Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ «ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ» ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ


Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία προειδοποίησε τη Συρία να μην κάνει χρήση χημικών όπλων, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «επανεξέταση της στάσης» της. 
Η βρετανική αυτή προειδοποίηση ήρθε μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Μπαράκ Ομπάμα. 


Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε συνομιλίες για το θέμα και με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν ότι μια χρήση ή η απειλή μιας χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία είναι κάτι που «δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτό» και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις χώρες τους να «αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους» όσον αφορά τη σύγκρουση.

Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τρόπους μεγαλύτερης στήριξης της αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού έρχονται μετά την αντίστοιχη προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου προς τη Δαμασκό.

Βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και αεροσκαφών, βομβάρδισε συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στο Χαλέπι.

Οι συνοικίες Σαχούρ, Ταρίκ αλ-Μπαμπ, Μπουστάν αλ-Κασρ και αλ-Σάαρ βομβαρδίστηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, στην οποία ανήκουν αντικαθεστωτικοί.

Μάχες διεξάγονται και στη συνοικία Σαλαχεντίν.

Στη Δαμασκό μάχες διεξάγονται στη συνοικία Χατζάρ αλ-Ασουάντ, η οποία βομβαρδίζεται από το στρατό. Οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό οδόφραγμα στο δρόμο Ντεράα-Δαμασκού με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον δέκα νεκροί ή τραυματίες.

Και η πόλη Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό βομβαρδίστηκε από τις συριακές τακτικές δυνάμεις.

Στην επαρχία Χάμα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή κυβερνητικών στρατευμάτων στο χωριό Σιζέρ.

Συνολικά την Τετάρτη, 162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, οι 102 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση επισημαίνει πως από την έναρξη των συγκρούσεων, τον Μάρτιο του 2011, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. 

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Κίνα ανακοίνωσε θα χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων γιουάν (3,7 εκατομμύρια ευρώ) στους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία και το Λίβανο, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: