Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2011

«ΦΡΕΝΟ» ΒΑΖΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟ 2011

Με την έκθεσή της για τις προοπτικές το 2011 που δημοσίευσε σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,4% από 1,7% το 2010, ενώ για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται μικρή ‘χαλάρωση’ στο 3,3% από 3,9% πέρσι.

Αντίστοιχη επιβράδυνση αναμένεται και στο ρυθμό ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών, ο οποίος ωστόσο διατηρείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα των αναπτυγμένων χωρών. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες εκτιμάται φέτος να υποχωρήσει στο 6% από 7% το 2010, ενώ στις πλουσιότερες χώρες στο 2,4% από 2,8%.

Η έκθεση θεωρεί πως βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η συνεχιζόμενη κρίση του χρέους στην Ευρώπη. Επίσης, η έκθεση επισημαίνει πως η ανάπτυξη στις πλουσιότερες χώρες είναι πολύ χαμηλή για να απορροφήσει τις δεκάδες εκατομμυρίων εργαζομένων που έμειναν άνεργοι κατά τη διάρκεια της χειρότερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ, η οικονομία της οποίας αναπτύσσεται με ρυθμό 2,6%, αλλά η ανεργία παραμένει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 9,4%.

Τέλος, η έκθεση αποδίδει τις ανατιμήσεις των νομισμάτων αναδυόμενων χωρών στην πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων που κολουθείται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: