Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ


Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων προχωρούν νομικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος ακύρωσης της νομιμοποίησης αυθαιρέτων-για τα οποία ήδη έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο- μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το ΣτΕ και εφόσον κάποιος προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμοποίησης συγκεκριμένου αυθαιρέτου κτίσματος.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να ανακαλέσουν τις πράξεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων αλλά καθώς αυτό στην πράξη δεν γίνεται σχεδόν ποτέ, η προσφυγή στα δικαστήρια είναι μονόδρομος. Επίσης, ο πολίτης για την πιθανή άρνηση της Πολιτείας, μπορεί να στραφεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και να αξιώσει αποζημίωση για παράλειψη νόμιμης ενέργειας.

Ο κάθε πολίτης ή φορέας έχει δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της νομιμοποίησης ενός αυθαιρέτου ή ημιυπαίθριου χώρου από τη στιγμή που θα πληροφορηθεί ότι έγινε η νομιμοποίηση και για "εύλογο χρονικό διάστημα", το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Πάντως, σε κάθε περίπτωση "ο εύλογος χρόνος" θα κριθεί από τα δικαστήρια. Ο χρονικός περιορισμός παρατείνεται "κατά περίπτωση" για όσους απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό ή είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Επίσης, όλες οι εκκρεμείς προσφυγές που υπάρχουν στο ΣτΕ και στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, κατά του επίμαχου νόμου 4014/2011 αναγκαστικά θα γίνουν δεκτές, αφού ο νόμος κρίθηκε ήδη από το ΣτΕ αντίθετος στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ (που εκτιμάται ότι θα γίνει το καλοκαίρι) και μετά επηρεάζονται όλες οι εκκρεμείς στις Πολεοδομίες, προς διευθέτηση, υποθέσεις νομιμοποίησης.

Δικαστικοί κύκλοι υπενθύμιζαν επίσης ότι όταν κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταφορά συντελεστή δόμησης, επί μια δεκαετία και πλέον, η Πολιτεία αναγκαζόταν μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων να ανακαλέσει τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενώ οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες (δηλαδή όσοι είχαν κάνει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης) στη συνέχεια διεκδικούσαν, μέσω της Δικαιοσύνης αποζημιώσεις από το Δημόσιο. Ακόμη, ανάφεραν οι ίδιοι κύκλοι, ότι προβλήματα θα ανακύψουν και σε όσες μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων έγιναν μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι οποίες και πάλι θα λυθούν από τα δικαστήρια.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)
ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: