Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11, 2019

Στα ακρα οι σχεσεις Μητσοτακη - Σαμαρα, με τον δευτερο να παθαινει κρισεις πολιτικου πανικου

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν φημίζεται για την νηφαλιότητά του σε στιγμές πολιτικές έντασης - πόσο μάλλον, όταν θεωρεί ότι δέχεται προσωπικό πολιτικό «άδειασμα». Και, σύμφωνα με συνομιλητές του, αυτό ακριβώς το προσωπικό «άδειασμα» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φέρεται να διαπιστώνει - με… μη νηφάλιο τρόπο - τα τελευταία 24ωρα, σε διπλό επίπεδο.
Κατά τις ίδιες πηγές, δύο είναι οι πηγές της οργής Σαμαρά, που ήδη έχει φθάσει από πολλαπλούς διαύλους στο Μαξίμου: Η πρώτη είναι η αναζωπύρωση των σεναρίων για κεντροαριστερή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε για τις Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου - σενάρια, τα οποία φρόντισε να επανατροφοδοτήσει την Κυριακή με την συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις θολές δηλώσεις του περί της προεδρικής εκλογής. 



Είναι γνωστές οι βλέψεις του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας οι οποίες, σύμφωνα τουλάχιστον με το περιβάλλον του, «δεν υπήρξαν ποτέ… αυτοφυείς» καθώς συνοδεύονταν από προεκλογικές υποσχέσεις που του είχε δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξ ου προφανώς και οι σκληρές βολές που εξαπολύει σήμερα το «σαμαρικό» site antinews.gr προς το Μαξίμου προειδοποιώντας με «εσωκομματική οργή που θα ξεσπάσει» στην ΝΔ εάν ο Μητσοτάκης προχωρήσει όντως σε κεντροαριστερή επιλογή για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δεύτερη πηγή της οργής του Σαμαρά είναι ο ορισμός του Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν, προερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και, εξ αυτού, έχων πλέον υπό την εποπτεία του και μια σειρά ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Είναι επίσης γνωστό πως έως και μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Αντώνης Σαμαράς ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες και για την θέση του επιτρόπου. Ήταν μια θέση που ο ίδιος θεωρούσε «κλειδωμένη», μαζί με την προϋπόθεση να αναλάβει την θέση ενός εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν. Το ταξίδι όμως ματαιώθηκε οριστικά - και οι προσδοκίες του μεταφέρθηκαν ξανά στην Προεδρία της Δημοκρατίας - στην πρώτη του μετεκλογική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του είπε ότι επικοινώνησε προσωπικά με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν και εκείνη του ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν στους σχεδιασμούς της και δεν εξυπηρετούσε τις ισορροπίες στην σύνθεση της νέας Επιτροπής το να δώσει στον επίτροπο της Ελλάδας χαρτοφυλάκιο κύρους και αντιπροεδρία. Ως εκ τούτου, κρίθηκε πως μια μετάβαση Σαμαρά στις Βρυξέλλες σε θέση χαμηλού βεληνεκούς Επιτρόπου «δεν άρμοζε στο πολιτικό κύρος» του πρώην πρωθυπουργού.

Μετά όμως και την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες πως ο Μαργαρίτης Σχινάς αναλαμβάνει πόστο αντιπροέδρου, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «πούλησε… στεγνά», κατά την ακριβή έκφραση βουλευτή που συνομιλεί καθημερινά μαζί του.



«Η δυναστεία ήρθε για να μείνει…»

Και τούτο, σε συνδυασμό, με το νέο πολιτικό πόκερ που έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, μάλλον εξηγεί πλήρως και την νέα αντιμητσοτακική έκρηξη του antinews.gr με άρθρο του υπό τον τίτλο «Διεκπεραιωτής τετελεσμένων με φόντο την πολιτική κυριαρχία» συνοδευόμενο από την φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αναρωτιόμαστε γιατί το Μαξίμου και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγυρίζουν για την φετινή ΔΕΘ», γράφει μεταξύ άλλων το antinews.gr προσθέτοντας: «Για τι ακριβώς αισθάνονται αμφότεροι περήφανοι; Για τις οικονομικές εξαγγελίες που επιβεβαίωσαν πλήρως ότι ο Μητσοτάκης πήρε την σκυτάλη των συμφωνηθέντων με τους δανειστές από τον Τσίπρα, κι όταν κι αν θελήσουν θα χαλαρώσουν τα χαλινάρια της λιτότητας;

Για την ωμή παραδοχή ότι επί της ουσίας κορόιδεψε τους ψηφοφόρους με το μακεδονικό και τώρα που έκατσε στην αναπαυτική καρέκλα της εξουσίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα καθώς αποτελεί συμφωνία του κράτους;… Για τα ήξεις αφήξεις σχετικά με την απόδοση ευθυνών όσον αφορά τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ; Για το προσκύνημα κυβερνητικών στελεχών στον «κουμπάρο»; Για την απαξιωτική κι αλαζονική αναφορά περί των νέων ηθών που θα διέπουν τη ΔΕΘ, όπου ο Μητσοτάκης καταδίκασε συλλήβδην όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων κι αυτών δύο πρώην πρωθυπουργών της παράταξης που έβαλαν πλάτη για να σταθεί όρθια η πατρίδα;».

Το ίδιο άρθρο, αφού χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη «παιχνίδι» με τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων προκειμένου να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία, καταλήγει:
«Η δυναστεία δεν αστειεύεται και αυτή τη φορά ήρθε για να μείνει. Πρόκειται για το απόλυτο πολιτικό στρίμωγμα και είμαστε περίεργοι να δούμε τι θα σκαρφιστούν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και δη ο Τσίπρας, για να μην ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης είμαστε περίεργοι να δούμε πως ο Μητσοτάκης θα καταστείλει την αναμενόμενη εσωκομματική οργή που θα ξεσπάσει με αφορμή την κεντροαριστερή επιλογή που ακούγεται ότι θα κάνει για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προσδεθείτε, οι αναταράξεις αναμένονται ισχυρές...»
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: