Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2011

ΤΡΙΖΕΙ Η ΣΤΕΓΗ 35.000 ΒΡΕΤΑΝΩΝ


Χριστούγεννα κάτω από τα φώτα των δρόμων του Λονδίνου, ξαπλωμένοι με ομίχλη σε κάποιο παγκάκι ή κάτω από κάποια γέφυρα και σκεπασμένοι με χαρτόκουτα και εφημερίδες, κινδυνεύουν να κάνουν περίπου 35.000 άνθρωποι, καθώς οι κατασχέσεις σπιτιών εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής ενυπόθηκων δανείων συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς στη Γηραιά Αλβιόνα και τα ενοίκια έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ!

Το πρόβλημα της στέγης στη Μεγάλη Βρετανία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα το Συμβούλιο Δανειστών Ενυπόθηκων Δανείων και το φιλανθρωπικό ίδρυμα "Στέγη", παίρνει μεγάλες διαστάσεις και συμπληρώνει την εικόνα μίας χώρας σε οικονομική κρίση που δημιουργούν η ανεργία ρεκόρ 17ετίας, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και ο πληθωρισμός-μαμούθ, που έχει φτάσει στο 5,2% ξεπερνώντας κατά 3,2% τον στόχο του 2% που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε από 29.700 το προηγούμενο τρίμηνο σε 34.500, δηλαδή παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξης του 16%, ενώ η συνολική αξία των δανείων ανέβηκε κατά 19% φτάνοντας τα 4,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον ο αριθμός των ανεξόφλητων ενυπόθηκων δανείων έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 1.378.700 και η αξία τους έφτασε τα 195,5 δισ. ευρώ, από 175,5 δισ. που ήταν το περασμένο τρίμηνο.
Στοιχεία - σοκ
Συνολικά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους έγιναν 18.100 κατασχέσεις, ενώ υπό τη συνεχή απειλή της κατάσχεσης βρίσκονται 164.500 δανειολήπτες! Από αυτούς περίπου 35.000 αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους μέσα στον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα -όπως τονίζει σε σχετική της μελέτη η φιλανθρωπική οργάνωση "Στέγη"- να κινδυνεύουν να εμφανίζουν διαταραχές πανικού, όπως ακριβώς συμβαίνει περίπου στο 61% των ανθρώπων που είτε έχουν χάσει τα σπίτια τους, είτε κινδυνεύουν να τα χάσουν.
Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και στα ενοίκια, όπου οι αυξήσεις είναι τεράστιες και, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε το Κέντρο για την Οικονομική Ενταξη πριν από μερικούς μήνες, περίπου 3 εκατ. ενοικιαστές είναι σε δυσχερή θέση ως προς την εξόφληση του ενοικίου ή αδυνατούν να το πληρώσουν.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
840 ευρώ ο μέσος όρος των ενοικίων
Τα ενοίκια στη Βρετανία κυριολεκτικά έχουν φτάσει στα ύψη, αφού ο μέσος όρος σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον στα 840 ευρώ (718 λίρες Αγγλίας) τον μήνα! Ο μέσος όρος διαμορφώνεται από τις τιμές των ενοικίων στο Λονδίνο, στη Νοτιοανατολική Αγγλία, στο Γιορκσάιρ, στο Χάμπερ, την Ανατολική Αγγλία, την Ουαλία και τα Ανατολικά Μίντλαντς. Μόνο στο Λονδίνο οι τιμές των ενοικίων μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν με απίστευτα γρήγορο ρυθμό και σε συνολικό ποσοστό κατά 5,8%. Οπως μάλιστα αναφέρουν ειδικοί, το να μπορέσει κάποιος να συγκεντρώσει λεφτά για να πληρώσει την εγγύηση μοιάζει πλέον άθλος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μα γιατι το παθαν αυτο οι καλοι και πιστοι αγγλοι φορολογουμενοι..αυτα μονο στους ελληνες μπαταχτσηδες φοροφυγαδες τεμπεληδες αξιζει να συμβαινουν

Ανώνυμος είπε...

6.46μμ Να δεις τι εχει να γινει τωρα που θα μπουν στο ευρω!Κριμα μονο στους απλους πολιτες που θα φανε τη ψωλια!