Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ


Για τους μαθητές που εναλλάσσουν βάρδιες εδώ και δύο εβδομάδες πίσω από τις κλειστές πόρτες των σχολείων τους, το φετινό κύμα καταλήψεων δεν γίνεται «για το σχήμα της τυρόπιτας» όπως άλλες χρονιές. Διαμαρτύρονται, όπως λένε, γιατί σχεδόν έναν μήνα μετά το πρώτο κουδούνι δεν έχουν λάβει ακόμη τα στοιχειώδη: τα βιβλία τους.
«Δεν θέλουμε να συμβιβαστούμε με τα CD του υπουργείου. Από το σχολείο θέλουμε τη μέγιστη βοήθεια. Χρειαζόμαστε τα βιβλία», λέει ο Κωνσταντίνος, μαθητής στο 16ο Λύκειο Αμπελοκήπων στην Αθήνα. Από την περασμένη Δευτέρα δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στις αίθουσές του. Ενα από τα περίπου 500 υπό κατάληψη σχολεία σε όλη τη χώρα. Ολα θέτουν ως κοινές αιτίες τη μη παράδοση όλων των βιβλίων, την οικονομική αδυναμία σχολείων και οικογενειών να φωτοτυπούν τα πρώτα κεφάλαια της ύλης, τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και το γεγονός ότι καλούνται να αγοράσουν το βιβλίο των Αγγλικών. Στους Αμπελόκηπους μαθητές διαφορετικών σχολείων προσπαθούν να συντονιστούν για να πληθύνουν τα λουκέτα ή να βρουν εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας με πορείες, ενώ και σε περιπτώσεις που οι τοπικοί δήμοι έχουν μοιράσει στους μαθητές φωτοτυπημένο μέρος της ύλης (όπως στη Νέα Σμύρνη, όπου με έξοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δόθηκαν φωτοτυπίες για τέσσερα μαθήματα) αρχίζουν τις τελευταίες μέρες καταλήψεις για συμπαράσταση στον αγώνα άλλων περιοχών.

Παρά τις κοινές αιτίες, οι εικόνες της κατάληψης διαφέρουν ανά σχολείο. Στο 3ο Λύκειο Ζωγράφου ένα σύμπλεγμα από καρέκλες και θρανία φράζει την κεντρική είσοδο. Οι μαθητές μπαινοβγαίνουν σκαρφαλώνοντας τα κάγκελα και σε έναν τοίχο έγραψαν με μαύρο σπρέι το σύνθημα: «Αφού ξόδεψαν τόσα λεφτά για χημικά, πού να βρουν για βιβλία». Στο κτίριο που στεγάζει το 17ο Γυμνάσιο και το 17ο Λύκειο Αθηνών οι μαθητές κλείνουν την κεντρική πόρτα με δικό τους λουκέτο. Τα πρωινά μαζεύονται περίπου 30 άτομα εκεί, τα μεσημέρια όμως αραιώνουν. Οταν τους επισκεπτόμαστε έχουν απομείνει λιγότεροι από δέκα. Λένε ότι στριμώχνονται σε ασφυκτικές αίθουσες για τα μαθήματά τους και ότι δεν έχουν όλοι υπολογιστή στα σπίτια τους για να χρησιμοποιήσουν το CD του υπουργείου Παιδείας. Μετά την κουβέντα ασφαλίζουν την πόρτα και οι περισσότεροι διαλύονται για λίγο. Πέρα από την κατάληψη το πρόγραμμα έχει φαγητό στο σπίτι, φροντιστήριο ή προπόνηση.
Στο 16ο Λύκειο Αμπελοκήπων κάθε μέρα συντάσσεται μια λίστα με ονόματα μαθητών που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του χώρου, σε περίπτωση που σημειωθούν ζημιές. Οι μαθητές λένε ότι συγκεντρώνουν χρήματα για να επισκευάσουν μια σπασμένη κλειδαριά. Το μεσημέρι όσοι μένουν εκεί περνούν τον χρόνο τους παίζοντας πόκερ, μιλώντας για ποδόσφαιρο ή για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η κατάληψη. «Δεν έχουμε πρόβλημα να ανοίξει το σχολείο. Αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με πορείες διαμαρτυρίας» λέει ο Ανδρόνικος, ένας από τους μαθητές.


ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ. Σε αρκετά σχολεία οι ψηφοφορίες για συνέχιση ή λήξη της κατάληψης γίνονται κάθε μέρα. Στο 4ο Λύκειο Πετρούπολης πραγματοποιούνται παρουσία και των γονέων. «Συζητάμε. Τους έχουμε πει ότι ίσως πρέπει να ακολουθήσουν άλλη τακτική. Χάνουν μαθήματα και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί», λέει η Νίτσα Παληγιώργου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ο γιος της, μαθητής της Β' Λυκείου, έχει πάρει συνολικά τέσσερα βιβλία. Η ίδια είναι καθηγήτρια σε άλλο σχολείο. Οπως λέει, στο δικό της δεν βγάζουν αντίγραφα των βιβλίων για τους μαθητές. Ο προϋπολογισμός της Σχολικής Επιτροπής είναι στενός και από τα δύο φωτοτυπικά του σχολείου το ένα, «το καλό», συνήθως είναι κλειδωμένο σε μια αίθουσα και χρησιμοποιείται με φειδώ. Το φυλάνε για τις Πανελλαδικές.
Αρκετά από τα CD του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με μαθητές, είναι ελαττωματικά. Η αντικατάσταση του βιβλίου με την οθόνη του υπολογιστή - έστω και για μέρος της σχολικής χρονιάς - προβληματίζει τους γονείς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. «Πώς θα ξέρω ότι το παιδί τόση ώρα στον υπολογιστή θα διάβαζε; Θα πρέπει να παρακολουθώ συνέχεια. Αντίστοιχες ανησυχίες έχουν κι άλλοι γονείς», λέει η Μαρία Πλατανιανάκη, πρόεδρος στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.