Δευτέρα, Ιουλίου 15, 2013

SOS ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ"!

Στα πρόθυρα της "κατάρρευσης" βρίσκεται το φαρμακείο του ειδικού νοσοκομείου της Αθήνας "Ανδρέας Συγγρός", το οποίο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων ολόκληρη την Αττική για δερματολογικά και αφροδισιολογικά περιστατικά, ενώ το φαρμακείο του ιδρύματος εξυπηρετεί επίσης 1.000 φορείς και ασθενείς με HIV/AIDS!


Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν από την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 περιέλθει εις γνώσιν του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο προϋπολογισμός του "Ανδρέας Συγγρός" για το 2012 προέβλεπε δαπάνη ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για φάρμακα, αλλά το ύψος της συγκεκριμένης δαπάνης μειώθηκε στα... 10 εκατ. ευρώ για το 2013, μείωση η οποία δεν ανταποκρίνεται καν στις στοιχειώδεις ανάγκες του νοσοκομείου, καθώς μόνο για τα αντιρετροϊκά φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα για τους 1.000 φορείς και ασθενείς με HIV/AIDS τους οποίους εξυπηρετεί το φαρμακείο του "Ανδρέας Συγγρός", απαιτούνται 9,5 εκατ. ευρώ για όλο το 2013!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μάλιστα, το φαρμακείο του νοσοκομείου έχει υποχρεωθεί, εξαιτίας των δραστικών περικοπών στον προϋπολογισμό του ιδρύματος, να σταματήσει την εκτέλεση συνταγών για φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), όπως είναι οι βιολογικοί παράγοντες, οι ιντερφερόνες κ.λπ., με αποτέλεσμα οι εξωτερικοί του ασθενείς να οδηγούνται στα ελάχιστα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και να αντιμετωπίζουν απάνθρωπη ταλαιπωρία, ενώ ελάμβαναν μέχρι τις αρχές του 2013 αυτά τα φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Τα στοιχεία είναι επίσης δραματικά όσον αφορά το προσωπικό του φαρμακείου του "Ανδρέας Συγγρός". Έτσι, στο φαρμακείο του ιδρύματος υπηρετούσαν το 2010 δύο (2) φαρμακοποιοί και πέντε (5) βοηθοί φαρμακοποιού, ενώ σήμερα υπηρετεί ένας (1) φαρμακοποιός και δύο (2) βοηθοί φαρμακοποιού, προκειμένου να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες!

Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας υπηρετούν μόλις 230 φαρμακοποιοί, με αποτέλεσμα 20 περίπου νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα να λειτουργούν... χωρίς φαρμακοποιό!

Οι άμεσα εφαρμόσιμες, πρακτικές προτάσεις τις οποίες έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας είναι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ για το 2013 και εφεξής να μην αφορούν τα φάρμακα, αλλά και να αξιοποιηθούν οι φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με τα νοσοκομειακά φαρμακεία, για τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα τελευταία.

Πηγή: avgi.gr


ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: