Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Σφραγίστηκε με βουλοκέρι λατρευτικός χώρος στον Αγ. Παντελεήμονα που λειτουργούσε παράλληλα ως πολιτιστικό στέκι και σχολείο. Ανάστατα τα μέλη του ζητούν από τον εισαγγελέα να εκδοθεί νόμιμη άδεια
Του Γιάννη Μπασκάκη
Ενα μικρό κομμάτι σκοινί κι ένα βουλοκέρι σφραγίζει την είσοδο του παλιού κτιρίου. Σφραγίζει και την ελπίδα των Αφγανών κατοίκων της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για μια ζωή αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, στον τόπο που επέλεξαν για να διαφύγουν από τις κακουχίες της πατρίδας τους και που ενίοτε είναι αφιλόξενος και εχθρικός απέναντί τους. Οπως ήταν την Παρασκευή 11/10, όταν το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα έβαλε λουκέτο στον μοναδικό χώρο συγκέντρωσής τους.




Μαθήματα γλώσσας



Μέχρι πριν από 12 μέρες το ισόγειο αυτό της οδού Καλύμνου λειτουργούσε ως χώρος προσευχής και λατρείας και ως χώρος εκδηλώσεων και εθνικών και θρησκευτικών γιορτών. Λειτουργούσε όμως και ως σχολείο για περίπου 50 παιδιά που διδάσκονταν μαθήματα ελληνικών, θρησκευτικών και της μητρικής τους γλώσσας. Παιδιά που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα και που το πρωί πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο και παιδιά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και περιμένουν την οικογενειακή επανένωση και τη μετάβασή τους στη χώρα εκείνη της Ευρώπης όπου διαμένει ο ένας ή και οι δύο γονείς τους. Ηταν και χώρος συνάθροισης, παρέας και συζητήσεων για όσους μετανάστες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μαζευτούν σε ένα καφενείο. Ηταν, τέλος, ένα κέντρο που παρείχε νομικές συμβουλές και οδηγίες σε εκείνους που έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα στη χώρα μας, για να αποφύγουν τις κακοτοπιές και να ξεκινήσουν ομαλά τη νέα τους ζωή.



Στις 12/3 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εκδίδει παραγγελία να κλείσει ο χώρος και το Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα στέλνει μισό χρόνο μετά, στις 4/9, απόφαση για «τη σφράγιση του χώρου λατρείας που βρίσκεται στο υπόγειο της πολυκατοικίας της οδού Καλύμνου, διότι λειτουργεί χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από το υπουργείο Παιδείας». Κι ενώ η απόφαση μιλά για κλείσιμο του υπογείου, η Αστυνομία προέβη στη σφράγιση ολόκληρου του χώρου, απαιτώντας μάλιστα όσοι βρίσκονταν μέσα να μαζέψουν τα πράγματά τους σε πέντε λεπτά. «Οταν λάβαμε το χαρτί της Αστυνομίας πιστεύαμε ότι θα κλείσουν μόνο το υπόγειο. Πήγαμε στην Ευελπίδων για να συναντήσουμε τον εισαγγελέα που εξέδωσε την παραγγελία, αλλά μας είπαν ότι έλειπε και ότι μόνο αυτός ξέρει τον φάκελο της υπόθεσής μας. Απευθυνθήκαμε στην Αστυνομία, στο υπουργείο Παιδείας και στην Πολεοδομία. Θέλουμε να λειτουργούμε νόμιμα. Ζητάμε να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε νόμιμοι», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σαμπίρ Τατζίκ, μέλος του χώρου λατρείας της Καλύμνου.



Ο χώρος αυτός είναι ανοιχτός εδώ και δύο χρόνια. Βρίσκεται σε μια περιοχή -στον Αγ. Παντελεήμονα- όπου η παρουσία ρατσιστικών ομάδων και η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είναι εκτεταμένες. Αυτά τα δύο χρόνια οι ένοικοι του χώρου λατρείας έχουν βιώσει αρκετές φορές τον ρατσισμό. Υπήρξαν φορές που έπλεναν τα ρούχα τους και τα άπλωναν κι έπειτα κάποιοι έριχναν πάνω στα ρούχα αυτά βρόμικο νερό.



«Χρειαζόμαστε το Κέντρο»



Κάποια άλλη φορά έβαλαν γλάστρες με λουλούδια για να ομορφύνουν τον χώρο κι έπειτα κάποιοι έριξαν σαπουνάδα στα λουλούδια. Αλλες φορές έλεγαν απλώς «καλημέρα» και κάποιοι τους έβριζαν και απαιτούσαν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στην πατρίδα τους. Αυτή την αντιμετώπιση μπορούσαν να την υπομείνουν. Το τελευταίο όμως πλήγμα δεν μπορούν. Το κλείσιμο του χώρου λατρείας σκορπά την απόγνωση. «Ο πόνος μας είναι μεγάλος. Χρειαζόμαστε αυτό το κέντρο. Αν δεν αντιμετωπίζαμε καθημερινά προβλήματα δεν θα το είχαμε ανάγκη. Είμαστε έρμαια και του αφγανικού και του ελληνικού κράτους. Μακάρι να είχαμε ειλικρινή βοήθεια για τους μετανάστες να ενσωματωθούν, να πάρουν τη θέση τους στην κοινωνία και να μην αισθάνεται η ελληνική κοινωνία ότι την επιβαρύνουμε», μας λέει ο Σαμπίρ.



g.baskakis@efsyn.gr
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2013

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παρτους στο σπιτι σου να προσκυνησουν τον αλλαχ και στησε και εσυ κωλο μαζι τους

Ανώνυμος είπε...

θα τους παρω οταν τους αφησει η μανα σου που τους χρησιμοποιει φουλ βαρδια. φασιστοαπλυτο ζωο