Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 04, 2019

«Εκκαθάριση - συγκάλυψη» στο αμαρτωλό «Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ»

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, θέτει υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία το «Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ».
Το Tvxs.gr έχει αποκαλύψει τους «κανόνες» αδιαφάνειας και διαφθοράς, αλλά και τις ατασθαλείες δεκάδων εκατομμυρίων ευρών στο εν λόγω Ταμείο έλεγχαν γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές. Αναφερόμενος στην εν λόγω εξέλιξη ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, υπενθύμισε τα πεπραγμένα του αμαρτωλού Ταμείου σημειώνοντας πως  «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να θέσει τέλος στο καθεστώς αυτό», ενώ τόνισε ότι «τώρα η Υπουργός έρχεται να διορθώσει τη… διόρθωση».



Ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, θέτοντας ερωτήματα για την απόφαση Λίνας Μενδώνη, υπογραμμίζει πως η απάντηση στην κίνησή της «δεν βρίσκεται στο "εκκαθάριση", αλλά στο "εν λειτουργία"». «Δηλαδή, μετά την παύση της διευθύντριας, που υπηρέτησε της εξυγίανση και έφερε στο φως την κακοδιαχείριση, δεν θα υπάρξει Διοικητικό Συμβούλιο εκλεγμένο από τη Γενική Συνέλευση του Ταμείου και υπό τον έλεγχο της Εξελεγκτικής Επιτροπής αλλά θα τοποθετηθεί εκκαθαριστής της αποκλειστικής επιλογής της υπουργού που θα αναλάβει τη λειτουργία του Ταμείου για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Παράλληλα, και ίσως το κρισιμότερο, ο εκκαθαριστής επιλογής θα είναι αυτός που θα αναλάβει την παροχή στοιχείων και απαντήσεων προς τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη». 

«Οι μάσκες έπεσαν. Με το πρόσχημα της εκκαθάρισης ενός εξυγιασμένου πλέον ταμείου, αυτό που επιχειρείται από την υπουργό Πολιτισμού είναι η συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων και η επιστροφή στην αμαρτωλή λειτουργία του παρελθόντος. Τότε που, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, μεταξύ των πλείστων υποθέσεων κακοδιαχείρισης ήταν και η πληρωμή μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας "οικονομικής τακτοποίησης" και "υπεραπασχολήσεων" στα γραφεία υπουργού και γενικής γραμματέως», σημειώνει ο κ. Στρατής.
....

Σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, έχουμε παρουσιάσει, ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού  ιδρύθηκε με απόφαση Ευάγγελου Βενιζέλου επί υπουργίας του με σκοπό να στηριχθούν οι υπάλληλοι του υπουργείου μέσω της ίδρυσης βρεφονηπιακού σταθμού και άλλων βοηθημάτων. Όμως τελικά διαχρονικά με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις συσσώρευε τεράστια ποσά από τα έσοδα του ΤΑΠΑ (Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), τα οποία δεν ελέγχονταν από κανένα υπουργείο, από καμία αρχή και περνούσαν απευθείας σε ένα ταμείο που έλεγχαν συνδικαλιστές συγκεκριμένων αποχρώσεων.
Μετά τους ελέγχους που έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση ήρθαν στο φως οι ατασθαλίες δεκάδων εκατομμυρίων. Οι ελεγκτές κρίνουν μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου δαπάνες συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ ενώ διαπιστώνουν ότι η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργάνων (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού) από τον εργοδότη (Υπουργείο) δεν είναι σύννομη.


Πριν λίγους μήνες ήρθε στο φως και η υπόθεση των  δανείων - μαϊμού. Έκπληκτοι υπάλληλοι του Υπουργείου ενημερώθηκαν από τη νέα διοίκηση ότι φέρονται να έχουν εισπράξει ποσά από το ταμείο ως δάνειο ή ως βοήθημα ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ζητήσει αλλά ούτε έχουν πάρει δάνειο ή οικονομικό βοήθημα. Δύο από αυτούς βγήκαν δημόσια στο Τvxs.gr  και την ΕΡΤ και έκαναν καταγγελία ότι πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές τους αλλά και υπογραφές συναδέλφων τους. Είκοσι τέσσερις μάλιστα από αυτούς έχουν προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη.

Οι δύο πρώτοι όμως που έκαναν τη δημόσια καταγγελία έλαβαν αγωγή από τον πρώην διευθυντή του ταμείου και βρέθηκαν να απολογούνται στο δικαστήριο όπου διαδραματίστηκε άλλη μία απίστευτη πράξη του έργου. Τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Τvxs.gr αποσπάσματα των οποίων αποκαλύπτουμε σήμερα, δείχνουν πως μέλη της ομοσπονδίας, για να ενισχύσουν τη θέση τους πως τα δάνεια αυτά λήφθηκαν  από τους δύο εργαζομένους, που ισχυρίζονται πως η ίδια η Ομοσπονδία είχε προβεί σε «ταμειακές διευκολύνσεις» χορηγώντας χρήματα σε υπαλλήλους του Υπουργείου τα οποία, κατά τους ισχυρισμούς τους, οι λήπτες αδυνατούσαν να ξεπληρώσουν και έτσι, με παρότρυνση  και μεσολάβηση ενός άλλου μέλους της ομοσπονδίας, οι λήπτες έλαβαν νέο δάνειο από το ταμείο αλληλοβοήθειας προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος τους στην Oμοσπονδία (ΠΟΕ ΥΠΠΟ).

Mία σημαντική «λεπτομέρεια». Ο υπάλληλος που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους μεσολάβησε δεν είναι εν ζωή προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα λεγόμενα τους. Να υπογραμμίσουμε όμως και το μεγάλο ερώτημα: Είναι νόμιμο η Ομοσπονδία να χορηγεί δάνεια ή βοηθήματα ή τέλος πάντων να κάνει οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση σε υπαλλήλους; Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία και από τις δηλώσεις των μελών της, η Ομοσπονδία δεν είχε δημιουργήσει λογαριασμό αλληλοβοήθειας όπως κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να στηρίξουν τα μέλη τους σε περιπτώσεις σοβαρών αναγκών ή προκειμένου να δημιουργήσουν απεργιακά ταμεία. Άλλωστε, για τον σκοπό αυτό είχε ιδρυθεί το Ταμείο με σκοπό την «αρωγή (προς τους υπαλλήλους) για λόγους υγείας ή κοινωνικής αλληλεγγύης» (ΦΕΚ Β’340/2002, υπουργική απόφαση σύστασης και λειτουργίας Ταμείου αλληλοβοήθειας).

Σύμφωνα με τις παρακάτω ένορκες  καταθέσεις των μαρτύρων, ο ταμίας και ο  οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΥΠΠΟ, φαίνεται πως για να πείσουν ως μάρτυρες για τα λεγόμενά τους, δεν επικαλούνται ούτε αποφάσεις θεσμικών οργάνων, ούτε πρακτικά, ούτε άλλα παραστατικά, αλλά παραπέμπουν σε προφορικές συνεννοήσεις και στην διαμεσολάβηση που υποτίθεται πως είχε κάνει στην ΠΟΕΥΠΠΟ υπέρ των δανειοληπτών ένας  συνδικαλιστής που δεν είναι πια στη ζωή. Επομένως, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ φέρεται να χορηγούσε «ταμειακές διευκολύνσεις» χωρίς να προκύπτει ωστόσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία η λήψη τέτοιας απόφασης από τα όργανα της διοίκησης ή από τα μέλη της, ή η δημιουργία τέτοιου λογαριασμού με την οικονομική συνδρομή των μελών της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Αν πράγματι χορηγούνταν τέτοιες οικονομικές διευκολύνσεις, όπως βεβαιώνουν τα δύο μέλη της, τότε γεννώνται ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης αυτής της παράλληλης με το Ταμείο, αλληλοβοήθειας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ.

(Σημ: Το Tvxs.gr έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία των εμπλεκομένων)
Φωτεινη Λαμπριδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: