Δευτέρα, Ιουλίου 15, 2013

ΣΤΑ 3,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ!

Υπεξαίρεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου που φθάνει στα 3.691.800 ευρώ πραγματοποιούσαν ιερωμένοι από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

H απάτη έγινε από το 2005 έως και το 2012 αλλοιώνοντας μισθοδοτικές καταστάσεις που κατέθεταν στη ΔΟΥ Φαρσάλων, σύμφωνα με πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών που ολοκληρώθηκε μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι οικονομικοί επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος κατέθεσε 106 αλλοιωμένες μισθοδοτικές καταστάσεις τα τελευταία 8 χρόνια, στις οποίες αναγραφόταν επιπλέον ποσό για τη μισθοδοσία των κληρικών που ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι διερευνώνται ποινικές ευθύνες υπαλλήλων της ΔΟΥ, καθώς δημιουργούν ερωτηματικά η συνεχής υπέρβαση του ποσού μισθοδοσίας και η απουσία ελέγχου στα ποσά και τα αθροίσματα των μισθοδοτικών καταστάσεων.

Σκοτεινό παρελθόν

Ο οικονομικός εισαγγελέας είχε δώσει εντολή διερεύνησης της υπόθεσης από το 2012, μετά από δημοσίευμα του «Εθνους» για σκάνδαλα με ιερωμένους στα Φάρσαλα Λάρισας, καθώς δύο ιερείς εμπλέκονταν σε μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους 690.000 ευρώ -μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012-, ο ένας μάλιστα είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο ως μέλος κυκλώματος τοκογλυφίας, το οποίο και εξαρθρώθηκε.

Βέβαια οι καταγγελίες κατοίκων και φορέων για τα ιερά σκάνδαλα στα Φάρσαλα δεν είχαν τέλος και αφορούσαν περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού και χλιδάτης ζωής.

Χρυσά μανικετόκουμπα, ζωή που δεν αρμόζει σε ιερείς, με τζιπ, πολυτελή σπίτια και εξοχικά, είναι η εικόνα που περιγράφεται για ιερείς οι οποίοι διακονούν στην περιοχή, ενώ η υπόθεση με τον ιερέα-τοκογλύφο τον Μάιο του 2011 προκάλεσε σοκ.

Σύμφωνα με την καταγγελία 51χρονου ιερέα, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της μητέρας του δανείστηκε από 28χρονο Αλβανό 10.000 ευρώ, εκδίδοντας συναλλαγματικές ύψους 37.000 ευρώ.

Οταν ο Αλβανός και ο αθίγγανος συνεργάτης του άρχισαν να τον απειλούν και να τον πιέζουν για εξόφληση του χρέους, ο ιερέας απευθύνθηκε στην Αστυνομία και οι δύο δράστες συνελήφθησαν και αποκάλυψαν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό του 35χρονου ιερέα (που συνελήφθη για την υπεξαίρεση) και ενός άλλου ιερέα 49 χρόνων που λειτουργούσε στο Βασιλί.

Εικονικές δωρεές

Στο αρχείο μπήκε, ωστόσο, μια άλλη σοβαρή υπόθεση με ιερείς και εικονικές δωρεές στα Φάρσαλα, που αποκαλύφθηκε στο τέλος του 2010.

Επιχειρηματίες και βιομήχανοι φέρεται να έκαναν μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής, με σκοπό να πετύχουν φοροαπαλλαγές και τα ανταλλάγματα για τους ιερείς έφταναν στο 10-15% του συνολικού ποσού της δήθεν δωρεάς.

Σε πρώτη φάση τέθηκαν σε προσωρινή αργία δύο ιερείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε δωρεά σε εκκλησία ύψους 40.000 ευρώ, αλλά το ποσό ουδέποτε εντοπίστηκε.

Με πλαστογραφήσεις παραστατικών κέρδισαν 690.000 σε 6 μήνες

Οι δύο ιερείς, 39 και 37 χρόνων, όπως είχε δημοσιεύσει το «Εθνος» στις 29/6/2012, πλαστογραφού­σαν τα παραστατικά μισθοδοσίας των ιερέων της περιοχής, η οποία γίνεται από δημόσιο ταμείο, ως αρμόδιοι σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και εισέπρατταν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 υπεξαίρεσαν με αυτόν τον τρόπο 690.000 ευρώ.

Ο ένας εκ των ιερέων υπηρετούσε τον Μάιο του 2011 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όταν συνελήφθη σε κύκλωμα τοκογλυφίας, μαζί με έναν άλλον ιερέα και μεσάζοντες δύο 28χρονους, έναν Αλβανό και έναν αθίγγανο. Ο δεύτερος υπηρετούσε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Φάρσαλα και μάλιστα σε επιτελική θέση.

Η υπόθεση δημιουργούσε σοβαρά ερωτηματικά για τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, που δεν επέβαλε πειθαρχικές κυρώσεις στον ιερέα, όταν συνελήφθη το 2011 για το κύκλωμα τοκογλυφίας, αλλά και για τους υπαλλήλους της Εφορίας Φαρσάλων που ανακάλυψαν την υπεξαίρεση 15 ημέρες πριν αποκαλυφθεί.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Κύριλλος, επέβαλε στους δύο συλληφθέντες ιερείς την ποινή της αργίας μετά τη γνωστοποίηση της υπεξαίρεσης από κάθε ιεροπραξία και ανέθεσε σε αρμόδιο εκκλησιαστικό ανακριτή τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Οι δύο ιερείς, που ήταν αρμόδιοι για τη διαχείριση της μισθοδοσίας, κατέθεσαν στην Εφορία την κατάσταση των ιερέων για την καταβολή του επιδόματος αδείας των ιερέων και αντί του ορθού ποσού 8.864 ευρώ, η κατάσταση ήταν πλαστογραφημένη και εμφάνιζε ποσό 28.864 ευρώ.

Σε συνεννόηση με την Ασφάλεια οι εφοριακοί είχαν εγκρίνει το ποσό και όταν οι δύο ιερείς πήγαν στην τράπεζα να εισπράξουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους ιερείς και να κρατήσουν τις 20.000 ευρώ για τον εαυτό τους, επενέβησαν οι αστυνομικοί και τους συνέλαβαν.

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν ακόμη μία προσωπική σφραγίδα του 39χρονου ιερέα και μία σφραγίδα της μητρόπολης, ενώ σε έρευνα στο σπίτι του 37χρονου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πρωτότυπων αποδείξεων.

Νίκος Β. Τσίτσας / ethnos.gr

- See more at: http://left.gr/news/sta-37-ek-eyro-i-kompina-me-toys-iereis-sta-farsala#sthash.pVYGjrqk.dpuf

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: