Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2020

Κορωνοϊός - Το Δόγμα του Σοκ της Πανδημίας στην Ελλάδα #COVIDー19

9 Μαρτίου 2020 - Η Ιερά Σύνοδος παρά τις αντιδράσεις γιατρών και επιστημόνων για την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του Κορωνοϊου, βγάζει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως θα συνεχιστούν οι λειτουργίες και η Θεία Κοινωνία.

10 Μαρτίου 2020 - Με Υπουργική απόφαση μπαίνει λουκέτο αρχικά για 14 μέρες σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας  (σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια) 

11 Μαρτίου 2020 - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το 1ο Διάγγελμα και τον Κορωνοϊο, προαναγγέλοντας μέτρα καθώς επίσης και την πρόσληψη 2000 ιατρών και νοσοκόμων με 2 ετη συμβάσεις.

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε τον Κορωνοϊό ως Πανδημία, (με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τα συστήματα δημόσιας και ιδιωτικής υγείας σε όλο τον κόσμο) με τον ιό να βρίσκεται πλέον σε 114 χώρες.

13 Μαρτίου 2020 - Με απόφαση του Υπ. Υγείας κλείνουν αρχικά για 14 μέρες,  Εμπορικά κέντρα Mall, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά, καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away,Κέντρα διασκέδασης, Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων, Βιβλιοθήκες,Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι,Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια,Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία ,Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ), Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

13 Μαρτίου 2020 - Το Υπ. Υγείας βγάζει την καμπάνια "Μένουμε Σπίτι" και προτρέπει τον κόσμο να μείνει μέσα στο σπίτι του . Η καμπάνια με εντολή της κυβέρνησης προβάλλεται υποχρεωτικά από το σύνολο των media.

15 Μαρτίου 2020 - Η κυβέρνηση διαρρέει στα media πληροφορίες για γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και γίνονται έτσι τα πρώτα δημοσιεύματα.

16 Μαρτίου 2020 - Η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοινώνει πως απο τις 18 Μαρτίου θα κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα λιανικού εμπορίου που είχαν μείνει ανοιχτά, ενώ λέει πως "οι φήμες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι παραπληροφόρηση, και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα"

-Γίνονται διαρροές στα ΜΜΕ περί της μη καταβολής δώρου Πάσχα στην ώρα του. 

Κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ. ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας σε συνέντευξη τύπου ενημερώνει για τα θύματα του Κορωνοϊου στην Ελλάδα και τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

- Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις.

17 Μαρτίου 2020 - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 2ο διάγγελμα ανακοινώνει και αυτός το λουκέτο στα εμπορικά καταστήματα και την λήψη εκτάκτων μέτρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται, ενώ τονίζει την ανάγκη του να μείνει ο κόσμος στο σπίτι και πως σύντομα θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Επίσης διαψεύδει το οτι δεν θα δοθεί το δώρο Πάσχα. 

18 Μαρτίου 2020  - Σταικούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Βρούτσης και Σκυλακάκης ανακοινώνουν μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται εξαιτίας τον Κορωνοϊου. Μεταξύ αυτών είναι η "αναστολή συμβάσεων εργασίας", επίδομα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, η μετακύλιση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων κ.α 

-Ανακοινώνεται πως οι εργοδότες που μπαίνουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον Κορωνοϊο μπορούν να δώσουν το δώρο Πάσχα...το καλοκαίρι...μαζί με το επίδομα καλοκαιριού...

-Τα ΜΜΕ συντονισμένα παρουσιάζουν τους πολίτες ως ανεύθυνους, οι οποίοι δεν υπακούν στα μέτρα προστασίας της κυβέρνησης και κάνουν βόλτες σε πεζόδρομους και παραλίες, καλλιεργώντας το έδαφος για γενική απαγόρευση.

19 Μαρτίου 2020  - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 3ο διάγγελμα τονίζει στους πολίτες την αναγκαιότητα να παραμείνουν στο σπίτι, ενώ τοποθετεί το Νίκο Χαρδαλιά ως υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της κρίσης του Κορωνοϊου, ο οποίος κάθε απόγευμα ενημερώνει τους πολίτες μαζί με τον λοιμωξιόλογο Σωτήρη Τσιόρδα. Τέλος κάνει λόγο για νέα πιο σκληρά μέτρα που θα παρθούν, σε περίπτωση που οι πολίτες "δεν υπακούσουν" στην προτροπή να μείνουν στο σπίτι.

20 Μαρτίου 2020 - (με κυβερνητική εντολή; ) γίνεται αναπαραγωγή ψεύτικης είδησης στα ΜΜΕ, περί πολιτών που φεύγουν μαζικά από την Αθήνα και πάνε στα χωριά τους.

-Το Υπ. Παιδείας ανακοινώνει την παράταση του λουκέτου στο σύνολο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (δημόσια και ιδιωτικά) μέχρι τις 10 Απριλίου.

21 Μαρτίου 2020 - Πληθαίνουν τα ρεπορτάζ από παραλίες και πεζόδρομους με κόσμο, παρουσιάζοντας τους πολίτες ως ανυπάκουους. Γίνεται διαρροή στα ΜΜΕ περί γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα ισχύει από την Δευτέρα 23 Μαρτίου.

22 Μαρτίου 2020 - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 4ο διάγγελμα στον Ελληνικό λαό ανακοινώνει την απαγόρευση κάθε "άσκοπης μετακίνησης" των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

- Σε κοινή υπουργική συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας , ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες με την "απαγόρευση κυκλοφορίας" (δελτίου κυκλοφορίας, υπεύθυνες δηλώσεις, sms)

23 Μαρτίου 2020H Aegean αναστέλλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού απο 26 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου.
-Σταματούν οι πτήσεις από και προς Μ. Βρετανία και Τουρκία με κοινή Υπουργική απόφαση.

-Σχεδόν σίγουρη η παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας - "Το σχέδιο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών" δήλωσε η Πελώνη


-Οι πολίτες της χώρας είναι σε καθεστώς "Απαγόρευσης Κυκλοφορίας" για μη σοβαρούς λόγους αρχικά έως τις 6 Απριλίου 2020.

26 Μαρτίου 2020 - Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ τα οποία εξηγούν γιατί είναι λάθος να γίνει γρήγορη αρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα άλλα δημοσιεύματα λένε για επόμενα μέτρα που ίσως να έρθουν, όμοια με μοντέλα μέτρων άλλων χωρών.

-Αυξάνονται τα δημοσιεύματα που μιλούν για θανάτους νέων ανθρώπων από Κορωνοϊο.

-Δημοσιεύματα κάνουν λόγω για παρακολούθηση πολιτών με Κορωνοϊο μέσω των κινητών τηλεφώνων (https://www.francetvinfo.fr/) αλλα για δεδομένα που δίνουν οι πάροχοι τηλεφωνίας στις κυβερνήσεις...για το κατα πόσο οι πολίτες κάθονται σπιτι. 

29 Μαρτίου 2020 - Ο Βασιλης Κικιλιας και ο Αδωνις Γεωργιαδης δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους σε Κυριακάτικες εκπομπές πως δεν θα υπάρξει έξοδος εκδρομέων το Πάσχα, ενω θα παραταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου

30 Μαρτίου 2020 - Νέα μέτρα "στήριξης" των εργαζομένων  ανακοίνωσε η κυβέρνηση επεκτείνοντας τους ΚΑΔ που δικαιούνται επιδότηση, ενώ αποκάλυψε πως 8 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι με αναστολή σύμβασης

- Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα που μιλούν για πιο αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις με χρονικό όριο

31 Μαρτίου 2020 - Δημοσιεύματα μιλούν για αυστηροποίηση του χρόνου εξόδου από το σπίτι, καθώς και για ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα με λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.


-Έκλεισαν με κάγκελα την παραλία της Θεσσαλονίκης ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

19 Απριλίου 2020: Γίνεται Πάσχα με τις εκκλησίες κλειστές.

28 Απριλίου 2020: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο διάγγελμα στον Ελληνικό λαό ανακοινώνει την επιστροφή στη "νεα καθημερινότητα" και την σταδιακή άρση του lockdown

-Πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου απο τους:  Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) οι οποίοι ανακοινώνουν τα μέτρα της επόμενης μέρας.


4 Μαΐου 2020: - Σταματάει η αποστολή SMS και υπεύθυνης δήλωσης εξόδου απο το σπίτι.

-Υποχρεωτική η μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

-Ανοίγουν τα καταστήματα λιανικού εμπορείου βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

-Ανοίγουν κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια

-Επανέρχονται τα τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία 

-Ανοίγουν οι χώροι λατρείας για προσωπική προσευχή.

11 Μαΐου 2020: Ανοίγουν τα σχολεία με πρώτη την Γ' Λυκείου

17 Μαΐου 2020: Οι Ορθόδοξοι θα μπορούν και πάλι να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία

18 Μαΐου 2020: Ανοίγουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια.

Ανοίγουν επίσης, ζωολογικοί κήποι, Αρχαιολογικοί χώροι, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με τήρηση των κανόνων.

Επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Μετά τις 18 Μαΐου θα ανακοινωθεί το πλάνο του Ιουνίου

Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Επίσης, οι χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης (θερινοί κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια κτλ.). 


Σύμφωνα με το διάγγελμα το Κυριάκου Μητσοτάκη κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. 



---------------------------------------------------
Εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν χρήση των μέτρων της κυβέρνησης περί αναστολής συμβάσεων και μετάθεσης της πληρωμής του δώρου του Πάσχα.

Πάνω από το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υπάγονται στο μέτρο του επιδόματος των 800 ευρώ, χρήματα με τα οποία καλούνται να ζήσουν από τα μέσα Μαρτίου 2020 εως και αρχές Ιουνίου 2020 που ίσως ξανά πληρωθούν απο την εργασία τους σε περίπτωση που αυτή ξεκινήσει πάλι απο αρχές Μαϊου. Αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να δουλεύουν, ενώ έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. 

Η οικονομία και στην Ελλάδα μπήκε και επίσημα σε βαθιά ύφεση από την οποία ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας, στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να βγει μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Τουρισμός είναι πλέον μηδενικός, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν κάνει κρατήσεις για καλοκαιρινά καταλύματα προβαίνει σε ακυρώσεις.

Το Υπ. Υγείας δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αυξήσει εκτάκτως τις ΜΕΘ, παρόλο που γνωρίζουν πως το σύστημα στα νοσοκομεία θα καταρρεύσει σε περίπτωση μαζικών εισαγωγών κρουσμάτων με Κορωνοϊο.

(συνεχίζεται...)

ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2020

Εικόνα:    Deb Milbrath - www.cartoonmovement.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: