Τρίτη, Ιουλίου 23, 2019

Το Πακιστάν βοήθησε τη CIA να βρει τον Μπιν Λάντεν

Η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν έδωσε στοιχεία στη CIA των Ηνωμένων Πολιτειών για να τις βοθήσει να βρουν και να σκοτώσουν τον ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάιντα, αποκάλυψε χθες ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ιμράν Χαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι η ISI εκείνη που έδωσε την πληροφορία που επέτρεψε (στους Αμερικανούς) να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν», παραδέχτηκε μιλώντας στο Fox News ο Χαν, ο οποίος επισκέφτηκε την  Ουάσινγκτον


«Αν ρωτήσετε τη CIA, [θα μάθετε πως] είναι η ISI αυτή που έδωσε την αρχική τοποθεσία χάρη σε τηλεφωνικά δεδομένα», επέμεινε ο ίδιος στη συνέντευξη κατά την οποία ρωτήθηκε αν το Πακιστάν θα απελευθερώσει τον γιατρό Αφρίντι.

Ο τελευταίος είχε οργανώσει ψεύτικη εκστρατεία εμβολιασμού για να επιβεβαιώσει  στην πόλη Αμποταμπάντ την παρουσία του Μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις μέσα στο σπίτι όπου ζούσε με την οικογένειά του.

Εδώ και οχτώ χρόνια διέψευδε επίσημα ότι έδωσε την παραμικρή πληροφορία στους Αμερικανούς όσον αφορά τον ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάιντα. Πάντως Μολαταύτα ο Πακιστανός στρατηγός ε.α. Ασάντ Ντουράνι, επικεφαλής της ISI από το 1990 ως το 1992, άφησε να εννοηθεί σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 2018 πως το Πακιστάν πιθανότατα είχε υποδείξει στην Ουάσινγκτον το πού κρυβόταν, αλλά δημόσια προτιμούσε να δηλώνει «απόλυτη άγνοια» καθώς «η συνεργασία με τις ΗΠΑ για ένα πρόσωπο που πολλοί στο Πακιστάν θεωρούσαν “ήρωα” θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση».

Προχθές ο Χαν συναντήθηκε Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του με στόχο την αναθέρμανση της σχέσης μεταξύ των δύο στενών συμμάχων, η οποία όμως έχει περάσει από αρκετές θύελλες. Πρόκειται για την η πρώτη επίσκεψη που έκανε στον Λευκό Οίκο ο άλλοτε πρωταθλητής του κρίκετ αφότου εξελέγη, πριν περίπου έναν χρόνο. efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: