Τρίτη, Ιουλίου 23, 2019

Μητσοτάκης για ΔΕΗ: Αν χρειαστεί να πουλήσουμε, θα το κάνουμε

Τις βασικές προγραμματικές του εξαγγελίες επανέλαβε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία που χαρακτηρίστηκε από ένταση και αιχμές προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ περιστράφηκε γύρω από την οικονομία, τη ΔΕΗ, το Μάτι και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο πολιτικού διαλόγου των τελευταίων τριών ημερών στη Βουλή αναφέροντας «είμαστε εδώ για να διαφωνήσουμε, αλλά όχι για να αντιδικήσουμε και να αναλωθούμε σε προσωπικές επιθέσεις. Η Βουλή πρέπει να γίνει ο καθρέπτης μιας χώρας που αλλάζει, που αφήνει πίσω της την εποχή της απόγνωσης και περνά στην εποχή της ελπίδας».

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τα καλά λόγια για τον πολιτικό πολιτισμό δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, χάσατε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις».

«Λάθη θα γίνουν, αλλά δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η προσήλωση στον στόχο μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

ΔΕΗ: Εάν χρειαστεί θα πουλήσουμε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξεκάθαρος αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι «Αν χρειαστεί να πουληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία, θα το κάνουμε γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσει και θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους οι εργαζόμενοι και θα καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας».

Άσκησε σφοδρή κριτική στη προηγούμενη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για πολλές ευθύνες και σημείωσε «κ. Τσίπρα όταν παραλάβατε τη ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. και την παραδώσατε με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ».

Εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης για το Μάτι και την Κινέτα
Αίσθηση προκάλεσε και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία στο Μάτι μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε «στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης, λέγοντας «από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα αναφέροντας ότι 

Ξεμπλοκάρουν τα 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους

Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, θεραπεία, αλλά και σε άλλη ιατρική παροχή για τους πολίτες με βαριά εγκαύματα

Οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά 4.334 κατοίκους και θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
Νωρίτερα, αναλύοντας τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του ανέφερε 

Η χώρα αποκτά σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό και η συνταγματική αναθεώρηση ενισχύει τη δημοκρατική ακεραιότητα και ένας νέος εκλογικός νόμος φέρνει κυβερνησιμότητα.

Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και την παραγωγή νέου πλούτου. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον με την επόμενη εβδομάδα. Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε.

Αναφορικά με τη μείωση των πλεονασμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι είναι εφικτή «όταν αποδείξουμε έμπρακτα τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ενώ προτίμησε να ασκήσει κριτική στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή , το δίδυμο της καταστροφής του α' εξαμήνου του 2015. Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη, που στάθηκε όρθια , ενώ εσείς κάνατε κωλοτούμπα στη συνέχεια, δεν δέχεται».

Το κράτος μας αλλάζει, το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι το πρώτο νομοσχέδιο αφορά το επιτελικό κράτος και θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες δύο εβδομάδες να συζητήσουμε αναλυτικά.

Παιδεία και Υγεία καθίστανται απόλυτες προτεραιότητες. Η πρώτη για να φέρει γνώση και δουλειά και η δεύτερη για να γίνει ασπίδα. Γιαυτό ξεκινούν από εκεί προσλήψεις μαζί με τις προσλήψεις για την ασφάλεια.

Ασφάλεια: «Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές... αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο γιατί θα πατάξουμε το έγκλημα μέσα στις φυλακές.. θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι οι πολίτες ασφαλείς» είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως καταργείται αμέσως το άσυλο της «ανομίας» στα Πανεπιστήμια και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του καθώς όπως είπε ακούγονται ψίθυροι ότι σκέφτεται να αλλάξει θέση.

Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή και αξιόπιστη στην Ευρώπη και στον κόσμο. 
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τοποθετηθεί και για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις περίεργες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, αλλά και την κριτική που ασκήθηκε στον ίδιο και την παράταξή του τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή την αίθουσα είναι καλό να συνηθίσετε ότι θα υπάρχει συνέπεια. Είχα πει από αυτό εδώ το βήμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή και επιζήμια συμφωνία. Είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς. Θα αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειές της» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει μία παγκόσμια επικοινωνιακή καμπάνια για την ελληνική Μακεδονία.

Δέκα νομοσχέδια μέσα στο 2019
Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κατατεθεί δέκα νομοσχέδια, σημειώνοντας ότι έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί τα τρία πρώτα α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου «βίας και ανομίας» στα πανεπιστήμια. 
Προς το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία «του 2019 εισηγείται στους Έλληνες έναν πραγματικά προοδευτικό δρόμο για το μέλλον της χώρας» για να προσθέσει «η Ελλάδα αλλάζει από τα κάτω και η Νέα Δημοκρατία έρχεται να συνταχθεί με ρεύματα που είναι ξεκάθαρα πλειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: