Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2015

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ: Γοργά βήματα ζητά από την Αθήνα ο Β.Ντομπρόβσκις

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς εξέπεμψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Σταθάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσθεση χρηματοδότηση που θα παρέχει η Κομισιόν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Ευκλ.Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα που αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για «έντιμο συμβιβασμό». Ειδικότερα μίλησε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε πως η Κομισιόν πιστεύει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι στοχευμένη για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη. «Η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο» δήλωσε.

Επιπλέον, ο Γ.Σταθάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των πόρων του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι έχει πλήρως εξομαλυνθεί η διαδικασία καταβολών, μετά το πρόβλημα που προέκυψε από τα capital controls.

Ειδικότερα, ο Β.Ντομπρόβσκις παρατήρησε ότι συζήτησε με το οικονομικό επιτελείο το φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και προκειμένου να ανακάμψει η Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα είναι πετυχημένο εφόσον: α) υπάρξει πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κυριότητας επί των μεταρρυθμίσεων, β) κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και γ) διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για αυτές. 

Η Κομισιόν είναι στο πλευρό των ελληνικών αρχών, διαβεβαίωσε ο κ. Ντομπρόβσκις και επισήμανε: «Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να λύσει τα προβλήματά της και να είναι ένα πετυχημένο μέλος του ευρώ».

Αναφερόμενος στην πρόσθετη χρηματοδότηση που θα παράσχει η Κομισιόν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2016. Ήδη, το ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει την εκταμίευση 835 εκατ. ευρώ, ενώ θα εγκριθούν ακόμη 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στο αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλίσει τους πόρους και να χρησιμοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην χαθούν τα χρήματα και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του προϋπολογισμού σε ρευστότητα.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε έργα που βρίσκονται σε καθυστέρηση, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Μωρέας, για τα οποία πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις, ώστε να μην χαθούν κονδύλια, η εκταμίευση των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα και όπως είπε, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί».

Όπως είπε, η Κομισιόν και η Αθήνα ενέκριναν συμφωνία εταιρικής σχέσης ώστε να υπάρξει τεχνική συνεργασία για τη στήριξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν θα παράσχει στοχευμένη τεχνική στήριξη σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η ενίσχυση του φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και οι βέλτιστες πρακτικές για την απορρόφηση και διαχείρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

ΦΠΑ στην Παιδεία

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα».

«Πολυσύνθετο πρόβλημα το προσφυγικό»

Για το προσφυγικό ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτείται η συνεργασία των χωρών, όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των όμορων χωρών για την προστασία των συνόρων και τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, τη μεταφορά των μεταναστών και τη συντομότερη επιστροφή τους.

Η Ελλάδα, όπως είπε, ήδη, λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αποσυνέδεσε το θέμα αυτό από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Ντομπρόβσκις για τον πρώτο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών και εξετάστηκε η πρόοδος που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα για το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για έντιμο συμβιβασμό.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον κ. Ντομπρόβσκις και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη βοήθειά τους σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης επισήμανε ότι συζητήθηκε εκτενώς η διαχείριση των κοινοτικών πόρων, τόσο για το προηγούμενο ΕΣΠΑ όσο και για το νέο.

Όπως είπε, ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως η διαδικασία καταβολών όπως ήταν πριν από τα capital controls. Επίσης, σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα σχέδια που έχουν καθυστερήσεις, αναζητούνται από κοινού τρόποι για να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει όλα τα θέματα, εκτός του γνωστού θέματος και ευχαρίστησε τον κ. Ντομπρόβσκις για τη συνεργασία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συνεχίσει τις επαφές του με υπουργούς της κυβέρνησης, επισκεπτόμενος το υπουργείο Εργασίας για να συναντηθεί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Αντικείμενο της συνάντησης είναι το ασφαλιστικό.in.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε και στα Δικά μας...περιμένω πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται με ΜΑΖΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ο Ισλαμικός Νόμος&Σαρία στην Ελλάδα ΚΑΤΑ ΤΩΝ Ελλήνων ή Μάλλον όσων Ελλήνων στην Ψυχή&Συνείδηση έχουν μείνει (οι Υπόλοιποι είναι απλά Ελληνόφωνοι ραγιάδες γραικύλοι..) ώστε να δει στην Πράξη τι σημαίνει Ισλαμική "Δικαιοσύνη-Σφαγή"...Τζιχάντ λέμε..Χατζάρα πάνω απο το κρεβάτι σου την ώρα που κοιμάσαι...στο Υπνοδωμάτιο των παιδιών σου..στην κρεβατοκάμαρα που κοιμούνται οι γονείς σου...Έτσι Μπράβο ΜΗΝ τους Προσβάλλουμε και Φανούμε Αγενείς/Απολίτιστοι..Απα..Απα..τι πράγματα είναι αυτά..."Φασίστα"...."Ξενοφοβικέ-Ελληνοφοβικέ"Ανθέλληνα...οι πρώτοι που θα σφάξουν είναι οι "δήθεν αλληλέγγυοι-στρατευμένοι επαγγελματίες ανθρωπιστές"..της Νέας Τάξης Πραγμάτων...που μας επιβάλλουν νέα ήθη&έθιμα..Μετατρέψανε την Ελλάδα σε Ισλαμαμπάντ-Τεχεράνη-Νέο Δελχί κτλ. η "Γιορτή" της Ασούρα στα Μανιάτικα του Πειραιά γοητευτική έτσι;;

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι Χώρες της Ευρώπης που δέχονται τις Δήθεν Προσφυγικές-Μεταναστευτικές Ροές θέτουν Όρια&Κανονισμούς δηλαδή κάνουν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ...Είναι αναφαίρετο δικαιωμά τους το Πόσους θα Δεχτούν-Ποιά θα είναι τα Πολιτισμικά τους Χαραχτηριστικά και σαφώς τα Φυλετικά Κριτήρια,δεν γίνεται να αφήσουν μέσα στην Πατρίδα τους να μπεί ο κάθε τυχάρπαστος-τυχοδιώκτης τζιχαντιστής "Μορφωμένος Πρόσφυγας με ipad"..επειδή έτσι το Επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων χωρίς να ρωτηθούν οι Λαοί για την τύχη των Χωρών τους.Τους ρώτησε κανείς αν θέλουν την Πολυπολιτισμική&Πολυφυλετική Εισβολή;; Ποιοί είναι όλοι αυτοί που "δηλώνουν" Σύριοι...Μήπως αρκετοί εξ αυτών είναι φυγόδικοι-εγκληματίες-δολοφόνοι-βιαστές του κοινού ποινικού κώδικα και την κοπανήσανε με σκοπό να ξεφύγουν;;; το Ισλάμ σαφέστατα αποτελεί Τεράστια Απειλή για την Ευρώπη και το Πολιτισμικό της Υπόβαθρο (Χριστιανισμός κυρίως μαζί με Καθολικούς-Προτεστάντες στην Δυτική/Βόρεια Ευρώπη) η Επιμειξία Φυλών&θρησκειών είναι τμήμα της Παγκοσμιοποιήσης που μας επιβάλλεται μέσω του Σχέδιου KALERGI........ και ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ στις μέρες μας...
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ COUDENHOVE-KALERGI: Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ-ΨΑΞΤΕ ΤΟ!! ΚΑΙ
ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΛΛΑ Βιβλίο ΠΑΝΕΥΡΩΠΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
Εν ολίγοις μια Χώρα που κυβερνάται απο αληθινούς Πατριώτες οι οποίοι σέβονται την Πολιτιστική τους Κληρονομιά,τις Πνευματικές καταβολές των προγόνων τους μαζί με τους αγώνες που κάνανε ΟΦΕΙΛΟΥΝ να θέτουν ΌΡΙΑ&ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ σε αυτά τα ζητήματα.Είναι σαν να αφήνεις ανοιχτή την Πόρτα στο Σπίτι που μένεις να μπαίνει ο κάθε περίεργος&επικίνδυνος Τύηος χωρίς να του ζητάς τον λόγο ώστε να ΜΗΝ σε Χαραχτηρίσουν "Ρατσιστή-Ξενοφοβικό-Φασίστα"..Μάλιστα για την δικιά τους Ελληνοφοβικότητα,Εθνοπροδοσία,Μισελληνισμό θα μας πουν τίποτα...;;;;; Είναι το γνωστό κόλπο του να αντιστρέφεις την πραγματικότητα Υπέρ των "Προοδευτικών ιδεών" γιατί έτσι μας εκπαίδευσε το Ανθελληνικό Σύστημα Παιδείας&Αγωγής να δηλώνουμε πρώτα τι ΔΕΝ είμαστε...ώστε να απολογηθούμε...π.χ εγώ Δεν είμαι "Φασίστας-Ρατσιστής"κτλ. και να νιώσουμε τύψεις/ενοχές/αρνητικά συναισθήματα επειδή νιώθουμε Έλληνες
ενώ όταν προσβάλλονται τα ιερά και όσια της Φυλής μας τύπου κάψιμο Σημαίας ή γράψιμο συνθημάτων σε Αδριάντες Ηρώων να παρουσιάζεται ως μια "εναλλακτική καλλιτεχνική δημιουργία"...στα πλαίσια της "Ελευθεριότητας της Τέχνης"...οπότε Μουζάλα και λοιποί Εθνομηδενιστές-Ανθέλληνες ο Ρατσισμός σας κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων είναι κάτι παραπάνω απο εμφανής!!!