Τρίτη, Ιανουαρίου 11, 2011

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ – ΜΑΞΙΜΟΥ.ΤΑ MEDIA ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου με το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις αποστάσεις, που τήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τόσο για το πολυτελές ρεβεγιόν, όσο και τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Πεταλωτή τη Δευτέρα στο press room: «Οι δηλώσεις χαρακτηρίζουν αυτόν που τις κάνει!», με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά αποδοκίμασε τόσο το περιεχόμενο των δηλώσεων Πάγκαλου, όσο και το ύφος του! Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, υπογράμμισε επίσης ότι με τις δηλώσεις του κατά των δημοσίων υπαλλήλων «ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε με το δικό του τρόπο απόψεις, υπάρχουν όμως θεσμικά εκφρασμένες απόψεις από την κυβέρνηση»

Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον κ. Πάγκαλο είναι βαρύ και πολλοί υπουργοί δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, ενώ σύσσωμος ο Τύπος σήμερα αναφέρεται στο θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Πάγκαλο. Στα Νέα, το θέμα παίζει στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Κάτι τρέχει με τον Πάγκαλο» και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος με τον κ. Πάγκαλο. Και στο Εθνος το θέμα Πάγκαλου παίζει ψηλά με τίτλο «Θρίλερ με Πάγκαλο στην κυβέρνηση» και αναφορές στην αναστάτωση, την αμηχανία και τον έντονο προβληματισμό που υπάρχουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Στο ρεπορτάζ «Αδειάζει τον Πάγκαλο η κυβέρνηση» η Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι Θ. Πάγκαλος έχει μετατραπεί σε έντονο και επίμονο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.



Σήμερα, σαφείς αιχμές κατά των δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης άφησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. Μιλώντας σε ραδιοσταθμό, ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» τη δημιουργία διχασμού μεταξύ κοινωνικών ομάδων και συμπλήρωσε ότι «θα έπρεπε να ενώνουμε και όχι να χωρίζουμε». «Δεν γίνεται να στρέφουμε τη μία κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης. Εγώ διαφωνώ. Αυτό το πράγμα δεν κάνει καλό. Δεν βοηθά καθόλου το καράβι να πλεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας. Αναφορικά με τα σχόλια του κ. Θ. Πάγκαλου για την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων τόνισε πως ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι εχθρός μας και εάν δεν δουλεύει ικανοποιητικά, τότε τον βάζουμε να δουλέψει.

Τη Δευτέρα, και ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Πάνος Μπεγλίτης δεν δίστασε να πει πως «κατά καιρούς µε ενοχλούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου», προσθέτοντας πως «δεν µε βρίσκει και αισθητικά σύµφωνο ο χαρακτηρισµός κοπρίτες». Πρόσθεσε δε ότι «θα ήταν άδικο ορισµένες επιµέρους δηλώσεις να σκιάσουν µια συλλογική προσπάθεια, ηρωική όλων των µελών του υπουργικού συµβουλίου για την υπέρβαση της κρίσης».

«Ο Θόδωρος είναι ο Θόδωρος». Με αυτή την ατάκα χαρακτήρισε τα έργα και τις ημέρες του κ. αντιπροέδρου, ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος μιλώντας χθες µε δηµοσιογράφους, ενώ και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαµάνης είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο Θ. Πάγκαλος πρέπει να σκέφτεται πώς διατυπώνει κάθε φορά, αρκετά πράγµατα που µπορεί να τα θεωρεί σωστά. Λάβρος ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάµπρος Μίχος, ο οποίος επίσης σε συνέντευξή του είπε ότι «η αλαζονεία, η επίδειξη τέτοιου ύφους από καθέδρας που “όλα τα σφάζει όλα τα µαχαιρώνει” είναι απαράδεκτη». Πολύ σκληρή ήταν και η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, η οποία ζήτησε παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις του αντιπροέδρου «στο τέλος συμπαρασύρουν όσους τις ανέχονται».

Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν τελικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει κάποια προσωπική παρέμβαση για να ελεγχθεί η κατάσταση και να μην προκληθεί εσωκυβερνητική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση το μεσημέρι της Τρίτης του διαθεσμικού οργάνου, στο οποίο προεδρεύει ο κ. Παπανδρέου και συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Θεωρείται πιθανό να τεθεί από κάποιους το θέμα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, υπό την έννοια ότι πρέπει να υπάρξουν συστάσεις προς τον αντιπρόεδρο – για τον οποίο υπήρχε η πληροφόρηση ότι ίσως και να μην δώσει το “παρών” στη συνεδρίαση - να μην προκαλεί με τη συμπεριφορά του και τις δηλώσεις του την κοινή γνώμη, σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός καλείται να συνδράμει με θυσίες την προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.

Τέτοια μηνύματα άλλωστε έχουν φτάσει στο Μαξίμου τόσο από βουλευτές και στελέχη, όσο και από συνδικαλιστικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, που αντιμετωπίζουν διαρκώς τη μήνιν των εργαζομένων για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου.

του Γιάννη Μακρυγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: