Παρασκευή, Μαΐου 04, 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ AIDS ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Δραματική πρόβλεψη για το 2012 κάνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας υποστηρίζοντας ότι τα εφιαλτικά ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι αποτέλεσμα πλημμελών πολιτικών των προηγούμενων ετών.
«Η επιδημία, που φαίνεται να σχετίζεται με στελέχη του HIV που κυκλοφορούσαν σε χώρες τις Ασίας, συνεχίζεται καθώς στο πρώτο τετράμηνο έχουν δηλωθεί 115 μολύνσεις στους ΧΕΝ, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος του 2012 μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 300, δηλαδή να έχουμε νέα δραματική αύξηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση όπου επίσης υπογραμμίζεται ότι από τις αρχές του 2011, η Ελλάδα βιώνει μία άνευ προηγουμένου εξάπλωση του HIV στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, η οποία άγγιξε το 1500% στο τέλος του έτους.



Το υπουργείο υγείας εκτιμά ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε αμέλεια των αρμοδίων κατά τα προηγούμενα έτη καθώς «τόσο οι αποστειρωμένες σύριγγες/βελόνες που μοιράζονταν, όσο και η πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης, ήταν ανεπαρκείς και πολύ κάτω από τα προτεινόμενα όρια των Ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών».


Υποστηρίζει επίσης ότι τα τελευταία 2 χρόνια λήφθηκαν σημαντικά μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων, όπως η ελεύθερη διανομή μεγάλου αριθμού καθαρών βελονών/συριγγών και η μεγάλη αύξηση του αριθμού των τοξικομανών που έχουν πλέον πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης στα νοσοκομεία.


Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει μάλιστα ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα του προβλήματος θα επισκεφθεί τη χώρα μας 28-29 Μαΐου για επιτόπια αξιολόγηση του κινδύνου (risk assessment), εν όψει της συνάντησης υψηλού επιπέδου, που έχει συγκαλέσει για την 21η Ιουνίου στην Αθήνα, ο υπουργός υγείας.


«Δυστυχώς, οι καρποί των πολιτικών δημόσιας υγείας σε ένα νόσημα με μεγάλο χρόνο επώασης, όπως το AIDS, δεν φαίνονται άμεσα. Εμείς ζούμε την αποτυχία των επιλογών των παλαιότερων ετών, ενώ οι δικές μας εντατικές προσπάθειες για την αποτροπή της εισόδου του HIV στο γενικό πληθυσμό θα φανούν αργότερα και θα μας δικαιώσουν» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
http://www.iefimerida.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: