Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

ΝΟΜΙΜΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ…ΜΕ ΠΟΙΑ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ;

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΊΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ...ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ...

Ελλάδα, Κύπρος και 18 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.Ε.) τάχθηκαν, προχθές, υπέρ της παρουσίας των θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες.

Παρενέβησαν ως τρίτοι στη διαδικασία εκδίκασης προσφυγής (Λάουτσι και άλλων κατά Ιταλίας) στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου το ζητούμενο ήταν αν η παρουσία του «σταυρού» στα σχολεία αντίκειται ή όχι στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Παραδόξως, ενώ το Δικαστήριο «πρωτόδικα» είχε καταδικάσει, το 2009, την Ιταλία, κρίνοντας πως η παρουσία του «σταυρού» μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο το οποίο μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άθεους ή οπαδούς άλλων θρησκειών, μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του (που προκλήθηκε ύστερα από έφεση της ιταλικής κυβέρνησης), το Δικαστήριο, με ψήφους 15 υπέρ και 2 κατά, άλλαξε θέση. Αποφάνθηκε ότι ο «Εσταυρωμένος» και τ' άλλα θρησκευτικά σύμβολα που βρίσκονται αναρτημένα στις σχολικές αίθουσες, δεν επηρεάζουν την εκπαίδευση των παιδιών και δεν αποτελούν καμιάς μορφής κατήχηση.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Δικαστηρίου, δεν θεωρείται άσχετη με την τελική απόφαση η πίεση που ασκήθηκε -και εντός της αίθουσας- τόσο από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των 20 χωρών-μελών του Σ.Ε. όσο και από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Νόμου και της Δικαιοσύνης, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών, το Interights, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου, η ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Κέντρο Νόμου και Δικαιοσύνης (ECLJ) με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την υπαναχώρηση του Δικαστηρίου, από την αρχική του απόφαση, μεγάλη νίκη της χριστιανικής Ευρώπης.

Οι χώρες που, με την παρουσία τους, υπεραμύνθηκαν της ύπαρξης των θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες ήταν: Αρμενία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Λιθουανία, Μάλτα, Μονακό, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Αγιος Μαρίνος, Αλβανία, Αυστρία, Κροατία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Νορβηγία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία και Ουκρανία.

Στο σκεπτικό της απόφασης διευκρινίζεται ότι ναι μεν τα κράτη-μέλη του Σ.Ε. έχουν την υποχρέωση να σέβονται, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων αλλά η παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες δεν αντιστρατεύεται το δικαίωμά τους να ανατρέφουν τα παιδιά τους ανάλογα με τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.

Ο έλληνας δικαστής Χρήστος Ροζάκης, ωστόσο, χωρίς να καταψηφίσει τη γενική απόφαση του Δικαστηρίου, μειοψήφισε, υπογραμμίζοντας ότι:

«Είναι μη αμφισβητήσιμο ότι η παρουσία του σταυρού στα δημόσια ιταλικά σχολεία έχει ένα θρησκευτικό συμβολισμό, ο οποίος επιδρά στην υποχρέωση του Κράτους να παρέχει ουδέτερη και αντικειμενική Παιδεία, παρά το γεγονός ότι στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες τα σύμβολα, σταδιακά, χάνουν το ειδικό βάρος που είχαν στο παρελθόν και είναι αναγκαία μία πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση ως προς τις αληθινές κοινωνικές και ιδεολογικές αξίες».

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ sisour@orange.fr

ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2011

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέζα μήπως έχεις ξεφύγει λίγο?

Ανώνυμος είπε...

Τι λίγο! Κάτσε όμως να πάθει κάτι κάποιος δικός του, και θα τον δείς με λαμπάδα στην Μητρόπολη!

Ανώνυμος είπε...

πρεζα παρα ξεφυγες!

Ανώνυμος είπε...

οτι δεν καταλαβαινεις δεν εχει λογικη
ειστε πολυ ηλιθιοι τελικα
, και τι σχεση εχει η ανιξιθρησκεια και τι σε ενοχλει ο σταυρος σε μια χωρα που η μεγαλη πλειοψηφια ειναι χριστιανοι οσο και να μην το πιστευεις

Ανώνυμος είπε...

σάλτα και γαμήσου ρε βλάκα πρέζα...εσύ και τα μπερδεμένα φιλαράκια σου..θα επιβληθεί το 2 % στο 98%;;; άντε αποσυρθείτε στα ιδιαίτερα σας για να αυνανιστείτε

Ανώνυμος είπε...

έλεος, εδώ ο κόσμος καίγεται και εσένα σε ενοχλεί ο σταυρός; Μεγάλο θέμα..

Ανώνυμος είπε...

ανεξιθρησκεια βλακα σημαινει να πιστευει ο καθενας οτι θελει χωρις προβλημα..απο εκει και περα ομως αφου η πλειοψηφια στην ελλαδα ειναι χριστιανοι και αφου το συνταγμα αναγνωριζει ως πλειοψηφουσα θρησκεια στην ελλαδα την χριστιανικη πρεπει στα σχολεια να υπαρχει ο σταυρος ως δηλωτικο της θρησκευτικης μας ταυτοτητας..το οτι υπαρχει ο σταυρος δεν σημαινει οτι υποχρεωνεις τα αλβανακια η τα πακιστανακια να γινουν χριστιανοι..εξαλλου οποιος δεν ειναι χριστιανος εξαιρειται απο το μαθημα των θρησκευτικων..

Ανώνυμος είπε...

ostayros prepi na katargithi dioti o kathe enas tha ithele ke to diko tou simvolo mes ta sholia .
oso gia to pios ine hristianos krinete apo to evagelio ke ohi apo to ti lei !!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί η πλειοψηφία να θέλει να υπάρχει ο σταυρός στις αίθουσες αλλά σαν γνήσιοι φασίστες αυτοί οι λίγοι που διαφωνούν θέλουν να επιβληθούν.Δεν πειράζει περαστικά σας.
Από ένα μουσουλμανικό blog δεν περίμενε κανένας διαφορετική αντίδραση μια είναι μεγάλη η ήττα για τα αφεντικά του.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, δεν θεωρώ ότι αρμόζει αυτό εδω, αλλά σας προτείνω ωραίες μουσικές εδω: http://www.facebook.com/pages/Invisible-Side-of-ROCK/202089956475356

Οσοι πιστοί της ψυχεδέλειας προσέλθετε!

Ανώνυμος είπε...

Ο χριστιανισμός όπως και όλες οι θρησκείες αποτελούν μια πολύ κακή αντιγραφή μιας ιστορίας της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας..Άντε γεια μαλάκες χριστιανοί!!!

http://www.youtube.com/watch?v=BNf-P_5u_Hw

Ανώνυμος είπε...

O χριστιανισμός δεν αποτελεί τίποτε διαφορετικό από μια διαφορετική παρουσίαση των όσων λέει η κβαντική και η εξέλιξη. Εκτός από μερικές περιπτώσεις που λέει ακριβώς τα ίδια.

Ανώνυμος είπε...

Μαλακες νεοελληνες,τα εχετε ισοπεδωσει ολα...γι αθτο μας γαμανε ολοι σαν χωρα.Τι κακο εχει ο σταυρος ρε πρεζονια???

Ανώνυμος είπε...

10:47 μμ η ελλαδα ειτε σαρεσει ειτε οχι ειναι χωρα χριστιανικη..εαν τωρα οι μουσουλμανοι μεταναστες-λαθρομεταναστες ενοχλουνται ας γυρισουν πισω στις χωρες τους..δεν θα αλλαξουμε εμεις τον πολιτισμο μας για χαρη μιας μεριδας ανθρωπων που μπηκαν στην χωρα παρανομα ουτε θα γινουμε αθεοι επειδη αυτο θελει μια μειοψηφια ελληνων μαρξιστων..

Dexter είπε...

Ο χριστιανισμος δηλαδη ειναι πολιτισμος; Θρησκεια ναι ειναι, αλλα πολιτισμος αποκλειεται... Ειναι πολυ βαρια αυτα που εχουν γινει στο ονομα του αλλα κ στο ονομα αλλων θρησκειων για να καλουμε το καθε δογμα πολιτισμο... Κ το κυριοτερο οσον αφορα την υπαρξη θρησκευτικων συμβολων σε δημοσια κτιρια ειναι οτι ο "πολιτισμος" σας δε σεβεται τα πιστευω αλλων ανθρωπων και κυριως αυτων που εχουν διαλεξει να μη πιστευουν σε παραμυθια κ να ζουν ελευθεροι απο προκαταληψεις και τον σκοταδισμο, τους αθεους.

Ανώνυμος είπε...

12:59 εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι ο θεούλης θα μας σώσει από την καταστροφή; Ρε πόσο γελοίοι είστε που κάθεστε κι ασχολείστε με τις θρησκείες; Τόσα χρόνια θρησκευτικών πολέμων για το τίποτα..Με το πρόσχημα του εκχριστιανισμού το Βυζάντιο εφάρμοζε τις επεκτατικές του πολιτικές και το ίδιο έκαναν μετά και οι Τούρκοι και η Οθωμανική αυτοκρατορία. Κι εσείς κάθεστε και υπερασπίζεστε ψεύτικες ιστορίες..Ζώα

Ανώνυμος είπε...

16 σχόλια για το σταυρό...
ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ!
πραγματικά δεν έχετε καμιά ελπίδα.

Ανώνυμος είπε...

εδώ χριστιανοταλιμπάν ελληναράδες γαργάρα:

http://prezatv.blogspot.com/2011/03/blog-post_149.html

ποιο σημαντικός ο σταυρός στις αίθουσες από τον αντισεισμικό σχεδιασμό ε? ή θα τα σώσει ο χριστούλης τα παιδάκια αν γίνει της Ιαπωνίας?

τριτοκοσμικοί ταλιμπάν είσαστε ρε

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι που είχα πάει στο ΚΑΤ μετά από ένα ατύχημα που είχα με την μηχανή. Εκεί λοιπόν, έξω από τον θάλαμο αυξημένης φροντίδας είδα τον Πανούση(ναι! τον Τζίμη)να προσεύχεται και να κλαίει. Ο πατέρας του είχε πάθει εγκεφαλικό! Ας μην βιάζονται λοιπόν κάποιοι να αποτινάξουν τον Θεό απο πάνω τους(οποιος Θεός και να είναι αυτός).

Ανώνυμος είπε...

TO Γ....ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥΤΕΥΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πρεζούλι Βρίσκεσαι σε χριστιανική χώρα. Αν δε σ'αρέσει αδερφέ τράβα σε καμιά άλλη που να σε εκφράζει η θρησκεία και τα έθιμα της. Με το να γράφεις με τέτοιο τρόπο δε σε κάνει μάγκα. Το ξεφτιλήσαμε. Λίγος σεβασμός δε βλάπτει.

666 είπε...

kalos o stauros alla......
.......
anapoda..............
six....six....six....
the
number....
of.....
the......
beast.........

Ανώνυμος είπε...

1:14 πμ τι ακυρα γραφεις? πηγα εγω να κανω τους μουσουλμανους χριστιανους με το ζορι? για ποιους θρησκευτικους πολεμους μιλας? γιατι στις μερες μας οι μουσουλμανοι κανουν τζιχαντ και τα σπανε για το "κορανι"..και οι βλακες και κατα τα αλλα αθεοι αριστεροι τους στριζουν

Ανώνυμος είπε...

dexter αλλο ανεξιθρησκο κρατος που ειμαστε και αλλο αθρησκο κρατος που δεν ειμαστε..το ελληνικο συνταγμα δεχεται την ορθοδοξη θρησκεια ως επικρατουσα και οριζει οτι η ορκομωσια γινεται στο ονομα της αγιας τριαδας..τι να κανουμε η πλειοψηφια πιστευει..οχι τιποτα αλλο..κατερευσε και η αθεη σοβιετια..

Ανώνυμος είπε...

ποσο "χαιρομαι" να βλεπω καλους χριστιανους να ξεσπαθωνουν για τα συμβολα τους - οι ιδιοι ακριβως που πριν 2-3 βδομαδες παρακαλουσαν να πεθανουν καποιοι ανθρωποι απο την πεινα...

τι να πω... μακαρι να ειναι αυτα που πιστευετε αληθεια και να υπαρχει Παραδεισος και Κολαση - εχετε να βρασετε στα καζανια, τας κεμπαπ θα σας κανουν οι διαβολοι :ρ

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΓΑΜΙΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ..

Ανώνυμος είπε...

4:13 μμ εισαι μεγαλος γκεμπελς..δεν τους εμποδιζαμε εμεις να φανε αλλα οι αλληλεγγυοι ουτε τους ειπαμε εμεις να μην τρωνε..και οπως εδειξαν οι εξαιτασεις τους στα νοσοκομεια και οι εικονες με τους πανηγυρισμους τους δεν επρεπε να εκαναν και ολοι απεργια πεινας..ενας που εχει να φαει 43 μερες δεν εχει τις αντοχες να χοροπηδαει σαν κατσικι..ασε που οι γιατροι λενε οτι το πολυ σε 40 μερες αν δεν τρως πεθαινεις..