Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2012

ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ 44 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Τμηματικά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθούν στην Ελλάδα τα 44 δισ. ευρώ των δόσεων του μηχανισμού στήριξης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήδη διαφαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.


Οι τμηματικές αποδεσμεύσεις της δόσης έχουν να κάνουν με αξίωση των Γερμανών οι οποίοι άλλωστε ζήτησαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup της Τρίτης να μην υπάρξει αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Πάντως συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως έως τις 5 Δεκεμβρίου θα δοθεί το πράσινο φως για τη χορήγηση της πρώτης -τουλάχιστον- δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Πιο σημαντικό ωστόσο θεωρείται πως οι αντιδράσεις που εγέρθηκαν από την αδιέξοδη έκβαση του Eurogroup της Τρίτης τόσο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά κυρίως μέσα στη Γερμανία  καθιστούν πιο πιθανή τη συμπερίληψη στις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και του σεναρίου κουρέματος των δανείων του επίσημου τομέα μετά το 2016.

Εκτιμάται μάλιστα πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε ενδεχομένως το ΔΝΤ στο να συμφωνήσει στη μετάθεση του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους στο 2022, αντί του 2020.

Πάντως τα σενάρια για το χρέος που βρίσκονται στο τραπέζι περιγράφουν μια σύνθετη λύση που οδηγεί σε απόσυρση χρέους έως και 75 δισ. ευρώ ως το 2020.

Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων θα οδηγήσει σε μείωση χρέους 13,2 δισ. ευρώ, η δεκαετής αναστολή πληρωμής των τόκων του EFSF θα μείωνε προσωρινά το χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ, η επιστροφή των κερδών που καταγράφει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 11,9 δισ. ευρώ, ενώ η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα του EFSF θα οδηγούσε σε καθαρή απόσυρση χρέους 6,2 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: