Πέμπτη, Ιανουαρίου 06, 2011

ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

Ποια είναι τα αποτελέσματα της απορρόφησης των ερευνητικών κονδυλίων έως σήμερα; Μηδαμινά. Και σε αυτό συγκλίνουν τόσο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος όσο και ο πρώην γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Αχιλλέας Μητσός. Η πρόσφατη, ηχηρή παραίτηση του δεύτερου από τη θέση του, ανέδειξε την αντίθεση που σοβούσε επί σχεδόν ένα χρόνο ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι σήμερα εξακοντίζουν τα βέλη τους για την πολιτική στον χώρο της έρευνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τα 1,541 δισ. ευρώ που προβλέπονται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την καινοτομία και την έρευνα, έχουν δεσμευθεί μόλις 48 εκατ. ευρώ και έχουν απορροφηθεί λίγο περισσότερα από έξι εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση, συνεπώς, και οι δυσλειτουργίες είναι προφανείς. Επιπλέον, αποδεικνύονται και από τα εξής:

- Εκκρεμεί η ανακοίνωση των επίσημων τελικών αποτελεσμάτων του προγράμματος «Ηράκλειτος», παρότι οι προτάσεις είχαν κατατεθεί προ δύο ετών. Επίσης, εκκρεμεί η έναρξη της χρηματοδότησης των εγκριθέντων προτάσεων και η πληρωμή των εκατοντάδων υποψήφιων διδακτόρων.

- Εχει καθυστερήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων που υποβλήθησαν για χρηματοδότηση από τα προγράμματα «Θαλής» και «Αρχιμήδης», συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ. Από τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα έχουν υποβληθεί περί τις 1.500 προτάσεις και το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης κάθε πρότασης είναι 600.000 ευρώ. Τα δύο προγράμματα είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και η διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τον περασμένο Φεβρουάριο. Μέσα στο καλοκαίρι ο κ. Πανάρετος άλλαξε τους όρους της προκήρυξης, ζητώντας περίληψη των προτάσεων στα αγγλικά για να αξιολογηθούν από πανεπιστημιακούς του εξωτερικού. Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν για τον Φεβρουάριο του 2010, όμως χθες, ένα χρόνο μετά, αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην «Κ», δεν δεσμεύτηκε για τον χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

- Ως προς τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των μεταδιδακτόρων ο κ. Πανάρετος μέσα στο καλοκαίρι άλλαξε τους όρους προκήρυξης και όρισε νέα προθεσμία υποβολής προτάσεων.

«Στο πολύ σημαντικό θέμα της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της έρευνας μέσω του ΕΣΠΑ, επιδεικνύεται μια αχαρακτήριστη βραδυπορία και αναποτελεσματικότητα σε όλα τα βήματα ανάπτυξης του προγράμματος», ανέφερε η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία χθες επέκρινε, επίσης, το υπουργείο Παιδείας ότι στον διάλογο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ δεν έχει καλέσει την ΠΟΣΔΕΠ.

Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης του κ. Μητσού και του κ. Πανάρετου στις καθυστερήσεις αυτές;

- Ο κ. Μητσός επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Πανάρετο ότι ακολουθεί μια αργή και αδιαφανή διαδικασία αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων. Μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων. Από την άλλη, επισημαίνει ότι ο κ. Πανάρετος ανακοινώνει σημαντικά ζητήματα (όπως έκανε με την αλλαγή των όρων αξιολόγησης) μέσω του μπλογκ του και τον επικρίνει για αλαζονεία και συγκεντρωτισμό.

- Ο κ. Πανάρετος τονίζει ότι προωθεί τη διεθνοποίηση της αξιολόγησης των ερευνητικών προγραμμάτων και τη διαφάνεια ώστε οι αξιολογήσεις να μην γίνονται από Ελληνες αξιολογητές. Επίσης, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε στην «Κ» ότι «δεν θα υπάρξει απώλεια κονδυλίων».

Σε βάθος χρόνου

«Η αλλαγή στο σύστημα είναι απαραίτητη, αλλά απαιτεί χρόνο. Δεν πάμε να δώσουμε τα κονδύλια για να μπαλώσουμε ελλείψεις, αλλά επιδιώκουμε να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα για να έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου», τόνισαν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Εστω κι αν η διαδικασία θυμίζει τη βραδεία διαδικασία επιλογής γενικών γραμματέων μέσω του opengov... «Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία -σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από τον τακτικό προϋπολογισμό- σε λίγο η «πολιτική» αυτή θα έχει διαβεί τα όρια μιας τραγωδίας εθνικών διαστάσεων για την παιδεία, την οικονομία και τον πολιτισμό της χώρας» αντέτεινε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ν. Σταυρακάκης.

Του Αποστολου Λακασα

ΠΡΕΖΑ TV
6-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: