Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ 29 ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ..Ε ΚΑΙ;;;


Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα που συνδέονται με το μεγάλο σκάνδαλο των υποβρυχίων και τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.Τα ονόματά τους όμως δεν επιτρέπεται να γραφτούν, γιατί η αρμόδια εισαγγελική αρχή δεν εξέδωσε διάταξη που να επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των συνολικά 29 κατηγορούμενων για οκτώ κακουργηματικές πράξεις (αποδίδονται κατά περίσταση), όπως απιστία, δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που φέρεται μάλιστα να έχουν διαπραχθεί με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και επισύρουν ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης.



Η δικογραφία βάσει της οποίας ασκήθηκε η ποινική δίωξη αφορά την περίοδο 1998-2002, δηλαδή από το έτος απόφασης προμήθειας των υποβρυχίων με απ' ευθείας ανάθεση στις εταιρείες HDW-Ferostaal και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι και τις τροποποιήσεις στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών οφελών.


Συγκεκριμένα χθες, έπειτα από παραγγελία του επικεφαλής του τμήματος οικονομικού εγκλήματος, εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε διενεργήσει την έρευνα, άσκησε δίωξη σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, ανάμεσα στα οποία είναι:


* Πρώην γενικοί γραμματείς της διεύθυνσης εξοπλισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκπρόσωποι της Ferostaal στην Ελλάδα, ενδιάμεσοι, επώνυμα στελέχη του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πρώην νομάρχης, υπηρεσιακοί παράγοντες, ακόμη και πρόσωπο που εμπλέκεται και στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.


Παράλληλα, με βάση πάντα την παραγγελία Πεπόνη, η υπόθεση αρχειοθετείται για εννέα από τα συνολικά 38 πρόσωπα που είχαν κληθεί ως ύποπτοι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία «καθάρισαν» είναι στρατιωτικοί και μέλη επιτροπών που συστάθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό και κατά την εισαγγελική εκτίμηση δεν διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην υπόθεση.


Ως προς τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκε τελικά η δίωξη, η παραγγελία Πεπόνη ήταν εν μέρει διαφοροποιημένη από τη σχετική αναφορά της κ. Παπανδρέου.


Στο έγγραφό της προς τον προϊστάμενό της η εισαγγελέας ζητούσε την άσκηση ποινικών διώξεων για λιγότερα πρόσωπα και συγκεκριμένα για 23 από τους εμπλεκομένους. Για τους υπόλοιπους 15 ζητούσε η υπόθεση να μπει στο αρχείο, καθώς -κατά την κρίση της- δεν υπήρξαν επαρκείς ενδείξεις για να καταστούν κατηγορούμενοι.


Σχετικά πάντως με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων απάντησε ότι «το εξετάζει».


Τα κακουργήματα


Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη:


* Το αδίκημα της ενεργητικής κατηγορίας αποδίδεται σε πέντε εκ των κατηγορουμένων.


* Δέκα διώκονται για παθητική δωροδοκία.


* Τέσσερις για απιστία στην υπηρεσία.


* Εφτά για άμεση συνέργεια στην απιστία.


*Δέκα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.


*Οι εφτά για απλή συνέργεια στην ενεργητική δωροδοκία.


*Δέκα για απλή συνέργεια στην παθητική δωροδοκία και έξι από αυτούς για απλή συνέργεια σε δωροδοκία.


Είναι σαφές ότι κάποιοι από τους κατηγορουμένους αντιμετωπίζουν περισσότερα του ενός κακουργήματα.


Διασπάθιση


Οπως ανέφερε και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε από την απ' ευθείας ανάθεση του έργου με εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν εκτελέστηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη.


Στο πόρισμα γίνεται λόγος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μέσα από τις συναλλαγές των εμπλεκόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα για παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.


Ως προς τις διαδρομές του μαύρου χρήματος για τις δωροδοκίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπιστεί μέρος των χρημάτων, το ΣΔΟΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την έρευνά του και εκκρεμούν κάποιες απαντήσεις από τη γερμανική Δικαιοσύνη που αφορούν την άρση τραπεζικού απορρήτου εμπλεκόμενων προσώπων.


Οι πολιτικοί


Οσον αφορά την τυχόν ευθύνη πολιτικών προσώπων (η Εισαγγελία είχε στείλει αμελλητί στη Βουλή τη δικογραφία για τέσσερις πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας, δύο του ΠΑΣΟΚ και δύο της Νέας Δημοκρατίας) αν και τελικά ψηφίστηκε -από τη Βουλή- παραπομπή του Α. Τσοχατζόπουλου, το αρμόδιο συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί.


Για τον πρώην υπουργό η δικογραφία αποστάλθηκε στην Εισαγγελία προκειμένου να λογοδοτήσει στην τακτική Δικαιοσύνη μόνο ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), καθώς κρίθηκε ότι αυτό τελέστηκε σε χρόνο που δεν ασκούσε τα υπουργικά του καθήκοντα (αφορά τη χρονική περίοδο από 17/11/99 μέχρι 16/4/2010). 
Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ - ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.