Παρασκευή, Μαΐου 18, 2012

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ, ΑΜΕΙΩΤΗ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Νέοι βομβαρδισμοί στη Συρία από τις κυβερνητικές δυνάμεις κατά θυλάκων των αντικαθεστωτικών –αυτή τη φορά στη Ραστάν– συντηρούν τον εμφύλιο στη χώρα παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ ενώ, όπως φαίνεται, δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί από τον ΟΗΕ.



Στη Ραστάν είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή διαδηλώσεις προς τιμή των φοιτητών στο Χαλέπι οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις παρά την καταστολή. Την Πέμπτη 15.000 φοιτητές βγήκαν στους δρόμους κατά του καθεστώτος.


Διαδηλώσεις έγιναν και στο Χαλέπι (το οποίο σε γενικές γραμμές έχει μείνει φιλοασαντικό) με την αντιπολίτευση να εκτιμά ότι είναι «οι σημαντικότερες διαδηλώσεις από την έναρξη της εξέγερσης» τον περασμένο Μάρτιο.


Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.


Βίντεο που διένειμαν οι αντικαθεστωτικοί εμφανίζει πλήθος φοιτητών 
να φωνάζει συνθήματα κατά του Άσαντ και να περικυκλώνει ένα όχημα με τα διακριτικά του ΟΗΕ φωνάζοντας «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς». 


Εν μέσω της αναστάτωσης στο Χαλέπι, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του πως θα «μεταβεί σύντομα» στη Συρία, αν και η ημερομηνία δεν είναι ακόμη γνωστή. Η έξαρση της βίας παρά την συμφωνημένη εκεχειρία αναμένεται να είναι κεντρικό θέμα των συνομιλιών του στη Δαμασκό.


Η εμφύλια βία συνεχίζεται υπό το βλέμμα των παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στη χώρα (και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τις επόμενες ημέρες) βάσει του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν για να επιτηρήσουν την ορθή τήρηση της εκεχειρίας.


Όπως δε προειδοποίησε δε ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών, Νορβηγός ταξίαρχος Ρόμπερτ Μουντ, όσοι και αν είναι οι παρατηρητές δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν το μόνιμο τέλος της βίας αν οι δύο πλευρές δεν εμπλακούν σε ειλικρινή διάλογο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: