Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2010

ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η... ΩΡΑ ΤΟΥ Γ. ΣΑΝΙΔΑ…ΠΑΠΑΡΙΑ…ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΛΑΔΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ;;;

Ερευνα σχετικά με το αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες του τ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά επειδή είχε «μπλοκάρει» την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για το Βατοπέδι για την έρευνα τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων πρόκειται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές έχουν κληθεί από την κυβέρνηση να αξιολογήσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις που έδωσαν δικαστικοί λειτουργοί στη Βουλή κατά το στάδιο λειτουργίας της Εξεταστικής για το Βατοπέδι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Εμμ. Μπεντενιώτης είχε στείλει το σύνολο των καταθέσεων αυτών στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να αξιολογηθεί το περιεχόμενό τους, αφού οι εισαγγελείς Ηλ. Κολιούσης και Ελ. Σωτηροπούλου (που είχαν υποβάλει τότε τις παραιτήσεις τους) καταθέτοντας στη Βουλή είχαν αφήσει σαφέστατες αιχμές κατά του τ. εισαγγελέα ΑΠ σχετικά με την παρεμπόδισή τους να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή, ενώ ήταν η μόνη αρμόδια να κρίνει αν πρέπει να ενεργοποιηθεί ή όχι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Τις καταθέσεις αυτές που σε αρκετά σημεία είναι επιβαρυντικές, απέστειλε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στον Εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε προκειμένου να προβεί στις δικές του ενέργειες. Θα πρέπει δηλαδή οι εισαγγελικές αρχές να μελετήσουν τις καταθέσεις και να κρίνουν εάν από το περιεχόμενό τους συντρέχει λόγος να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του τ. εισαγγελικού λειτουργού.

Με βάση χαρακτηριστικά αποσπάσματα των καταθέσεών τους ζητείται -κατά τις ίδιες πληροφορίες- να εξεταστεί εάν από όσα περιγράφονται στις μαρτυρικές καταθέσεις στη Βουλή μπορούν να στοιχειοθετηθούν ή όχι, κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).
Στο παρελθόν η Εισαγγελία ΑΠ είχε αρνηθεί δύο φορές να προχωρήσει στην άσκηση τέτοιας δίωξης. Την πρώτη φορά, ενώ ήταν Εισαγγελέας ΑΠ ο Γ. Σανιδάς είχαν υποβάλει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του (λίγο μετά τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων) τον Οκτώβριο 2008 το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε ύστερα από σχετική έρευνα του αντεισαγγελέα ΑΠ Φ. Μακρή που έκρινε ότι ο τότε προϊστάμενός του εισαγγελέας ΑΠ σωστά δέχθηκε ότι δεν είχαν προκύψει ικανά στοιχεία σε βάρος πολιτικών που να δικαιολογούν τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και ακόμη ότι ως επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής ο Γ. Σανιδάς ήταν ο μόνος αρμόδιος να κρίνει για την αποστολή της δικογραφίας, ενώ οι ερευνώντες εισαγγελείς έπρεπε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ιεραρχικά ανώτερου.
Ακολούθησε και δεύτερη αξιολόγηση των ενεργειών του τ. Εισαγγελέα ΠΑ χωρίς να διαπιστωθεί πάλι κάτι ποινικά αξιοποιήσιμο.

ΣΤΗ νέα έρευνα με βάση όσα κατέθεσαν οι Ηλ. Κολιούσης και Ελ. Σωτηροπούλου γίνεται επίκληση και της κατάθεσης του τ. αντεισαγγελέα ΑΠ Κ. Καρούτσου, στο μέτρο που επιβεβαιώνει κάποια από τα λεγόμενά τους για τη μη διαβίβαση της δικογραφίας. Οι αιτιάσεις κατά του Γ. Σανιδά αφορούν πάντως την παρεμπόδιση αποστολής της δικογραφίας και τις εκτιμήσεις του «περί παραπλανηθέντων υπουργών» που είχε γίνει από την αρχή, ότι είχε δώσει παραγγελία να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων αντιδρώντας στην προοπτική αρχειοθέτησης της υπόθεσης.
Η παραγγελία αυτή (αρχές Σεπτεμβρίου ‘08) αντιμετώπιζε πράγματι την υπόθεση του Βατοπεδίου και της ανταλλαγής ακινήτων ως ένα μεγάλο σκάνδαλο βγάζοντας πάντως έξω από το κάδρο όλους τους πολιτικούς, αφού εμφανίζονταν να έχουν παραπλανηθεί από ενέργειες άλλων. Οι δύο εισαγγελείς «σκοντάφτοντας» συνεχώς πάνω σε πολιτικά πρόσωπα έκριναν ότι η υπόθεση πρέπει να σταλεί στη Βουλή.
Ο Γ. Σανιδάς είχε εντελώς διαφορετική άποψη ότι έπρεπε να ολοκληρώσουν την έρευνα και μετά να κρίνουν εάν πρέπει να τη διαβιβάσουν. Ακόμα έκρινε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ικανά για να προκληθεί έρευνα κατά πολιτικών. Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, οι εισαγγελείς διατάχθηκαν να συνεχίσουν υπό τον συντονισμό άλλης εισαγγελέως (της Ευ. Σπυροπούλου) και έτσι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους προκαλώντας στα μέσα Οκτωβρίου ‘08 πολιτικοδικαστικό σάλο.

Κόλαφο για τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Γ. Σανιδά αποτέλεσαν οι καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής των εισαγγελέων Η. Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου.
Στην κατάθεσή του στα μέσα του περασμένου Απριλίου ο κ. Κολιούσης χαρακτήρισε «παράνομη και αντιδικονομική» την προσπάθεια που κατέβαλε τον Οκτώβριο του 2008 ο Γ. Σανιδάς ώστε να αποτρέψει τη διαβίβαση της επίμαχης δικογραφίας στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Κολιούση, ο κ. Σανιδάς, σε περισσότερες από δέκα συναντήσεις που είχαν για το θέμα αυτό, προσπαθούσε επιμόνως να πείσει τόσο τον ίδιο όσο και τη συνάδελφό του ότι δεν υπάρχουν στην υπόθεση ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ο κ. Κολιούσης στάθηκε ιδιαίτερα στην ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2008 όταν τους φώναξε ο κ. Σανιδάς, την ημέρα δηλαδή που είχαν έτοιμη την αναφορά 35 σελίδων για να σταλεί η υπόθεση στη Βουλή. Την ίδια μέρα ο κ. Καρούτσος ζήτησε τη δικογραφία, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου, έδωσε εντολή να συνεχιστεί η έρευνα. Ο κ. Κολιούσης μάλιστα φέρεται να χαρακτήρισε «παράνομη» τη συγκεκριμένη εντολή, λέγοντας ότι «η παραγγελία Καρούτσου δόθηκε μόνο και μόνο για να καθυστερήσει η αποστολή της υπόθεσης στη Βουλή».

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά!!!!!!!!
Μου φαίνεται ότι κι΄εμείς όλοι θα χαρακτηριστούμε φαιδροί, ή αφελείς.
Καλά βρε παιδιά, είναι δυνατόν, να έχουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όταν οι ηγήτορες της τάχαμου ανεξάρτητης δικαιοσύνης, είναι εγκάθετοι και διορισμένοι απο την εκάστοτε κυβέρνηση;;;;;;;;;
Μην τρελαθούμε κιόλας.
Για ψάχτε λίγο και το πόθεν έσχες και των ανώτατων δικαστικών, και ειδικά μόλις βγούν στην σύνταξη!!!!!
Εκεί να δείτε τι γίνεται.
Για ποιά δικαιοσύνη μιλάμε.
Νικόλας Μαλγαρινός