Παρασκευή, Φεβρουαρίου 13, 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ"...ΚΑΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΙΑ... Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ;

ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ 
ΕΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ 
ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
 ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ 
"ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ"
...ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ
 ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ...
ΚΑΙ ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ 
ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ...
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΡΟΪΚΑ.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ.
ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ.
Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργος, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Η διαβούλευση συνεχίζεται από την Παρασκευή, τόνισε, με στόχο συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.

«Έχουμε καθαρές θέσεις. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν μεν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.


«Τους εξηγήσαμε ότι η έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία» τόνισε.

«Συζητήσαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα». 

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. 

«Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Αποδείχθηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε. 

Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις -όπως περιγράφονταν στο μνημόνιο- λειτουργούσαν ως φύλο συκής, καθώς δεν κινούνταν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου.

Σχολιάζοντας την αρνητική στάση που κρατούν άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έστρεψε τα πυρά του -χωρίς να την κατονομάσει- στην Ισπανία, λέγοντας ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

» Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί τις Συνόδους Κορυφής, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για την ευρωζώνη και την ΕΕ.»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία. «Αν λυθεί το τεχνικό κομμάτι θα λυθεί και το πολιτικό» τόνισε, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ.  

* Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σχετικά με την τεχνική διαδικασία, διότι πιστεύω ότι είναι απλά θέμα σύγκρισης διαφορετικών μέτρων και σύγκρισης του περιεχομένου του προγράμματος (και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά πρόσθεσε: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την πολιτική πλευρά. Θα είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται να πάρει χρόνο. Μην είστε τόσο αισιόδοξοι ακόμα.»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Μνημόνιο δεν υπάρχει -επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Γιούνκερ, λίγο νωρίτερα, ο οποίος δεν ανέφερε τη λεξη στις δικές του δηλώσεις- συμπληρώνοντας ότι η επικοινωνία της Αθήνας θα γίνεται με τους θεσμικούς της εταίρους.

Σε ερώτηση για το αν η όλη συζήτηση θα καλύπτει και την ΕΚΤ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς θέλουμε να μπορούμε διεκδικούμε με τα νώτα μας καλυμένα». 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα θέσει το νέο συμβόλαιο σε δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αισθανόμαστε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε και με το παραπάνω αυτή τη στιγμή».

Έκανε μάλιστα αναφορά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με ειρηνικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο ίδιος παρενέβη ώστε να μην υπογραφεί το κοινό κείμενο στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ήταν συλλογική και ότι δεν ισχύουν τα περί διαφωνιών. IN.GR

..................................


"Κάναμε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας βεβαιότητα πως οι τεχνικές επιτροπές που πιάνουν δουλειά από την Παρασκευή θα διευκολύνουν τις διαδικασίες.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η ελληνική δημοκρατία προσήλθε με καθαρές θέσεις σε αυτές τις διαβουλεύσεις, τις οποίες υπερασπίζεται και διεκδικέί. "Η δημοκρατία πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται" είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε εποικοδομητικό κλίμα τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την έξοδο από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση κι έκανε λόγο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για αντιμετώπιση των παθογενειών όπως η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων, οι οποίες δεν υπήρχε πολιτική βούληση να παταχθούν, φέρνοντας έσοδα.
Εξήγησε πως τα προηγούμενα προγράμματα δημιούργησαν μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και διόγκωση του χρέους, ενώ τόνισε ότι χωρίς την απομείωση του χρέους δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει στην ανάπτυξη. Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν θα διαταράξει τους ισοσκελισμένους ισολογισμούς.
"Ζήτησα την εμπιστοσύνη τους, να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Υπήρχε κλίμα συνεννόησης αλλά οι ουσιαστικές αποφάσεις θα παρθούν τη Δευτέρα" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
"Κάναμε σημαντικά βήματα, δεν καλύψαμε όλη την απόσταση. Αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών, δεν κυριαρχεί η αντίληψη των εκβιασμών αλλά της αναγκαίας συναίνεσης να βρεθούν λύσεις προς όφελος όλων των πλευρών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσεις συνθήκες ρήξης και μάλιστα για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Μιλάμε για πράγματα που έχουν ιστορική σημασία, όπως η ενότητα της Ευρωζώνης. Βέβαια θα είμαστε εδώ για να δούμε το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαβούλευσης και την κατάληξή της".
Δεν υπάρχει μνημόνιο, ούτε τρόικα
Ερωτηθείς εάν θα περάσουν μεταρρυθμίσεις του παλιού προγράμματος στο νέο ο κ. Τσίπρας είπε:
"Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο μνημόνιο ήταν φύλο συκής. Πάντοτε ετίθεντο ως προαπαιτούμενα οι περικοπές, η σκληρή λιτότητα. Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε ξεχάστε το. Ούτε το μνημόνιο υπάρχει, ούτε η τρόικα".
"Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν είναι κάτι που θέλουμε να εξετάσουμε με τους εταίρους μας. Κυρίως τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αποκατάσταση ενός αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια έπεσαν τα βάρη στα μεσαία και όχι στα υψηλά εισοδήματα. Στόχος μας να μειωθούν οι δραματικές ανισότητες. Να μην έχουμε συμπολίτες μας χωρίς ένα πιάτο φαγητό, χωρίς πρόσβαση στο ηλεκτρικό. Φαντάζομαι ότι σε αυτό θα έχουμε τη συμπαράσταση των εταίρων μας".
Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό
"Αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία τη Δευτέρα σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί και πολιτική συμφωνία" συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό και τεχνικές λύσεις μπορούν να βρεθούν.
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σεβασμό σε δύο βασικές αρχές: Τη λαϊκή ετυμηγορία που είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν οι εταίροι και τους κανόνες της ΕΕ που είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί η Ελλάδα. 



"Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες. Η Ελλάδα έχει γνώμη και υπόσταση κι αυτή είναι μια σημαντική θέση που διαμορφώνει η χώρα μας σε σχέση με πριν την 25η Ιανουαρίου" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

  http://news247.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2015

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτοσέλιδο του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη στις 27/5/2012."Στήνουν σκηνικό παγίδας για τον λαό".Τα είχε πει πριν από εμάς για μας. Και τίθεται τώρα το βαθυστόχαστο ερώτημα:"Ποιός ο ρόλος της Μαρξιστικολενινιστικής Κασσάνδρας στο επαναστατικό πρόταγμα των καιρών μας?" Θα επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως πρωτοπορεία των ταξικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη? Θα τα καταφέρει να στήσει ταξικό πανευρωπαικό μέτωπο αντίστασης παρόλες τις απαγορεύσεις των κομμουνιστικών κομμάτων στην υπόλοιπη ευρώπη?....Λοιπόν? τι λέτε δεν αξίζει να τους βοηθήσουμε?....Αλλιώς ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ με ένα άρωμα τεχνολογικής προόδου.

Ανώνυμος είπε...

ΚΚΕ: γερικο ψοφοσκυλο που γαυγιζει δεμενο σε μια γωνια, και οι γατες του αρπαζουν το φαι!
Ο Τσιπρας μαζεψε πολλους και εκλεχτηκε. Με την πρωτη κωλοτουμπα του(εξω η μεσα), το σιγουρο ειναι πως τα ψηφαλακια μαλλον θα αλλοιθωρισουν προς Χ.Α.

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΣ Ο 3¨01
SMASH