνιο, με απόφαση που αμέσως μετά ανακάλεσε. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συναιτερισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ).

Την έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά κατήγγειλε και με ανακοίνωσή του προχθές ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). «Το θέμα ξεκίνησε με τη μείωση των τιμών τον Ιούνιο επί δικαίους και αδίκους», τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ Ανδρέας Λουράντος.

Λόγω του ότι η έκδοση τιμών για τη χώρα μας βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, το υπουργείο Υγείας προχώρησε τον Ιούνιο σε γραμμικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, με ανώτατο όριο το 25%. Η επεξεργασία των τιμών (βάσει των τριών χαμηλότερων στην Ε.Ε.) ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα νέοι κατάλογοι τιμών για 4.500 φάρμακα. Αναμένονται δε, στις 27 Σεπτεμβρίου, νέες τιμές για ακόμα 2.000 φάρμακα. Τα λάθη στους καταλόγους και οι ενστάσεις των εταιρειών -μετράμε 1.200 μέχρι σήμερα- δημιούργησαν το χάος. Το υπουργείο κυκλοφορούσε νέο κατάλογο κάθε έξι ώρες μέχρι χθες το βράδυ, που φημολογείται ότι βγήκε ο τελικός, ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνει τη συζήτηση των ενστάσεων. Οι μειώσεις έχουν ένα πλαφόν 40% και οι αυξήσεις 10%, από τις τιμές πέρυσι τον Φεβρουάριο. Κατά μέσον όρο οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 22% από πέρυσι τον Ιανουάριο.

«Να αποκατασταθεί η επάρκεια των παραδόσεων, να ξεκινήσουν οι εταιρείες να τιμολογούν, να παίξει ο ΕΟΦ τον ρόλο του ελέγχοντας τις παράλληλες εξαγωγές, όπως ορίζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επάρκεια των φαρμάκων στην εσωτερική αγορά», λέει ο Αν. Γαλανόπουλος.

Ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας, χαρακτηρίζει, μιλώντας στην «Ε», τις ελλείψεις συγκυριακές. «Υπάρχει μία έξαρση αυτή την εποχή, όχι της τάξης που περιγράφεται από τους συνδικαλιστές. Είναι συγκυριακές οι ελλείψεις. Οταν ομαλοποιηθεί το θέμα, θα πάψουν να υπάρχουν». Παρ' όλη τη συγκυρία, ο πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχεται ότι οι αλλαγές των τιμών κρατούν τα φάρμακα εκτός αγοράς, «αφού περιμένουν να δουν με τι τιμές θα τα κυκλοφορήσουν», καθώς και ότι «η μείωση των τιμών ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές». «Τώρα ξεκινάμε την προσπάθεια ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών, ζητώντας κάθε δύο μήνες ανάλυση της διακίνησης των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες, που θα δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΟΦ. Ζητώντας και την επιστροφή στον ΕΟΦ της ταινίας γνησιότητας για κάθε φάρμακο που φεύγει στο εξωτερικό». Για τον πρόεδρο του ΕΟΦ «το υπουργείο προσπαθεί να ελέγξει τη δαπάνη με τη μείωση των τιμών, ενώ στόχος του θα έπρεπε να είναι η κατανάλωση». Ο Γιάννης Τούντας ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζει πρωτόκολλα συνταγογράφησης και μηχανοργάνωση των φαρμακείων.

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: