Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2019

Με εντολη του Υπ.Πολιτισμου η αστυνομια εισεβαλε σε κινηματογραφους και προσήγαγε ανηλικους που εβλεπαν το Joker

....
Διαφορετική εκδοχή σε σχέση με την επίσημη θέση του υπουργείου Πολιτισμού υιοθέτησε στην κατάθεση που έδωσε στις Αρχές η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού που κίνησε τη διαδικασία για τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. σε αίθουσες όπου προβαλλόταν η ταινία «Joker».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, η υπάλληλος του υπουργείου περιέγραψε αναλυτικά τη διαδοχή των γεγονότων. Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν όταν πολίτες κατήγγειλαν ότι ανήλικοι παρακολουθούν σε διάφορα σινεμά της Αττικής την ταινία «Joker», της οποίας η προβολή απαγορεύεται σε παιδιά.

Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε η υπάλληλος, το Τμήμα στο οποίο ανήκει ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» για να γίνουν έλεγχοι. Μάλιστα, όλα έγιναν σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της.


Έτσι, η ίδια αποφάσισε να πάει σε δύο κινηματογράφους, στο Μαρούσι και στα Πατήσια, και να κάνει ελέγχους. Αρχικά πήγε στο The Mall του Αμαρουσίου και διαπίστωσε ότι ανήλικοι αγοράζουν εισιτήρια για τον «Joker». Ειδοποίησε, λοιπόν, την Αστυνομία, αφού πρώτα ο εισαγγελέας είχε δώσει τη σχετική προφορική εντολή. Περιπολικό του τοπικού Τμήματος -και όχι πάνοπλοι άντρες όπως αναφέρθηκε- έφτασε στο σινεμά.

Άνοιξαν τα φώτα της αίθουσας και προσήχθησαν στο Τοπικό Τμήμα συνολικά επτά ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου. Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για τους γονείς των ανηλίκων, αλλά και για τον υπεύθυνο του σινεμά.
Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανήκει στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλότητα των κινηματογραφικών έργων, μετέβη και η ίδια στο τοπικό τμήμα μαζί με τους προσαχθέντες, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία ήταν οργανωμένη και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του τμήματός της και του εισαγγελέα.
Την επόμενη ημέρα υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού μετέβη σε σινεμά στα Πατήσια και κίνησε ξανά την ίδια διαδικασία. Στα Πατήσια βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτα ανήλικα και ακόμα τέσσερα, τα οποία παρακολουθούσαν την ταινία με τους γονείς τους. Και σε αυτή την περίπτωση αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος έφτασαν στην αίθουσα, μόνο που αυτήν τη φορά δεν έγιναν προσαγωγές αλλά απλή καταγραφή.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μια εμφανής διαφοροποίηση σε σχέση με τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού, που υποστηρίζει ότι το υπουργείο δεν γνώριζε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στα σινεμά.
.......

Τζόκερ αποκάλυψη: Έγγραφο-σύσταση από 1ης Οκτωβρίου σε όλους τους κινηματογράφους

Έγγραφο που συνιστούσε στους μεγάλους κινηματογράφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ελέγχους κατά την είσοδο των θεατών στις αίθουσες που προβάλλουν την ταινία «Τζόκερ» είχε εκδώσει την 1η Οκτωβρίου 2019 το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr.
Η συγκεκριμένη έγγραφη σύσταση, η οποία εκδόθηκε δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, εστάλη στην εταιρεία διανομής και κατόπιν σε όλους τους κινηματογράφους. Όπως ανέφερε, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή του «Τζόκερ» στην Αμερική, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην παρακολουθήσουν την ταινία ανήλικοι.
Πού έπρεπε να γίνονται έλεγχοι
Βάσει του εγγράφου, θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι στα γκισέ, για να μην επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών. Έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται και από τους αιθουσάρχες. Στους κινηματογράφους υπάρχουν δύο σημεία ελέγχου: ένα στα γκισέ και ένα στον έλεγχο του εισιτηρίου που γίνεται πριν την είσοδο στις αίθουσες. Η συγκεκριμένη σύσταση είχε αρκετά χρόνια να εκδοθεί για κάποια ταινία και αποδεικνύει ότι το υπουργείο Πολιτισμού είχε παρακολουθήσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ταινία Τζόκερ στην Αμερική. Ανάλογη σύσταση είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια για ταινία θρίλερ.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στους κινηματογράφους για να κάνουν τους ελέγχους, τότε τους επεδείχθη το συγκεκριμένο έγγραφο, που ουσιαστικά «υπενθύμιζε» την εφαρμογή του νόμου του 1937. Μάλιστα, το επίμαχο έγγραφο συμπεριλήφθη στη δικογραφία που έχει συνταχθεί για τους κατηγορουμένους γονείς των παιδιών που προσήχθησαν από αίθουσα κινηματογράφου στο Μαρούσι.

....
Τζόκερ-Διαχειριστής ΑΕΛΛΩ: «Σταματήστε την προβολή, ανάψτε τα φώτα» είπαν οι αστυνομικοί
«Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες των 12, 14 και 15 χρονών» σημειώνει ο διαχειριστής του σινεμά
Την επέμβαση των αστυνομικών στον κινηματογράφο «Αελλώ» σχολίασε ο διαχειριστής του σινεμά, Παναγιώτης Τσακαλάκης. Συγκεκριμένα, ο ίδιος μίλησε στον Real Fm, τονίζοντας ότι «έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στο «Αελλώ» ήρθε μια μηχανή της Αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπαίναν μέσα και τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θέλουν να μας πάνε καμία πενηνταριά χρόνια προς τα πίσω, απ' ό,τι φαίνεται. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση. Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα, μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε "δεν την έχω μαζί μου". Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς;».

Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί του είπαν «σταμάτησε την προβολή και άναψε τα φώτα», ο κ. Τσακαλάκης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά, εκτός διαλείμματος».
Αλέξανδρος Καλαφατης


/.......

Τζόκερ: Με «σφραγίδα» Γερουλάνου και αμέλεια από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ οι έλεγχοι στα σινεμά
Το «Joker» έφερε στο προσκήνιο το γερασμένο και οπισθοδρομικό νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο πάτησαν οι δύο εργαζόμενες της γνωμοδοτικής επιτροπής για να κάνουν «ντου» στα σινεμά ψάχνοντας ανήλικους.
Ηπρωτοφανής για τα σύγχρονα ελληνικά χρονικά υπόθεση της επέμβασης εισαγγελέα και αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση ανηλίκων από κινηματογραφικές αίθουσες όπου παιζόταν η δημοφιλέστατη ταινία «Joker» φέρνει στο προσκήνιο το γερασμένο και οπισθοδρομικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για ανάλογες περιπτώσεις.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι τόσο η αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για επιστροφή σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος όσο και η Κυβέρνηση, διά στόματος της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καταδικάζουν τους απαράδεκτους χειρισμούς που έγιναν και οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα την μεταφορά ανηλίκων και των γονιών τους σε αστυνομικά τμήματα, υπάρχει εδώ και χρόνια ένας νόμος που επιτρέπει τέτοιους είδους αδιανόητες παρεμβάσεις. Ένα άρθρο που κανείς απ’ όσους σήμερα διαμαρτύρονται δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να τροποποιήσει.

Πρόκειται για το άρθρο 37 του Νόμου 3905 «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις» το οποίο προστέθηκε το 2010, με υπουργική απόφαση του τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνου.
Να ξεκαθαριστεί εδώ πως μπορεί ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν το συνολικό νομοθετικό κείμενο είναι και άλλοι υπουργοί της τότε Κυβέρνησης Παπανδρέου, μεταξύ των οποίων και οι Ι. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας, Ε. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας κ.α. το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί ξεκάθαρη πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και του κ. Γερουλάνου προσωπικά.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση λοιπόν «Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία και όποιος επιτρέπει σε ανήλικους να εισέλθουν σε αίθουσα ή σε υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή 500 έως 5000 ευρώ».Όσον αφορά στις επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων - σε μία από τις τέσσερις που λειτουργούν σήμερα εργάζονταν οι δύο γυναίκες που έσπευσαν το Σαββατοκύριακο στους κινηματογράφους με στόχο να διακοπεί η προβολή του «Joker», - ο αριθμός τους, η σύνθεσή τους, η διάρκεια της θητείας τους, ο τρόπος λειτουργείας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα ορίζεται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

Οι επιτροπές αυτές έχουν δικαίωμα εκ του νόμου να εισέρχονται, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό δελτίο, σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου στον χώρο των αρμοδιοτήτων τους.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τα ειδικά δελτία εισόδου που χρησιμοποίησαν οι δύο κυρίες της γνωμοδοτικής επιτροπής είχαν εκδοθεί από το 2016 και φέρουν την υπογραφή της τότε Γ.Γ του υπουργείου, Μαρίας Βλαζάκη. Αναστασια Κουκά





https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: