Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2011

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι πρυτάνεις στον νέο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στη πρώτη συνάντηση που είχαν, τονίζοντας ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμη και αναστολής της λειτουργίας ορισμένων πανεπιστημίων, λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Ο κ.Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ότι προσβλέπει στη συνεργασία και ότι στόχος είναι η ποιοτική και αναβαθμισμένη εκπαίδευση.



«Συζητήσαμε όλα τα μείζονα προβλήματα και παλαιά και καινούργια και μελλοντικά και ακούσαμε από επίσημα χείλη ότι όλα τα πρακτικά, τουλάχιστον, ζητήματα μπορούν να συζητηθούν και είναι προς συζήτηση», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Ρέμελης μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη οι προσφυγές στα δικαστήρια σχετικά με το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων συμβουλίων, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.


Σχετικά με τις πιστώσεις, ο κ.Ρέμελης είπε ότι οι πρυτάνεις ελπίζουν να δοθούν στα πανεπιστήμια καθώς «δεν υπάρχουν χρήματα για λειτουργικές δαπάνες» ενώ μεγάλα ζητήματα είναι η θέρμανση και η μεταφορά φοιτητών. 


Σύμφωνα με τον πρύτανη Πανεπιστημίου Θράκης, οι πιστώσεις έχουν μειωθεί στο 50% και «το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο και αν δεν πάρουμε τώρα την τρίτη δόση ... αντιμετωπίζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουμε».


Στο ζήτημα του ασύλου και της παραβίασής του -όπως αναφέρουν δημοσιεύματα- την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Γιάννης Μυλόπουλος. «Δεν είναι αληθές ότι παραβιάσθηκε το άσυλο. Υπήρξε ένταση και κυνηγητό στη μεθόριο του πανεπιστημίου, με τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξαν μικροπαραβιάσεις. Ήταν άριστη η επικοινωνία μας με τον αστυνομικό διευθυντή και τον ευχαριστώ. Παρόντες ήταν οι φοιτητές, περιφρούρησαν το Ίδρυμα μαζί με καθηγητές και έτσι αποτρέψαμε τα χειρότερα. Όλα αυτά δείχνουν ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορεί να προστατεύσει το ακαδημαϊκό άσυλο» δήλωσε ο κ.Μυλόπουλος.


Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντ. Αλμπάνης σημείωσε πως στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό οι πρυτάνεις «ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα αυτό των λειτουργικών δαπανών και της καθυστέρησης της εκταμίευσης της τρίτης δόσης, γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα την εμπλοκή στην πληρωμή ηλεκτρικού, τηλεφώνου, λειτουργίας εργαστηρίων και κλινικών, που έχει υψηλό κόστος κλπ.».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: