Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2017

Κουτσούμπας: Στο Eurogroup επικυρώθηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου Μνημονίου

Tο τελευταίο Eurogroup επικρότησε και επικύρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της β' αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία.

Όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «χρειάζεται μεγάλο θράσος -και αυτό το διαθέτει η κυβέρνηση- να λες ότι με την συμφωνία του Eurogroup δημιουργείται ξέφωτο για τον λαό». 


«Αλήθεια, τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2022 και στο 2% από το 2023 έως το 2060, από πού θα διασφαλιστούν;» διερωτήθηκε.

«Από την ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων, από τις άγριες περικοπές μισθών, συντάξεων, από τις περικοπές δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, που προέρχεται από την νέα καρατόμηση του αφορολόγητου, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κλπ. Θα καταργηθούν οι 600 και πλέον μνημονιακοί νόμοι; Ή μήπως δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έρχονται για το επόμενο διάστημα;».

Σημείωσε επίσης, ότι ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την γ' αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει τον συνδικαλιστικό νόμο. «Το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, θα το κάνετε κι αυτό στο όνομα της "αριστεράς και της προόδου"». είπε.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός έχει αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή τις αγορές και τους επενδυτές και ότι χρησιμοποιεί το ίδιο αφήγημα με εκείνο της ΝΔ, την άνοιξη του 2014, ενώ μιλά για το ΔΝΤ με τα ίδια λόγια που χρησιμοποιούσε ο Γκίκας Χαρδούβελης για την τρόϊκα.

«Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα, λέτε τα ίδια πράγματα με τα ίδια λόγια» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Δεν σας κατηγορούμε ότι αντιγράφετε την ΝΔ. Λέμε στον ελληνικό λαό ότι έχετε την ίδια στρατηγική, την στρατηγική της ΕΕ και της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών» είπε.

Δήλωσε ακόμα ότι τα «παραμύθια περί δίκαιης ανάπτυξης στον καπιταλισμό καταρρέουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς» τονίζοντας ότι ο εργασιακός μεσαίωνας, δίπλα στην σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει και την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι η κοροϊδία για «έξοδο από τα μνημόνια» αποκαλύπτεται από την ίδια την ΕΕ, καθώς το σύμφωνο σταθερότητας, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, συνιστούν μόνιμη επιτροπεία, ενώ «το μεγαλύτερο μνημόνιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η απόφαση του Eurogroup δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, μια «καθαρή λύση απομείωσής» του, προσθέτοντας ότι στον επόμενο χρόνο, το ζήτημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού το 2018 θα γίνει η συζήτηση για τον τρόπο και την έκταση της απομείωσης.

«Η συμφωνία προβλέπει μεγάλα πλεονάσματα και ισχυρή δημοσιονομική εποπτεία μέχρι το 2060, χωρίς να προβλέπει συγκεκριμένο μηχανισμό μείωσης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Το ελληνικό κρατικό χρέος θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλό. Επίσης, καθώς το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, του υπέρογκου δανεισμού των κρατών-μελών της ΕΕ δεν λύνεται, η αξιοποίηση του ελληνικού χρέους, ως πεδίου πίεσης λόγω των γνωστών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα συνεχιστεί. Η απόφαση τελικά περιλαμβάνει αντιφατικές, ακροβατικές διατυπώσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους.

«Αντανακλά έναν ακόμα εύθραυστο συμβιβασμό ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΔΝΤ, ΗΠΑ βεβαίως και τις υπόλοιπες χώρες, καθώς -όπως ήδη έχουμε πει- πίσω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους κρύβεται η διαχείριση της μεγάλης υπερχρέωσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει τα ρέστα της για εξυπηρέτηση ξένων προς τον λαό συμφερόντων, σέρνοντας τον λαό σε επικίνδυνες ατραπούς».

«Στον ίδιο καμβά εντάσσεται και η ανάπτυξη διαφόρων περιφερειακών συνεργασιών με επίκεντρο την ενέργεια και την ασφάλεια, με συμπράξεις των ενόπλων δυνάμεων, όπως η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που συμπληρώνεται με την Αίγυπτο και την Ιορδανία ή η συγκρότηση του ΟΑΣΕ της Αν. Μεσογείου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου σε επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Συναινεί στην αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας, καλεί την ΝΑΤΟϊκή αρμάδα να αναλάβει την φύλαξη του Αιγαίου, ενισχύει αυτόν τον άξονα οικονομικής-στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, υψώνει την σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζει με την φωτιά σε μια περίοδο που αυξάνει ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών, επαναχάραξης συνόρων, πολεμικών αναμετρήσεων και άλλων συγκρούσεων, όπως δείχνουν και οι τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις και στην Συρία, στο Κυπριακό, με την εξέλιξη και την προώθηση της διχοτομικής λύσης, η κλιμάκωση περιφερειακών διενέξεων, όπως πρόσφατα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι χρειάζεται οι εργαζόμενοι, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να πάρουν την εξουσία και την οικονομία τελικά στα χέρια τους.

«Αυτή η εξουσία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα αποδεσμεύσει τη χώρα απ΄ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με άλλα κράτη, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, για το συμφέρον του λαού κι όχι μιας δράκας ομίλων» είπε ο κ. Κουτσούμπας. 
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
3-7-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κ. κουτσούμπα ευχαριστούμε για την ενημέρωση.