Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2017

Η επέλαση των άμισθων ρομπότ

Το 2049 και τα ανθρωποειδή ρομπότ β' γενιάς του τελευταίου «Blade Runner» δείχνουν ενδεχομένως μακρινά για τη φαντασία μας, όχι όμως και τα ρομπότ-εργάτες που εισβάλλουν με ταχύτατους ρυθμούς στην καθημερινότητά μας, διαδραματίζοντας όλο και σημαντικότερο ρόλο στην παραγωγική διαδικασία και το οικονομικό γίγνεσθαι. 

Δεν μιλάμε βέβαια μόνο για τη «Σοφία», το χαριτωμένο ανθρωποειδές της Hanson Robotics που έλαβε πριν από λίγες ημέρες... υπηκοότητα από τη Σαουδική Αραβία δίνοντας την πρώτη της... συνέντευξη σε δημοσιογράφους, αλλά τις πάσης φύσεως μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν αυξανόμενα την εργασία τους δωρεάν σε επιχειρήσεις αντικαθιστώντας ανθρώπινο δυναμικό.... που κοστίζει. 


Η  Walmart, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του κόσμου, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ώς τις αρχές του 2018 θα εξοπλίσει περισσότερα από 50 καταστήματα της στις ΗΠΑ με ρομπότ, τα οποία θα σαρώνουν ράφια και διαδρόμους προκειμένου να διαπιστώνουν αν υπάρχει έλλειψη από κάποια προϊόντα ή λάθος σημάνσεις. 

Τα ύψους 61 εκατοστών ρομπότ έχουν στην κορυφή τους πύργο, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με κάμερες οι οποίες σκανάρουν τα ράφια τσεκάροντας τα αποθέματα και εντοπίζοντας ελλείψεις, λάθη, εσφαλμένες τιμές και ετικέτες.

Τα ρομπότ κοινοποιούν ό,τι «συλλάβουν» στους υπαλλήλους (...ανθρώπους) του σούπερ μάρκετ, οι οποίοι με τη σειρά τους σπεύδουν να ξαναγεμίσουν τα ράφια και να διορθώσουν τα λάθη. 

Η Wal Μart υποστηρίζει ότι τα ρομπότ είναι 50% πιο παραγωγικά σε σχέση με τους ανθρώπους «τσεκαδόρους» και ότι σαρώνουν τα ράφια τρεις φορές ταχύτερα και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η εταιρεία δηλώνει πάντως ότι δεν πρόκειται να υποκαταστήσει ανθρώπινο δυναμικό με ρομπότ. 

Ωστόσο, δεδομένων των αντεργατικών πολιτικών που ακολουθεί εδώ και χρόνια σε βάρος του ύψους 2,2 εκατομμυρίων εργατικού δυναμικού της, η  Walmart μάλλον δεν πείθει.

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει καταγγελθεί και εναχθεί μυριάδες φορές σε όλον τον κόσμο για τους εξευτελιστικούς μισθούς που πληρώνει, τις κακές συνθήκες εργασίας στα καταστήματα της, την ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική κάλυψη που παρέχει στους εργαζόμενους της και φυσικά την εχθρική της πολιτική απέναντι στον συνδικαλισμό.

Είναι προφανές ότι τόσο η  Walmart όσο και οι άλλοι μεγάλοι εργοδότες του σύγχρονου καπιταλισμού, που πετούν με μεγάλη ευκολία ανθρώπους στο δρόμο αντικαθιστώντας τους με ρομπότ, έχουν ως βασικό τους στόχο στην προσπάθεια τους για περισσότερη αυτοματοποίηση, την ελαχιστοποίηση του εργασιακού κόστους και την εξαγωγή ακόμη μεγαλύτερου κέρδους.

Αυτοματισμοί

Σούπερ-μάρκετ
Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής η  Walmart εγκατέστησε πέρυσι στα καταστήματα της κιόσκια παραλαβής από τα οποία οι πελάτες μπορούν να παραλαμβάνουν τα αγαθά που έχουν παραγγείλει μέσω του Ιντερνετ χωρίς μεσολάβηση υπαλλήλου.

Η εταιρεία έχει ακόμη επιταχύνει τη διαδικασία πληρωμής επιτρέποντας στους πελάτες να σκανάρουν μόνοι τους στα ταμεία τις αγορές τους, ενώ έχει ψηφιοποιήσει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και φαρμακεία.

Δοκιμάζει, τέλος, drones για την παράδοση αγορών στο σπίτι, την παραλαβή και τον έλεγχο αποθεμάτων αποθήκης.

Η ιδέα εγκατάστασης ρομπότ για την αυτοματοποίηση του λιανικού εμπορίου δεν είναι καινούργια. Η Amazon χρησιμοποιεί ήδη μικρά ρομπότ Kiva στις αποθήκες της για τη συλλογή και τη συσκευασία των αγαθών που εμπορεύεται μέσω του Ιντερνετ, μειώνοντας κατά περίπου 20% τα λειτουργικά της έξοδα. 

Ωστόσο τόσο η Wal Mart όσο και η Amazon οφείλουν να γνωρίζουν ότι στο... «Blade Runner», τις επαναστάσεις τις έκαναν κυρίως τα ρομπότ!  Μπάμπης Μιχάλης - http://www.efsyn.gr/  

Δεν υπάρχουν σχόλια: